Архів
П’ятниця,
3 квітня 2020 року

№ 25 (19773)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Квітень Наша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Будьмо обережні

Нашестя кліщів

Олег ГРИГОРЕНКО.

Аномально тепла зима призвела до того, що кліщі почали «прокидатися» ще у лютому. А в березні у всіх без винятку областях сталося буквально нашестя кровососів, надто у лісах і парках. А оскільки чи не єдиним місцем для прогулянки, враховуючи карантин, нині залишаються саме вони, усім варто взяти на замітку головні правила захисту.

У ЗВ’ЯЗКУ з цим фахівці нагадують про таке. Щоб уникнути укусу, слід правильно одягатися на прогулянку в ліс. По-перше, на голові обов’язково мають бути кепка, косинка або капелюх. Сорочку чи кофту краще обрати щільну з довгим рукавом і заправити її в штани. Так кліщам буде важче дістатися шкіри. Із взуття підійдуть будь-які чоботи, які щільно прилягають вгорі до гомілки.

Кліщі люблять вологі і тінисті місця, там, де густа трава. Часто їх можна зустріти в молодому осичняку, ліщині або малиннику. Притулком для цих членистоногих також служать опале листя і скошена трава. Всупереч розхожій думці, з дерев на людей вони не стрибають. Найчастіше заповзають на людину з кущів, трави і низьких гілок. Так що ліпше просто не заходити у всілякі зарості.

Перед прогулянкою рекомендується обробити одяг репелентом. Найефективніші засоби, що мають у своєму складі інсектицид перметрин, який кліщі не переносять. Тільки не поспішайте обприскувати репелентами домашніх тварин. Для них вони можуть становити серйозну небезпеку. Для тварин є спеціальні краплі, ошийники.

Якщо кліщ до вас все-таки присмоктався, його треба якомога швидше й обережніше витягти. Найкраще, якщо цю процедуру проведе лікар у лікарні або травмпункті. Але якщо ніяких медустанов поблизу немає, доведеться діставати кровососа самостійно.

Чимало людей радять нібито ефективний народний спосіб — залити кліща олією, щоб перекрити йому кисень і змусити вилізти самому. Лікарі так чинити не рекомендують. І ось чому: позбавлений повітря кліщ або помре прямо в шкірі, або перед смертю забереться ще глибше, тож дістати його потім буде важче.

Щоб втягнути кліща, треба взяти міцну нитку, зробити петлю на кордоні тіла кровососа і шкіри. Потім затягнути петлю і повільними обертальними рухами проти годинникової стрілки дістати паразита. Ранку слід відразу обробити.

Також витягнути паразита можна за допомогою шприца, для чого потрібно відрізати його верхню частину. Для вилучення кліща потрібно приставити шприц до поверхні шкіри. Таким чином накривши його зверху. Поршень повільно тягнути вгору. Всі ці дії спрямовані на виштовхування паразита вгору через від’ємний тиск, його «висмоктування» зі шкіри. Особлива перевага цього способу в тому, що рештки комахи не залишаються в шкірі. Крім того, токсичні речовини, які він використовує, частково витягуються шприцом.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Свіжі міністри
Читати
Більшість українців ще працює
Читати
Комуналка: вічні борги
Читати
«Вовину тисячу» обіцяють незабаром
Читати
Готові сидіти вдома
Читати
Виїхали назавжди
Читати
Торгівля жвава
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове