Архів
Вівторок,
7 квітня 2020 року

№ 26 (19774)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар
  Версія для друку          На головну
  • Епідемія

Що не день, то нові обмеження

Олена КОЩЕНКО.

Від учора Кабінет Міністрів упровадив нові карантинні обмеження для мешканців усіх без винятку областей. Серед них і правила поведінки людей, старших за 60 років.

ОТЖЕ, відтепер заборонено: виходити з дому на вулицю без маски чи респіратора; без документа, що посвідчує особу; переміщуватися вулицею групою більше двох осіб (окрім випадків, коли дорослі супроводжують дитину); перебувати в громадських місцях дітям до 14 років без супроводу батьків; відвідувати парки, спортивні і дитячі майданчики, прибережні зони, пляжі (крім вигулу домашніх тварин); проводити масові заходи з участю понад 10 осіб. Також не можна самовільно полишати місце обсервації чи ізоляції…

Проте чи не найрезонанснішим обмеженням усе ж став наказ людям пенсійного віку усамітнитись. Їм можна контактувати тільки з тими, з ким проживають під одним дахом. Щоправда, все ж є виняток, за яким людям, старшим за 60, можна буде вийти з хати. Їм дозволено відвідувати магазини та інші місця торгівлі. Втім, лише ті з них, які розташовані на відстані не більш як два кілометри від місця самоізоляції. Проте й це можливо тільки за умови, якщо про таку людину нікому подбати і в неї не виявлено COVID-19. «Уряд доручив обласним державним адміністраціям вжити додаткових заходів до виявлення й обслуговування самотніх серед громадян похилого віку, осіб із інвалідністю і тих, хто перебуває на самоізоляції, та організувати належний соціальний супровід», — ідеться в повідомленні Кабінету міністрів України.

Іще кілька слів про загальнообов’язковий масковий режим. Віднині всі, старі й малі, мусять перебувати у громадському місці лише у масці чи респіраторі. «Громадське місце — частина будь-якої споруди, доступна або відкрита для населення, в тому числі за плату (під’їзди, підземні переходи, стадіони, парки, сквери, дитячі майданчики, зупинки громадського транспорту, ліфти, державні і медичні установи та інше)», — значиться у повідомленні. Щоправда, досі не вщухають суперечки стосовно того, чи обов’язково носити маску, коли просто йдеш вулицею? Хоча закони України не визначають її «громадським місцем», в урядовій постанові зазначається: «Перелік громадських місць може бути розширений органами місцевої влади». Що вже зробили, до речі, у столиці та ряді міст: на період карантину внесли до їхнього переліку й вулиці та площі.

За порушення правил карантину передбачено покарання у вигляді штрафу від 17 тисяч до 34 тисяч грн (по всій Україні вже повним ходом штрафують). А за недотримання санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням може бути й кримінальна відповідальність…

Зрозуміло, що обмежувальні заходи створюють багато незручностей. Як довго вони триватимуть, можна тільки гадати. Поки ж що, за інформацією МОЗ, кількість заражених коронавірусом в Україні зросла до 1596, летальних — 37, одужали — 43. Сумнозвісне лідерство за числом лабораторно підтверджених діагнозів утримують столиця, а також Чернівецька, Тернопільська й Івано-Франківська області. Чимало занедужалих на Київщині, Черкащині, Рівненщині, Кіровоградщині, у Запоріжжі… Втім, офіційна інформація сумнівна. За припущенням експертів, реальна статистика значно вища. А «відносно мало» у нас хворих лише тому, що поки що, по-перше, протестовано дуже низький відсоток населення, а по-друге — у більшості випадків захворювання протікає безсимптомно або ж у легкій формі, тому «застуджені» не завжди навіть звертаються до лікаря. Але, на жаль, при цьому вони заражують оточуючих.

Так само пандемія продовжує ширитись і світом. Уже дісталась найвіддаленіших куточків земної кулі, зокрема відомого острова Пасхи, де днями офіційно підтвердили перший випадок захворювання. Загалом у світі зареєстровано майже півтора мільйона випадків, а число летальних перетнуло рубіж 69 тисяч. Італія, США, Іспанія та Китай — найпостраждаліші країни…

Як відомо, ліків від коронавірусу немає. Але деякі медикаменти полегшують симптоми захворювання. Зокрема, препарат «Плаквеніл» застосовують при важких і вкрай важких формах COVID-19. Як повідомив днями міністр охорони здоров’я Максим Степанов, МОЗ закупило три тисячі його упаковок, 2250 з яких роз’їхалися по областях, а 750 залишились в Києві для швидкого реагування. Є домовленості з іншими компаніями на постачання аналогічних препаратів. А найголовніше, за словами Степанова, що в Україні вже є підписаний протокол лікування, бо «раніше лікарі не були нічим озброєні». Вважаймо, діяли фактично навмання, рятуючи пацієнтів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Найшла коса на камінь
Читати
Здоров’я — найвища цінність
Читати
Не всі зможуть відновитися
Читати
Горить «зона»
Читати
Загрожує комунальна криза
Читати
«Припинити стріляти» не виходить
Читати
Реформатор відійшов у вічність
Читати
Iдуть на рекорд
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове