Архів
Вівторок,
7 квітня 2020 року

№ 26 (19774)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Джерело вітамінів і життєвої сили

НАПРОВЕСНІ (та й не тільки в цю пору) пучок зелені непристойно дорогий. До того ж цю ранню продукцію можна виростити лише в теплицях.

Натомість дикі трави можуть стати найліпшими помічниками в боротьбі з весняним авітамінозом.

Найвідоміша серед них — кропива. В неї їстівні ранні ніжні листочки. Щоб вони не обпекли язик, їх слід злегка ошпарити окропом. Можна пропустити через м’ясорубку, і вони дещо втратять свою пекучість. З молодого листя кропиви доречно приготувати борщ (на кшталт щавлевого), котлети, зелене масло або салат.

Подорожник. Молоде листя цієї рослини використовують у салатах, супах, запіканках, із них роблять голубці й котлети. Висушене і подрібнене листя годиться як приправа до перших страв.

Не менш популярна кульбаба. В неї їстівне коріння, квітки і листя. Висушене в духовці коріння можна змолоти — вийде напій, подібний до кави. Також корені тушкують або відварюють. З квіток готують смачне варення. Листя вимочують у підсоленій воді, щоб вийшла гіркота, і кладуть поряд з іншою зеленню у салати.

Грицики. Використовують усю рослину. Її можна кришити в салати і варити з нею супи. Насіння за смаком нагадує гірчицю.

Лобода. Їстівне листя і насіння. Листя дуже ситне, тому що в ньому міститься протеїн. Також його додають у борщі, запіканки, салати. Навіть квасять — як капусту. Насіння розтирають на порошок і кладуть у тісто, випікаючи хліб.

Корінь пирію. Навесні він соковитий, білий, так і проситься в салат. Його слід вимочити протягом півгодини, промити і нарізати в салат. Висушене коріння використовують для приготування чаю. Смачно і корисно.

Черемшу, або ж ведмежу цибулю, популяризувати не доводиться. Черемшу знають усі, на прилавках вона з’являється раніше іншої зелені. Її люблять за особливий пікантний часниковий присмак. Вона смакує в салатах, супах, вінегретах, як начинка для пиріжків і пельменів, та й просто вприкуску.

Яглиця звичайна. Цього бур’яну спробуй позбутися на городі. Зате ранньою весною він дуже доречний на столі. В їжу йде листя, найперше, яке тільки-тільки пробивається із землі. Його використовують у салатах і супах.

Мати-й-мачуха. Ця лікарська рослина цілком їстівна. Листя, квіти і корені годяться в їжу. Молоде листячко нагадує за смаком шпинат.

Кислиця. Вона не випадково так названа, її листочки мають кислий лимонний смак, а значить, у них багато вітаміну С, так необхідного навесні. Свіжі листочки додають у салат, а чай із них матиме приємну кислинку.

Реп’ях (лопух). Лопух хороший не тільки в боротьбі за пишне волосся, його коріння і стебла надзвичайно смачні в тушкованому вигляді. Його навіть культивують у Японії як городню культуру. З коренів можна варити повидло або класти сирим у салати.

Мокриця, або зірочник середній. Так-так, і цей бур’ян можна споживати в салатах, супах. А у сушеному вигляді вона є приправою до перших та других страв.

Хвощ. Молоді спороносні пагони кладуть у киселі й компоти, запіканки. Зелені соковиті стебла їдять сирими або тушкують.

Також слід нагадати, що будь-яка рослина, навіть бур’ян, має лікувальні властивості. Але не всі вони їстівні (!), а деякі перед вживанням у їжу вимагають спеціальної обробки. Зверніть увагу, що такі лікарські рослини, як деревій, хаменерій (іван-чай), манжетка, горець пташиний, медунка, перстач, первоцвіт (примула), козлятник, волошка синя також їстівні. Слід збирати зовсім молоді пагони і сміливо використовувати у весняних салатах. Однак — важливе застереження — зривайте для їжі тільки добре відомі вам із перелічених рослини, щоб не отруїтися.

Версія для друку          До списку статтей

ЗАХИСТ садово-городніх культур від імовірних шкідників і хвороб передбачає обробку їх різними пестицидами. Зокрема — обприскування. Отож в одному з матеріалів мова піде про те, як правильно приготувати робочий розчин і які чинники можуть посилювати або знижувати ефективність його дії.

У цьому ж, так би мовити, ключі надрукуємо й замітку про дешеві ліки з аптеки, які, втім, справляють потужний захист зелених мешканців городу. Поговоримо про йод, зеленку, трихопол, аспірин і марганцівку. Придбайте їх заздалегідь — не пошкодуєте.

Квітень — найсприятливіший місяць для виведення домашньої птиці, тож не дивно, що ми приділяємо цьому увагу. Квочка — найкращий, бо природний, інкубатор. З яких курей виходять турботливі мами, як оглядати курку, перед тим як садити на яйця, правильний відбір яєць, догляд за квочкою — ось питання статті на цю тему.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове