Архів
Вівторок,
7 квітня 2020 року

№ 26 (19774)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Не все пропало

Зенон МИХЛИК.

Тернопільська область.

МОНАСТИРИСЬКИЙ район залишає за собою сумне лідерство щодо кількості осіб, у яких виявлений коронавірус. До того ж серед хворих опинилася майже половина медичного персоналу райлікарні. Люди у білих халатах сумлінно виконували свою роботу від першого дня, коли заявився підступний COVID-19. Працювали майже голіруч, позаяк мізерний запас необхідних засобів індивідуального захисту швидко вичерпався, а поповнення все затримувалось… Натомість пацієнти прибували.

Днями про критичну ситуацію, що склалася у районі, його мешканці розповіли Президентові. Зробили це у його стилі — відеозверненні. Нині сподіваються на оперативне реагування.

Тим часом, повідомив міський гoлoва Монастириська Андрій Старух (до речі, теж інфікoваний вірусoм, перебуває вдома на самoізoляції), нинішня ситуація «ускладнюється не лише інфекцією COVID-19, а й панічнoю реакцією на неї». Зокрема, в місті закрилася єдина газoва заправка. Про своє рішення її власники (мережа «BVS») навіть не вважали за потрібне повідомити місцеву владу.

«Де мають заправлятися автoмoбілі, яким чинoм забезпечувати життєдіяльність міста — привезти ліки, засoби захисту, харчові прoдукти?» — адресував міський голова офіційний запит до обласної і центральної влади, контролюючих і правоохоронних органів. Просить невідкладно вжити відповідних заходів.

На щастя, таких, котрі від страху газонули в кущі, одиниці. Наприклад, на Тернопільській станції юних техніків почали виготовляти щитки, які захищають обличчя медиків. Рамки друкують на двох 3D-принтерах. Щоправда, за словами керівника гуртка Володимира Наконечного, це досить тривалий процес, адже пластик для однієї рамки плавиться, нашаровується товщиною 0,2-0,3 міліметра приблизно годину.

Допомагає виготовляти щитки Володимир Лещишин, доцент Тернопільського технічного університету ім. Івана Пулюя. Каже, його виш теж долучиться до випуску таких щитків: «Перевеземо сюди частину свого обладнання, зробимо невеличкий цех. Друкуватимемо у вільний час і на тому, що залишиться в університетських лабораторіях для забезпечення науково-дослідних робіт. Потім доправлятимемо їх медикам».

Наразі закупленого пластику вистачить на 200 захисних щитків. Першу партію (20 штук) ентузіасти передали до Тернопільського центру первинної медико-санітарної допомоги. Безкоштовно.

Не сидять склавши руки і працівники закладів освіти Шумського району — майже в 10 школах, дитсадках нині шиють багаторазові захисні маски. Тканиною їх забезпечили Шумська міська рада і волонтери «Схід і Захід — єдині».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Найшла коса на камінь
Читати
Здоров’я — найвища цінність
Читати
Не всі зможуть відновитися
Читати
Горить «зона»
Читати
Загрожує комунальна криза
Читати
«Припинити стріляти» не виходить
Читати
Реформатор відійшов у вічність
Читати
Iдуть на рекорд
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове