Архів
Вівторок,
7 квітня 2020 року

№ 26 (19774)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Щоб була лише користь

В РЕКОМЕНДАЦІЯХ щодо застосування добрив здебільшого йдеться про їх використання і призначення. Та рідко коли можна зустріти застереження, які доступно пояснюють негативні наслідки неправильного внесення препарату чи добрива. Ось і про попіл тільки позитив. Так, це, так би мовити, домашнє добриво. Але після його неправильного використання може бути збиток.

Відомо, що змішувати мінеральні добрива можна лише у відповідних пропорціях. Це ж стосується і попелу.

Заздалегідь змішувати попіл з будь-яким добривом не можна. Тільки безпосередньо перед внесенням у ґрунт припустимо (але не бажано) поєднувати попіл з калійною селітрою, сечовиною, хлористим калієм.

Категорично не допускається змішувати попіл з аміачною селітрою, амофосом, нітрофоскою, сульфатом амонію та органікою, що містить багато азоту: гноєм, гноївкою, курячим послідом. Пояснюється це тим, що після змішування збільшуються втрати азоту.

Не бажано також суміщати внесення попелу з фосфорними добривами (суперфосфатом, фосфоритним та кістковим борошном). Інакше фосфор стає менш доступним для засвоєння рослинами. Те саме стосується внесення добрив перед обробітком ґрунту. Найлегше дотриматися цього правила на ґрунтах, де основні добрива вносять під зиму, а попіл — навесні. За інших умов попелом посипають ділянку окремо.

При літніх підживленнях настоями та розчинами цих правил можна не дотримуватися, позаяк концентрація добрив невелика, а засвоюються рослинами вони дуже швидко.

Не можна використовувати попіл на нещодавно вапнованих ділянках, оскільки суттєво підвищиться вміст кальцію в ґрунті.

Використовуючи попіл, не варто забувати, що це фосфорно-калійне і кальцієве добриво і за його надлишку в ґрунті рослини потерпають від браку мікроелементів — бору, магнію, марганцю, цинку, хоча вони й містяться в попелі.

Попіл гігроскопічний (добре вбирає вологу), а поживні речовини, що містяться в ньому (насамперед калій), легко вимиваються. Тому зберігати попіл треба в сухому приміщенні в щільно закритій тарі.

Версія для друку          До списку статтей

ЗАХИСТ садово-городніх культур від імовірних шкідників і хвороб передбачає обробку їх різними пестицидами. Зокрема — обприскування. Отож в одному з матеріалів мова піде про те, як правильно приготувати робочий розчин і які чинники можуть посилювати або знижувати ефективність його дії.

У цьому ж, так би мовити, ключі надрукуємо й замітку про дешеві ліки з аптеки, які, втім, справляють потужний захист зелених мешканців городу. Поговоримо про йод, зеленку, трихопол, аспірин і марганцівку. Придбайте їх заздалегідь — не пошкодуєте.

Квітень — найсприятливіший місяць для виведення домашньої птиці, тож не дивно, що ми приділяємо цьому увагу. Квочка — найкращий, бо природний, інкубатор. З яких курей виходять турботливі мами, як оглядати курку, перед тим як садити на яйця, правильний відбір яєць, догляд за квочкою — ось питання статті на цю тему.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове