Архів
П’ятниця,
3 квітня 2020 року

№ 25 (19773)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Квітень Наша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Земельний пай в оренді

Підготувала

Надія ПРОЦКО.

«Чи правомірно нараховують земельний податок людям з інвалідністю за паї, здані в оренду?» — запитує Павло Олексійович БОВКУН, інвалід ІІ групи, з м. Лубен Полтавської області.

ПОШИРЕНЕ явище, коли власник земельної ділянки сільськогосподарського призначення або земельної частки (паю) надає їх в оренду. Проте слід пам’ятати, що доходи, отримані від таких операцій, підлягають оподаткуванню.

Відповідно до ст. 14-ї Податкового кодексу України (далі — Кодекс), земельний податок — це обов’язковий платіж, що справляється з власників земельних ділянок та земельних часток (паїв), а також постійних землекористувачів. До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку входить, зокрема, дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду.

Доходи фізичної особи від надання в оренду (суборенду) земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю оподатковуються податком на доходи фізичних осіб — 18 відсотків і військовим збором — 1,5 відсотка.

Від сплати земельного податку звільняються на період дії фіксованого сільськогосподарського податку фізичні особи — власники земельних часток (паїв) за умови їх передачі в оренду платнику єдиного податку четвертої групи (фіксованого сільськогосподарського податку) на підставі договору оренди (ст. 281-ша Кодексу).

Якщо ж громадяни отримали доходи від надання в оренду земельного паю орендарю — фізичній особі, то вони повинні самостійно прозвітувати про отримані доходи шляхом подання податкової декларації про майновий стан і доходи. Тобто власник земельного паю — орендодавець зобов’язаний самостійно нараховувати та сплачувати ПДФО і військовий збір.

Що ж стосується вашого, Павле Олексійовичу, випадку, то ви як інвалід другої групи, відповідно до ст. 281-ї Кодексу, маєте право на пільгу стосовно сплати податку за земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм, що належать вам на правах приватної власності (за винятком земельних паїв). Тобто дохід, отриманий вами від надання земельної частки (паю) в оренду, все ж підлягає оподаткуванню.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Свіжі міністри
Читати
Більшість українців ще працює
Читати
Комуналка: вічні борги
Читати
«Вовину тисячу» обіцяють незабаром
Читати
Готові сидіти вдома
Читати
Виїхали назавжди
Читати
Торгівля жвава
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове