Архів
П’ятниця,
3 квітня 2020 року

№ 25 (19773)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Квітень Наша пошта
  Версія для друку          На головну

Березовий квас — аптека здоров’я

Віталій НАЗАРЕНКО.

Нестача вітамінів у нашому організмі, безумовно, впливає на стан нашої імунної системи, а, як відомо, слабкий імунітет вразливий для хвороб. Навесні існує кілька способів поповнити організм вітамінами, один із яких — березовий сік. Його можна пити свіжим, а можна зробити квас.

ТРИВАЄ сезон заготівлі березового соку, тому не можу не поділитися дідівським рецептом березового квасу. Мова про медово-житній його варіант. Це не просто еліксир бадьорості, а ще й природна аптека здоров’я. Такий березовий квас є особливо актуальним для тих, у кого виснажена нервова система, хто має занижену кислотність, у кого «балується» або стрибає серце.

Рецепт розрахований на 20 літрів березового соку. Наш дід, світлої пам’яті Григорій Кирилович Халько, який усе життя прожив і пропрацював у лісі, знав, що найсолодший сік зі старих беріз. Ця інформація важлива для тих, хто ще не просвердлив «кучеряву білявку».

Кілограмову «цеглину» житнього хліба ріжемо на невеликі шматки і висушуємо в духовці чи на сухій сковорідці на сухарі. Засипаємо їх у скляний бутель. Затим вкладаємо туди зо три пригорщі сушених яблук, дві родзинок, для більшого вітамінного ефекту можна додати перетерті з цукром ягоди журавлини (100 грамів) або ж смородинове варення чи її сушений лист. Необхідний елемент ферментації — цукор, але замість нього ліпше додати кілограм меду (мед заздалегідь розтопіть чи розведіть гарячою водою). В усе це вливаємо п’ять літрів березового соку кімнатної температури і залишаємо на добу в теплому місці. Це буде закваска для нашого квасу. Щоб вона швидше забродила, можна всипати півпакетика сухих дріжджів, але цей елемент не є обов’язковим. Уже наступного дня додаємо до закваски решту 15 літрів березового соку і даємо побродити з укутаним марлею горлечком 3-4 доби. Квас готовий! Проціджуємо, розливаємо в тару і ставимо в темний і прохолодний погріб. До речі, робити такий квас краще в скляній тарі, щоб не зіпсувати смак продукту на виході.

Звісно, існують набагато простіші і не менш давні рецепти березового квасу — наприклад, зі смаженим ячменем, квас виходить кислий і якнайкраще підходить для окрошки. Замінити ячмінь за нинішніх умов можна сухими напоями, які готуються як безкофеїнові замінники кави. Не лінуйтесь, збирайте сік, робіть і пийте своє й будьте здорові!

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Свіжі міністри
Читати
Більшість українців ще працює
Читати
Комуналка: вічні борги
Читати
«Вовину тисячу» обіцяють незабаром
Читати
Готові сидіти вдома
Читати
Виїхали назавжди
Читати
Торгівля жвава
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове