Архів
П’ятниця,
3 квітня 2020 року

№ 25 (19773)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Квітень Наша пошта
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Запоріжжя

Волонтерська допомога в тяжку годину

Ганна КЛІКОВКА.

ЗАПОРІЗЬКИЙ міський територіальний центр соціального обслуговування надає свої послуги майже п’яти тисячам соціально незахищених містян, серед яких люди похилого віку, особи і діти з інвалідністю, безхатченки. Створено гарячу лінію для звернення громадян стосовно надання і отримання допомоги. Спільними зусиллями вже вдалося зібрати першу партію продуктових наборів для самотніх і маломобільних людей. Найближчим часом майже одну тисячу пакунків із необхідними продуктами відвезуть містянам, які перебувають по домівках у карантинному «полоні».

Гуляйпільці виручають земляків

НАЙВАЖЧЕ карантинні дні доводиться переживати людям, котрим допікають важкі захворювання, які обмежують їх у діях. Коли через карантин транспортне сполучення між містами скасували, гуляйпільці із хронічними захворюваннями нирок не просто захвилювались, а впали у відчай, адже їм треба систематично діставатись гемодіалізного центру обласної лікарні. Без цього пацієнти не зможуть жити. До Запорізької обласної лікарні 14 мешканців Гуляйполя добиралися кілька разів на тиждень громадським транспортом, а кошти за проїзд їм відшкодовували. Тепер на допомогу прийшла Гуляйпільська громада: виділили авто для перевезення пацієнтів у Запоріжжя. Транспорт курсує шість днів на тиждень. Пацієнтам, що потрапляють на останню, четверту, зміну, доводиться ночувати у лікарні, але все одно радіють, що хоч є можливість зробити діаліз. А ще в Гуляйполі частина місцевих магазинів перейшла на роботу в телефонному режимі. Люди мають змогу замовити необхідні продукти, які їм доправляють додому.

Горить стерня, зловмисники втішаються

ВПРОДОВЖ лише однієї доби пожежі на відкритих територіях у регіоні знищили площу, на якій можна було розташувати дев’ять футбольних полів — 6,5 гектара. Працівники обласної служби з надзвичайних ситуацій того дня загасили вогонь на 23 об’єктах. Задіяно 27 спеціальних машин, працювала понад сотня рятувальників. І так горить щодня. Поки люди перебувають на карантині, аграрії докладають титанічних зусиль, щоб майбутнім урожаєм нагодувати країну, зловмисники палять стерню, захисні смуги, просто непотріб, що завдає значних збитків, призводить до загибелі природи і тварин, які шукають там прихистку. Щовесни це повторюється, і зупинити вогняний жах не в змозі, здається, жоден катаклізм.

Живи, Тарасова грушо!

НЕБАЙДУЖІ запоріжці упорядкували місцину, де росте Тарасова груша. Оскільки під час зимового буревію дерево постраждало, активісти допомогли йому вистояти, прибрали територію, посіяли довкола груші траву, мальви і чорнобривці, а перед входом висадили нарциси, неподалік — кущ калини і дві вишеньки. Встановлений пам’ятний знак нагадує землякам про святе місце, адже вони мають знати цікаву історію, пов’язану з перебуванням Тараса Шевченка на Запоріжжі. За переказами, 1843 року, під час відвідин Олександрівська, Тарас Григорович пристав на нічліг до гостинної родини Бугатів, тут було їхнє обійстя. Теплого вечора волів постелитися під грушею. Ця рослинна пам’ятка для патріотично налаштованих запоріжців, мов жива істота. Люди приходять сюди у день перепоховання Великого Кобзаря у національних строях родинами, учнівськими колективами, прикрашають грушу квітами, вишивками і ревно турбуються, щоб дерево якомога довше жило.

Вірус безпам’ятства

ІНАКШЕ як вірусом безпам’ятства не назвеш вияв вандалізму, який здійснили кілька мешканців села Григорівка Запорізького району. Вони зруйнували могильний склеп на місці церкви графа Канкрина тільки задля того, щоб роздобути звідти кілька мішків цегли. Цей факт оприлюднила активістка Анна Головко, яка разом із гуртом однодумців займається копіткою роботою із присвоєння статусу пам’яток архітектури об’єктам, що становлять частину маєтків графа Івана Канкрина і є неоціненною історичною спадщиною. Граф, який тут мешкав із 1881 року, власним коштом розбудовував територію задля блага селян, а нащадки розбирають пам’ятки по цеглинах. Спритників швидко знайшли, вони зізналися і в скоєному, й у тому, що не знали, на що зазіхнули. Історія якось проходить повз…

Завітали сови з Червоної книги

У ЗАВОДСЬКОМУ районі Запоріжжя на деревах люди помітили червонокнижних сов. Імовірно, йдеться про пугача звичайного — хижого птаха родини совових, якого занесено до Червоної книги України.

Науковці припускають, що через карантин та інші запобіжні заходи, пов’язані з пандемією, у всьому світі почала оживати природа. Можливо, це справді так, бо на сьогодні люди стривожилися власним виживанням на тлі коронавірусної інфекції і мінімізували згубне втручання в природу. Поява рідкісних птахів в одному з екологічно найнесприятливіших куточків індустріального мегаполіса промовисте тому підтвердження.

Підприємці наповнюють бюджет регіону

ВПРОДОВЖ двох місяців поточного року до місцевих бюджетів Запорізького регіону від фізосіб-підприємців надійшло 214 млн 200 тисяч гривень єдиного податку. У Головному управлінні ДПС в області повідомляють: рівень надходжень перевищив торішній майже на 21 мільйон, або на 10,7 відсотка. Зростання показників зафіксовано на всіх територіях. Зокрема, суб’єкти малого і середнього підприємництва обласного центру спрямували до скарбниці 138,5 млн, мелітопольські і веселівські — 22,5 млн, бердянські і приморські — 16,8 млн, енергодарські, кам’янсько-дніпровські та великобілозерські — 6,5 млн, василівські та михайлівські — 5,2 млн.

На сьогодні у краї зареєстровано 71 500 фізичних осіб — підприємців. Порівняно з аналогічним періодом торік кількість ФОПів зросла на 4340. Зокрема, 49 435 із них перебувають на спрощеній системі оподаткування і сплачують єдиний податок, 20 894 обрали загальну систему, 1171 займається незалежною професійною діяльністю.

Операція на 2,5 мільйона

СПІВРОБІТНИКИ СБУ викрили групу осіб, які налагодили продаж психотропних речовин і прекурсорів по регіонах України. Товар ділки отримували з Європи та Азії. Служба безпеки України оцінює знайдені речовини і обладнання у 2,5 млн гривень. За фактом події вже відкрито кримінальне провадження і ведеться розслідування.

За повідомленням пресслужби відомства, п’ятеро мешканців Запоріжжя знайшли собі постачальників у країнах Євросоюзу і Східної Азії. Щомісяця отримували близько 300 кг наркотичних речовин, які доправляли їм під виглядом будівельних матеріалів і побутової хімії. Фасували товар і доправляли «покупцям» у різні регіони України. Під час операції у затриманих виявили 21 кг психотропної речовини, майже півтонни прекурсорів і обладнання для «роботи» з ними, банківські картки, чернетки, телефони та інші речові докази незаконної діяльності. Тут же знайшли й 150 тисяч доларів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Свіжі міністри
Читати
Більшість українців ще працює
Читати
Комуналка: вічні борги
Читати
«Вовину тисячу» обіцяють незабаром
Читати
Готові сидіти вдома
Читати
Виїхали назавжди
Читати
Торгівля жвава
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове