Архів
П’ятниця,
3 квітня 2020 року

№ 25 (19773)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Квітень Наша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Сором і шок

Руслана Зінченко.

Як відомо, 5 березня Верховна Рада висловила недовіру генеральному прокуророві Руслану Рябошапці, і, як наслідок, він пішов у відставку. Після цього новим очільником Генпрокуратури стала Ірина Венедіктова, яка до цього виконувала обов’язки голови Державного бюро розслідувань.

НА ПОПЕРЕДНІЙ посаді пані Венедіктова встигла «відзначитись», виступивши за скасування закону про амністію учасникам Революції гідності та призначивши своїм першим заступником колишнього адвоката експрезидента України Віктора Януковича Олександра Бабікова.

Вже у ранзі генерального прокурора одним із її перших кроків стало усунення від усіх справ, зокрема й про жорстоке вбивство херсонської активістки Катерини Гандзюк, свого заступника (на цю посаду його призначив ще Р. Рябошапка) Віктора Трепака. Останній, кандидат юридичних наук, учасник бойових дій на Сході України, колишній перший заступник голови Служби безпеки України, відомий тим, що у 2016 році передав до Національного антикорупційного бюро так звану чорну бухгалтерію «Партії регіонів» — документи, що підтверджують незаконні виплати готівкових коштів деяким високопосадовцям. Дізнавшись про своє відсторонення, Віктор Трепак подав у відставку.

А вже наступного дня батько загиблої Катерини Гандзюк оприлюднив у соціальній мережі звернення до Президента України, якому дав промовисту назву «Шок».

«Володимир Зеленський. Те, що новий генпрокурор Венедіктова починає свій шлях на посаді з брехні по справі вбивства моєї доньки, Катерини Гандзюк, — це відверта ганьба, про яку я не збираюсь мовчати.

Чому я маю мовчати, коли весь день читаю радісні пости адвокатів Мангера, людини, яка має офіційну підозру в організації вбивства Каті?

Чому я маю мовчати, коли читаю брехню генпрокурора про те, що вона не забирала справ у прокурора, який весь цей час копав херсонський кримінал і нарешті робив щось нормальне у справі Каті?

Чому я маю мовчати, коли читаю брехню, що новий генпрокурор нічого не забирала, якщо я бачу офіційний документ, що Венедіктова призначила нового куратора по цій справі?

Чому я маю мовчати, коли я вже казав, що в прокурорів і так мало часу, що потрібно поспішати, бо з кожним днем і місяцем шанси на справедливість тануть, як арктичні льодовики від глобального потепління?

Чому я маю мовчати, якщо очевидно, що в нового куратора просто немає часу розбиратись у сотнях прізвищ кримінального угруповання, що роками вбивало людей на Херсонщині?

Чому я маю мовчати, якщо ви мені особисто обіцяли результат, а зараз ваша протеже за один день робить цей результат ще на місяці вперед недосяжним?

Чому я маю мовчати, коли прокурор, який перший серйозно взявся за справу та повернув в Україну кримінального авторитета Москала і виписав йому підозру, подав у відставку?

Я не буду мовчати. Я не можу мовчати.

Мене тільки хвилює питання, чому весь день мовчите ви?

Чому ви терпите це знущання? Чому вам сьогодні стало байдуже, що ваш новий генпрокурор починає молотком ламати справу про вбивство моєї доньки?

Чому мовчите, коли нового генпрокурора взагалі не цікавить доля десятків інших активістів, які пережили десятки інших нападів. А Сергію Стерненку взагалі прямо кажуть, що замість розслідування трьох нападів на нього йому треба готуватись до тюрми? Що відбувається? А мене теж потім у тюрму посадите, бо не мовчу?

Просто сором. Неймовірний сором.

Не пробачу, ніколи».

Після оприлюднення цього гнівного звернення, як стверджують друзі Катерини Гандзюк, Ірина Венедіктова почала морально тиснути на батька активістки. «Вона дала команду обласному прокурору Херсонської області терміново везти батька Катерини в Київ, на зустріч з нею та народними депутатами», — поділився інформацією зі ЗМІ один із учасників громадського об’єднання «Хто замовив Катю Гандзюк?».

Віктор Гандзюк категорично відмовився їхати до Києва в період офіційного карантину, водночас запропонувавши київським прокурорам поспілкуватись зі своїм адвокатом — Євгенією Закревською. Але й після цього йому продовжують телефонувати співробітники Генпрокуратури і наполягають на його прибутті до столиці.

«Ми вважаємо, — заявили учасники ГО «Хто замовив Катю Гандзюк?», — що Венедіктова насправді не зацікавлена у розкритті справи Гандзюк, і вона не готова комунікувати з адвокатами Каті й пана Віктора. Вона просто вирішила прикритись татом Катерини, відірвати його від роботи в лікарні під час епідемії (Віктор Гандзюк — лікар. — Ред.), ризикнути його життям, щоб зняти красиву картинку для ЗМІ». Дії ж новопризначеного генпрокурора вони назвали антимайданівським реваншем.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Свіжі міністри
Читати
Більшість українців ще працює
Читати
Комуналка: вічні борги
Читати
«Вовину тисячу» обіцяють незабаром
Читати
Готові сидіти вдома
Читати
Виїхали назавжди
Читати
Торгівля жвава
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове