Архів
Вівторок,
7 квітня 2020 року

№ 26 (19774)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • З приводу

«Подарунок» із Півночі

Михайло СЕРДЮК.

Щодня, точніше, щогодини в інформпросторі оновлюється ситуація на фронті боротьби з епідемією коронавірусу в Україні та світі. А от про те, який стан справ з підступним COVID-19 у невід’ємній, але тимчасово окупованій частині нашої країни, тобто в ОРДЛО, інформації вкрай мало. Що ж там відбувається?

КОМЕНТУЮЧИ ситуацію з поширенням коронавірусу, українське видання «Новое время», посилаючись на Головне розвідувальне управління Міноборони України і власні джерела, 1 квітня писало: «Минулого тижня тільки в міськлікарні №  7 Луганська від «звичайної пневмонії» померли дев’ятеро осіб. За висновком патологоанатомів, причини цих смертей мають ознаки COVID-19, але це заборонено вказувати в офіційних документах».

Здобути відповідні дані, зазначає видання, дійсно здатні хіба що розвідники: російська окупаційна влада «ЛДНР» приховує статистику інфікованих коронавірусом, так само, як і інформацію про те, що інфекційні відділення донецьких і луганських лікарень переповнені пацієнтами з ознаками гострих респіраторних інфекцій. Ситуація настільки критична, стверджують у нашому Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, що в «народні республіки» з Росії прислали групу військових фахівців із вірусології.

Директор «Східної правозахисної групи» Віра Ястребова розповідає, що тривалий час в «ЛДНР» коронавірус називали «американською розробкою» і не запроваджували карантину. А несподівані смерті людей від ускладнень ГРВІ окупаційні адміністрації списували на свинячий грип. «Вони повністю залежать від Росії. І якщо там не визнавали коронавірус, то і в «ЛДНР» не визнавали. Якщо в РФ із недбальством ставилися до епідемії, то і там також, — каже Ястребова. — А тим часом захворюваність на пневмонію збільшилася на 30% у порівнянні з минулим тижнем. І це в розпал весни!».

Такий стан речей загрожує регіону неабияким спалахом захворюваності. Ситуація ускладнюється ще й тим, що велика частина населення «республік» — це група ризику: літні люди. За даними Пенсійного фонду України, з 2014 року по пенсії до них хоча б раз зверталися 1,1 млн жителів «ЛДНР». При цьому загальне число мешканців «республік» оцінюється приблизно в 2,8 млн чоловік.

Проте про повне ігнорування проблеми не йдеться. Ще 23 березня глава «ДНР» Денис Пушилін і його «колега» з «ЛНР» Леонід Пасічник майже одночасно підписали укази про примусову госпіталізацію тих місцевих жителів, які повернулися з-за кордону з високою температурою або ознаками респіраторної інфекції. А ті, у кого нема температури, мають бути поміщені в обсерваційні відділення на 14 днів. Причому в’їзд у «республіки» з України на той час уже був заборонений. Так «влада» ОРДЛО фактично призналася, що на Донбас наступає епідемія COVID-19. Але офіційно визнала лише після того, як це зробили в РФ. Хто б сумнівався — все закономірно.

І як у воду дивилися. Перший випадок зараження новим вірусом у «ДНР» зареєстровано 31 березня. Про це повідомила тамтешня «міністр охорони здоров’я» Ольга Довгошапко. Вона зазначила, що хворою виявилася місцева жителька, яка 19 березня повернулася з Москви разом із чоловіком і дитиною. Трохи згодом лабораторно підтверджений випадок COVID-19 діагностували і у її дворічного сина. Третій факт захворювання на коронавірус зареєстровано в ОРДО 3 квітня. Ще сімох людей із підозрою на захворювання госпіталізовано. Станом на 4 квітня в «ДНР» загалом під наглядом перебувало понад 12,5 тис. осіб. В умовах стаціонарних відділень — 131 чоловік, решта — в самоізоляції вдома.

В «ЛНР» на цю дату під патронатом медиків у лікарнях — 320 чоловік, вдома на самоізоляції — 280. Ще 17 осіб чекали на підтвердження діагнозу захворювання на COVID-19.

А про перший випадок зараження коронавірусом в ОРЛО 29 березня оголосила «міністр охорони здоров’я ЛНР» Наталя Пащенко. За словами Ястребової, йдеться про жителя Слов’яносербська, якого з симптомами COVID-19 госпіталізували до луганської лікарні. Цікаво, що тестів, які могли б визначити вірус, в «ЛНР» не було. Тому окупаційна влада, каже Ястребова, відправляла аналізи цього хворого в російський Ростов-на-Дону, де й підтвердили діагноз. Другий раз COVID-19 в «ЛНР» зареєстровано 4 квітня, наступного дня — ще два. І якщо такі темпи збережуться…

Лікар з містечка Лутугине, контрольованого «ЛНР», на умовах анонімності розповів, що препаратів для лікування складних форм грипу та ГРВІ у місцевих медиків немає, тому вони сподіваються на прибуття «гуманітарного конвою» з РФ — його чекають за кілька тижнів. Проте медик побоюється, що більшу частину допомоги, як це траплялося вже неодноразово, розкрадуть і вона опиниться під контролем місцевих ділків, наближених до влади.

Втім, не тільки допомоги очікують від РФ. «Через те що кордон з Росією відкритий, а контроль так собі — тільки температуру міряють, та й то не завжди, — народ побоюється, що з Росії вірус масово потрапить до нас», — розповів житель Луганська С. Сакадинський.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Найшла коса на камінь
Читати
Здоров’я — найвища цінність
Читати
Не всі зможуть відновитися
Читати
Горить «зона»
Читати
Загрожує комунальна криза
Читати
«Припинити стріляти» не виходить
Читати
Реформатор відійшов у вічність
Читати
Iдуть на рекорд
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове