Архів
П’ятниця,
3 квітня 2020 року

№ 25 (19773)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Квітень Наша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Корисно знати

Зміцнюймо імунітет

Любов САЛІЙ, фітотерапевт.

ОДИН із важливих складників захисту від вірусів та інфекцій — зміцнення імунітету. Зробити це можна з допомогою різних вітамінів, продуктів або лікарських рослин. Ліки рослинного походження діють м’якше за синтетичні, тому найбільше підходять для багатьох людей.

Імуномодулювальною і противірусною діями наділений корінь солодки голої. А ще він має бактерицидні, протизапальні, спазмолітичні та інші властивості. Завдяки гліцирезину і гліцирезиновій кислоті, флавоноїдам (ліквіритин, апігенін) солодка є натуральним індуктором інтерферону, тобто стимулює вироблення захисних компонентів імунної системи людини.

Для приготування цілющого відвару необхідно взяти 10 грамів коріння на 200 мл води, кип’ятити три хвилини, настояти чотири години, приймати по столовій ложці чотири рази на день за 20 хвилин до їди. І так протягом трьох-чотирьох тижнів.

Трава зніту у своєму складі містить вітамін С, залізо, марганець, біофлавоноїди. Справляє загальнозміцнювальну, тонізуючу дії на організм, протизапальну при застудах, ГРВІ, зміцнює імунітет. Заварювати як чай. Чайну ложку трави залити склянкою окропу, настояти, випити. Пити один- два рази на день. Можна тривалий час.

Корінь оману високого багатий на аскорбінову кислоту, вітамін Є, мінерали — цинк, селен, калій, кальцій. Наділений загальнозміцнювальною, протизапальною, відхаркувальною діями. Допомагає швидко подолати застуду, ГРВІ, впоратися із запальними процесами дихальних шляхів (ларингіти,бронхіти), покращує самопочуття, заспокоює кашель.

Трава астрагалу шерстистоквіткового має гліцирезин, флавоноїди, аскорбінову кислоту, мінерали. Підвищує активність білих кров’яних тілець(лейкоцитів) і збільшує вироблення противірусної речовини інтерферон.

Заслуговує на увагу й вітамін С. Він підвищує стійкість організму до інфекції, збільшує вироблення антитіл та інтерферону, які захищають організм від вірусів. Також є антиоксидантом, захищає клітини від вільних радикалів. Не виробляється в організмі, тому потрібно, щоб надходив до нього з їжею щодня. Міститься в чорній смородині, шипшині, обліписі, квашеній капусті, хурмі, ківі, лимонах, апельсинах, грейпфрутах.

Тож під час епідемії корисно споживати названі фрукти, пити смузі з них, робити настій із ягід шипшини. Для приготування оздоровчого напою одну столову ложку подрібненої сировини потрібно залити літром окропу, настояти чотири години. Настій пити впродовж дня невеликими порціями. Людям із підвищеною кислотністю слід проявляти обережність.

Протистояти небезпечному вірусу може й досить відомий продукт бджільництва — прополіс, який виготовляють бджоли з клейкої смоли бруньок тополі, берези, сосни та інших дерев. Він наділений безліччю дуже цінних, навіть загадкових властивостей. Найголовніші з них — противірусна, протимікробна, фунгіцидна стосовно понад 100 видів вірусів, бактерій і грибків. Лікувальна сила прополісу не тільки згубно діє на збудників хвороб, а й водночас зміцнює імунітет.

Для профілактики ураження коронавірусною інфекцією доцільно використовувати 20-відсоткову спиртову настоянку прополісу. Для цього 20 грамів подрібненого прополісу залити 100 грамами медичного спирту, настоювати 7-10 днів, періодично збовтуючи, процідити і зберігати в темній скляній пляшечці. Настоянку вживати по 20 крапель на 100 мл води або молока тричі на день до їди впродовж місяця.

Продукти бджільництва, у тому числі й прополіс, уже багато разів допомагали людству за найскрутніших часів. Так, завдяки цим природним лікам японці врятували націю після Хіросіми й Нагасакі. Щільним заслоном може стати прополіс і для коронавірусу.

Варто також уникати стресу, адже при цьому збільшується виробництво кортизолу, який пошкоджує імунні клітини і знижує опірність організму до вірусів і бактерій. Тому в цей період займайтеся справами, які вам до вподоби.

Важливо достатньо спати (7-8 годин на добу). Дослідження показали, що безсоння або короткий сон знижують кількість Т-лімфоцитів, зменшуючи здатність організму боротися з вірусними бактеріями.

Не забувайте пити воду, зелений чай. І частіше усміхайтесь. Адже щирий сміх знижує кількість гормонів стресу і збільшує кількість білих кров’яних тілець, які борються з інфекцією.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Свіжі міністри
Читати
Більшість українців ще працює
Читати
Комуналка: вічні борги
Читати
«Вовину тисячу» обіцяють незабаром
Читати
Готові сидіти вдома
Читати
Виїхали назавжди
Читати
Торгівля жвава
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове