Архів
Вівторок,
7 квітня 2020 року

№ 26 (19774)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«У липні 2019-го мені виповнилося 60. Стаж — 17 років. Чи маю я право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника за померлого чоловіка, який з 2018-го отримував пенсію за віком?»

Олена ГУДЗОВСЬКА.

с. Бабухів

Рогатинського району

Івано-Франківської області.

 

ЗГІДНО зі статтею 36-ю Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон), пенсія у зв’язку із втратою годувальника призначається непрацездатним членам сім’ї померлого годувальника, які були на його утриманні, за наявності в годувальника на день смерті страхового стажу, що був би необхідний йому для призначення пенсії за ІІІ групою інвалідності (від одного до 15 років залежно від віку, у якому настала смерть), а в разі смерті особи, яка виконала функцію донора анатомічних матеріалів людини, пенсіонера або осіб, зазначених у частині другій статті 32-ї цього Закону, а також у разі смерті (загибелі) особи внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі в масових акціях громадського протесту в Україні з 21 листопада 2013-го по 21 лютого 2014 років за євроінтеграцію та проти режиму Януковича (Революції гідності), — незалежно від тривалості страхового стажу.

Непрацездатним членом сім’ї, котрий має право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника, є один із подружжя (чоловік чи дружина померлого), якщо є особою з інвалідністю або досяг (досягла) пенсійного віку, передбаченого статтею 26-ю Закону та перебував (перебувала) на утриманні померлого годувальника.

Статтею 26-ю Закону встановлено пенсійний вік залежно від тривалості страхового стажу. Зокрема, жінки, які народились у період із 1 квітня по 30 вересня 1959 року, мають право на пенсію за віком після досягнення 58 років. Ви досягли такого віку 2017-го.

Наявність страхового стажу, що дає право на призначення пенсії за віком, визначається на дату досягнення особою відповідного віку і не залежить від наявності страхового стажу на дату звернення за призначенням пенсії.

При досягненні пенсійного віку по 31 грудня 2017 року особа набуває права на пенсію за віком за наявності не менш як 15 років страхового стажу. Отже, наявність 17 років страхового стажу дає вам право на пенсію у зв’язку із втратою годувальника.

 

«Які вимоги діють до завірення печаткою документів, що подаються для підтвердження трудового стажу?»

Дмитро МАКОГІН.

с. Джулинка

Бершадського району

Вінницької області.

 

ВІДПОВІДНО до частин першої і третьої статті 58-1 Господарського кодексу України (у редакції, чинній з 19.07.2017, далі — Кодекс), суб’єкт господарювання має право використовувати у своїй діяльності печатки. Використання суб’єктом господарювання печатки не є обов’язковим.

Пунктом 23-м Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 12.08.1993 №637 (далі — Порядок), передбачено, що документи, які подаються для підтвердження трудової діяльності, мають бути підписані посадовими особами і засвідчені печаткою (за наявності).

Кодексом запроваджено перехід від обов’язкового до добровільного використання печатки. Тому за нормами Кодексу і Порядку застосування печатки є обов’язковим у період створення

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Найшла коса на камінь
Читати
Здоров’я — найвища цінність
Читати
Не всі зможуть відновитися
Читати
Горить «зона»
Читати
Загрожує комунальна криза
Читати
«Припинити стріляти» не виходить
Читати
Реформатор відійшов у вічність
Читати
Iдуть на рекорд
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове