Архів
Вівторок,
7 квітня 2020 року

№ 26 (19774)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Виростити хвойне дерево просто

ДЕДАЛІ частіше на сільському обійсті можна побачити хвойний кущик чи дерево. Мода на хвойники дійшла і до села. Найпростіше купити саджанець у садовому центрі або розпліднику. Але вони недешеві. До того ж саджанці маленькі й не завжди зрозуміло, що з них виросте. Набагато економніше і цікавіше виростити саджанець самому з живця. Та й це зовсім не складно. Треба лише знайти те дерево, яке ви хочете мати на своєму подвір’ї.

При такому способі отриманий саджанець буде мати весь набір характерних ознак материнської рослини — і форму, і колір хвої.

Живцюють хвойні рослини зазвичай наприкінці червня. Та можна робити це і в пору, коли день стрімко прибуває, а гарячі роботи ще попереду і часу в садівника вдосталь.

Краще, коли донор-рослина поблизу. Та якщо цікава для вас рослина росте в іншій місцевості, то варто приготувати чистий поліетиленовий пакет. Знайдіть одно- або дворічний приріст і відірвіть від нього гілочку таким чином, щоб на ній залишився шматочок деревини попереднього року. Живець має бути з так званою п’яткою. Руками це зробити дуже просто — різким рухом гілочка відривається від материнської рослини. При заготівлі живців хвойних не користуйтеся ножем або секатором.

Оптимальна довжина живців — 8-15 см.

Заготовлений матеріал можна загорнути в пакет і зберігати до десяти днів у холодильнику або підвалі.

Як субстрат слід використовувати пухкий ґрунт: пісок (неодмінно попередньо продезінфікований, скажімо, в духовці), торф (оброблений фунгіцидом).

Перед тим як висадити живець у ґрунт, його також дезінфікують. Для цього можна скористатися будь-яким фунгіцидом. Дезінфекція має тривати кілька хвилин, аби препарат проник у деревину. Нижня частина живця при цьому повинна бути без хвої. Її обривають руками.

Перед заглибленням живця в субстрат його можна простимулювати, витримавши в будь-якому стимуляторі: «Корневін», «Гетероауксин», мед, сік алое тощо.

Щоб зменшити випаровування вологи, хвою на верхній частині доцільно трохи обрізати, але в жодному разі не всю: живцеві фотосинтез потрібен навіть більше, ніж дорослій рослині.

Субстрат перед висадженням живців помірно зволожують. Живці заглиблюють на висоту видаленої хвої. Якщо живців багато, то важливо не загущувати їх — хвоя сусідніх рослин не має торкатися.

Над ємністю з висадженими живцями — ящиком, контейнером чи квітковим горщиком (ємність обов’язково має бути з отворами для відводу води та надходження повітря до коріння) — облаштовують парник зі скляної банки, обрізаної пластикової пляшки (безбарвної), плівки тощо.

Перші два тижні для ліпшого вкорінення живці тримають у приміщенні з температурою 16-18°С, а потім температуру підтримують на рівні 22-24°С.

Кращому вкоріненню сприяє додаткове підсвічування. Тому доцільно придбати бодай 10-ватну світлодіодну лампу і помістити її над рослинками.

Зазвичай живці вкорінюються впродовж двох-трьох місяців. Весь цей час їх раз на день провітрюють, знімаючи укриття на півхвилини, якщо потрібно, зволожують з пульверизатора й обприскують фунгіцидом при появі перших ознак цвілі або чогось підозрілого.

Якщо живці укоренялися в загальній ємності, то через три-чотири місяці їх слід розсадити в окремі контейнери у повноцінну ґрунтову суміш для хвойних — покупну або власного виробництва.

За весь період вкорінення живців хвойних дерев їх не потрібно підживлювати.

Висаджувати молоде деревце просто неба найдоцільніше восени, вибравши правильне місце для нього. При цьому варто почитати про рослину та врахувати її умови зростання, вимоги до освітленості та потреби у зволоженні.

Якщо є побоювання, що зима буде морозною, молоді рослини краще залишити в контейнерах і розмістити в світлому прохолодному приміщенні за температури близько плюс 6°С або прикопати просто в контейнері у ґрунт.

При живцюванні хвойників дуже важливо дотриматися всього агротехнічного процесу. І в разі невдачі варто проаналізувати всю роботу. Можливо, десь були порушення. Тож нагадаємо, що:

живець має бути свіжим, не пересушеним;

субстрат — легкий, стерильний, повітропроникний;

не допустимі як пересушування, так і перезволоження;

повітря має надходити і до хвої (провітрюйте), і до коріння (отвори);

світло — від прямих сонячних променів живці можуть загинути, а без додаткового підсвічування погано вкорінюються.

Насамкінець варто зауважити, що дуже добре приживаються ялівець і туя (на фото туя вгорі, ялівець унизу), ялина — гірше, а для сосни такий спосіб розмноження зовсім не підходить.

Версія для друку          До списку статтей

ЗАХИСТ садово-городніх культур від імовірних шкідників і хвороб передбачає обробку їх різними пестицидами. Зокрема — обприскування. Отож в одному з матеріалів мова піде про те, як правильно приготувати робочий розчин і які чинники можуть посилювати або знижувати ефективність його дії.

У цьому ж, так би мовити, ключі надрукуємо й замітку про дешеві ліки з аптеки, які, втім, справляють потужний захист зелених мешканців городу. Поговоримо про йод, зеленку, трихопол, аспірин і марганцівку. Придбайте їх заздалегідь — не пошкодуєте.

Квітень — найсприятливіший місяць для виведення домашньої птиці, тож не дивно, що ми приділяємо цьому увагу. Квочка — найкращий, бо природний, інкубатор. З яких курей виходять турботливі мами, як оглядати курку, перед тим як садити на яйця, правильний відбір яєць, догляд за квочкою — ось питання статті на цю тему.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове