Архів
Вівторок,
7 квітня 2020 року

№ 26 (19774)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Час готувати картоплю до посадки

НА ЕТАПІ передпосадкової підготовки вибраковуються хворі й малопродуктивні бульби — з різними гнилями, в яких утворилися слабкі ниткоподібні паростки або зовсім не прокинулися вічка.

Залежно від обраного підготовчого методу знадобиться від 30 до трьох днів. Щоправда, слід розуміти, що «експрес-метод» не завжди надійний — це швидше «паличка-виручалочка» для тих, хто з якихось причин не зміг підготувати бульби вчасно.

Існує також передпосівна обробка, яку проводять безпосередньо перед посадкою, використовуючи різні поживні розчини або попіл.

Пророщування

Мета — отримання міцних здорових паростків, що в перспективі наблизить початок утворення бульб і збільшить урожай. Пророщування може бути сухим і вологим, в залежності від умов.

Сухе пророщування в середньому має тривати 30 днів (діапазон — від 20 до 40 днів). Важливими вимогами є світло і дотримання температурного режиму.

У бульбах на світлі утворюється соланін — вони зеленіють. Для харчової картоплі це категорично шкідливо, а ось для посадкової — тільки користь. Прозеленені бульби набувають своєрідного імунітету і менше уражуються хворобами, стають стійкішими до впливу несприятливих умов.

Щоби бульби освітлювалися рівномірно, їх розкладають в один (максимум два) шари; якщо місце дозволяє — на підлозі, якщо немає — в коробках, ящиках, іншій підходящій тарі. Ящики можна ставити один на одного, але тоді їх слід регулярно переставляти, міняти місцями, щоб усі бульби одержували однакову кількість світла. Годяться й сітки або вузькі прозорі поліетиленові пакети (з отворами для доступу повітря), але це не так зручно.

Температуру в перші 10-12 днів рекомендується підтримувати на рівні плюс 18-20°С — щоб прокинулися сплячі вічка. Потім її знижують, і в подальшому бажано, аби вона не перевищувала плюс 10-14°С — так паростки зміцніють, не переростуть і не витягнуться.

При вологому пророщуванні бульби укладають в ящики або кошики, пересипаючи вологим торфом, тирсою або перегноєм. Тару ставлять у темному приміщенні з температурою плюс 12-15°С, не забуваючи підтримувати вологість субстрату.

Переваги методу: бульби в такому середовищі формують не тільки паростки, а й корінці. Тому після посадки сходи з’являться раніше.

Важливо пам’ятати: при вологому пророщуванні не можна затягувати терміни, інакше «вершки і корінці» переростають, переплітаються, і посадка стає травматичною, а значить, основні переваги методу зводяться нанівець. Якщо раптом висадження відкладається (наприклад, через погодні умови), необхідно знижувати температуру, щоб по змозі пригальмувати розвиток проростків.

Іноді, щоб повною мірою скористатися перевагами обох методів, застосовують комбіноване пророщування. Спершу бульби витримують протягом трьох тижнів на світлі, а після утворення паростків укладають їх у тару, пересипаючи вологим субстратом, і держать ще днів 10, щоб утворилися корінці біля основи паростків.

Прив’ялення

Мета — домогтися пробудження вічок і пришвидшити появу паростків. Слід створити відповідні умови: тепло (плюс 16°С і вище); світло в даному випадку не є обов’язковою умовою, але в’ялення (як і пророщування) на світлі підвищує стійкість посадкового матеріалу до хвороб. Цей варіант підходить у тому разі, якщо часу до посадки залишилося мало.

Бульби розкладають в один шар і витримують у теплі, поки не з’являться паростки (зазвичай для цього потрібно один-два тижні). Бульби при цьому втрачають частину вологи (в’януть), але накопичують ферменти, що прискорюють пробудження вічок і ріст пагонів.

Прогрівання

Бувають ситуації, коли вчасно дістати картоплю зі сховища і підготувати її до посадки не вдалось. Але якщо відразу висаджувати бульби, витягнуті з погреба чи ями, тобто зовсім без підготовки, сходів можна чекати довго. Тож варто прогріти посадковий матеріал хоча б за три-чотири дні до посадки.

Охолоджена картопля добре зберігається за рахунок того, що фізіологічні процеси в ній уповільнені, загальмовані. Ви дістали бульби з ями — а вони ніби вчора викопані: не в’ялі, відсутні пробуджені вічка. Це добре, якщо таку картоплю плануємо з’їсти, але погано, коли її потрібно садити. Перед посадкою бульби слід «розбудити», а для цього — помістити в тепло. Проте підвищувати температуру варто поступово — різкий перепад може викликати стрес.

Версія для друку          До списку статтей

ЗАХИСТ садово-городніх культур від імовірних шкідників і хвороб передбачає обробку їх різними пестицидами. Зокрема — обприскування. Отож в одному з матеріалів мова піде про те, як правильно приготувати робочий розчин і які чинники можуть посилювати або знижувати ефективність його дії.

У цьому ж, так би мовити, ключі надрукуємо й замітку про дешеві ліки з аптеки, які, втім, справляють потужний захист зелених мешканців городу. Поговоримо про йод, зеленку, трихопол, аспірин і марганцівку. Придбайте їх заздалегідь — не пошкодуєте.

Квітень — найсприятливіший місяць для виведення домашньої птиці, тож не дивно, що ми приділяємо цьому увагу. Квочка — найкращий, бо природний, інкубатор. З яких курей виходять турботливі мами, як оглядати курку, перед тим як садити на яйця, правильний відбір яєць, догляд за квочкою — ось питання статті на цю тему.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове