Архів
П’ятниця,
3 квітня 2020 року

№ 25 (19773)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Квітень Наша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Епідемія

Не умовляннями, а жорсткими діями

Олена КОЩЕНКО.

Понад 800 — стільки лабораторно підтверджених випадків зараження COVID-19 зареєстровано в Україні.

СУМНЕ лідерство утримує Київ, де вже їх зареєстровано 160. По областях маємо таку картину: Чернівецька — 143, Тернопільщина — 106, Івано-Франківщина — 74, Київщина — 64, Черкащина — 54, Вінниччина — 51 випадок, Сумщина — 26, Запоріжжя, Рівненщина — по 19, Одещина — 14, Львівщина — 11, Волинь, Дніпропетровщина — по 10, Донеччина, Кіровоградщина — по 7, Житомирщина, Хмельниччина — по 6, Полтавщина — 5, Херсонщина — 4, Чернігівщина, Луганщина — по 3, Закарпаття, Харківщина — по 1.

Водночас маємо вже 20 померлих від коронавірусної інфекції. За інформацією МОЗ, у групі особливо високого ризику люди похилого віку з хронічними захворюваннями, надто які пригнічують імунну систему. Передовсім ідеться про хворих на цукровий діабет.

Проте 13 осіб змогли одужати. Тобто позитивна динаміка, хоч і слабка, а все ж присутня. І це вселяє надію.

Як і те, що на епідемічний стан позитивно вплине і запроваджений від учора на всій території України ще жорсткіший карантин. Серед нововведень — заборона на перебування в громадських місцях без маски. Також не можна ходити вулицею більш як удвох (окрім випадків службової необхідності та супроводу дітей), а неповнолітнім узагалі заборонено бути на вулиці без супроводу дорослих. Не можна й гуляти у парках і прибережних зонах (вигул домашніх тварин дозволено), відвідувати спортивні та дитячі майданчики, проводити заходи з участю понад 10 осіб (релігійних богослужінь це також стосується)…

До того ж усі, хто прибуває в Україну з-за кордону, вже в обов’язковому порядку мають пройти двотижневу обсервацію. Подбати про організацію таких місць узялась держава, уклавши спеціальні договори на оренду готелів. Щоправда, у перший же день запровадження обов’язкової обсервації українці, котрі прилетіли спецрейсом із В’єтнаму, влаштували в аеропорту дебош, щоби тільки уникнути ізоляції. «Громадянам, які ламають двері аеропорту, можу сказати лише одне: якщо хтось не розуміє, що створює потенційний ризик для оточення, якщо комусь байдуже, то саме держава захищатиме здоров’я мільйонів інших громадян. Не умовляннями і рекомендаціями, а вже жорсткими діями», — дав оцінку таким діям Президент Зеленський.

Проте того ж дня у Києві 60 таких же українців втекли з готелю «Козацький», куди їх помістили на обсервацію після повернення з Балі та Катару. Як повідомили в МВС, на кожного, хто порушив режим обсервації, буде накладено штраф у розмірі 17 000 гривень. До речі, саме з тієї ж обсервації вчора госпіталізували другу людину із підтвердженим тестом на коронавірус. А хто дасть гарантію, що в «утікачів» його теж не було?

Те, що влада узялася за рішучу боротьбу із порушниками карантину, правильно. А ще добре було б, якби нагорі нарешті подбали про співвітчизників, котрі втратили роботу. За підрахунком експертів, без роботи через карантин можуть залишитися як мінімум 700 тисяч українців. І це лише наймані працівники. Уряд обіцяє виплати для всіх, кого офіційно звільнили через карантин, і податкові послаблення для бізнесу. Проте жданиками від влади ситий не будеш. Люди, сівши на грошову мілину, вже почали активно нести цінні речі та коштовності у ломбарди. Зараз у таких закладів найприбутковіша пора.

Тим часом експерти застерігають: через зупинку економіки люди вмиратимуть, можливо, не менше, ніж від коронавірусу. Бо не матимуть змоги купити ліки і отримати своєчасну медичну допомогу за інших недуг. Почнеться сплеск захворювань, пов’язаних зі стресом, бідністю, неможливістю забезпечити правильне харчування…

Водночас у світі кількість уражених коронавірусною інфекцією невпинно наближається до мільйона осіб, а число летальних випадків перевищило 51 тисячу. У країнах, де нині шириться нова недуга, найбільше хворих зафіксовано у США — 220 740, Іспанії — 112 136, Італії — 110 792, Німеччині — 75 508, Франції — 50 тисяч… В ООН назвали коронавірус найбільшою світовою кризою з часів Другої світової війни.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Свіжі міністри
Читати
Більшість українців ще працює
Читати
Комуналка: вічні борги
Читати
«Вовину тисячу» обіцяють незабаром
Читати
Готові сидіти вдома
Читати
Виїхали назавжди
Читати
Торгівля жвава
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове