Архів
П’ятниця,
3 квітня 2020 року

№ 25 (19773)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Квітень Наша пошта
  Версія для друку          На головну

Хто крайній? Президент?

Сергій ЛИСЕНКО.

Фото www.local12.com

Попри карантин Верховна Рада 31 березня на позачерговому засіданні схвалила законопроєкт про обіг земель сільгосппризначення.

ЩО Б ТАМ наші недруги і критики не казали, а Міжнародний валютний фонд (МВФ) має таки магічну дію.

А магія — вона і є магія!

Особливо тоді, коли економіка зазнає шалених збитків і привид справжньої «епохи бідності» (а конкретніше — дефолту) чітко окреслився на горизонті. Аби його обриси знову розчинилися, Україні вкрай необхідна міжнародна допомога у розмірі сукупно близько 10 мільярдів доларів, яку партнери, зокрема головний із них — МВФ, — «на дурня» не дасть. Останній висунув ультиматум: спершу — законопроєкт про неповернення банків колишнім власникам, названий «антиколомойським», і запровадження ринку сільгоспугідь, потім — черговий транш.

Ухвалення першого закону, за оцінкою багатьох експертів, — особистий стрес-тест для Президента В. Зеленського, який він повинен був скласти разом із «монобільшістю». Відтак, коли настала «година Х», В. Зеленському довелося приїжджати в парламент, аби переконати «невдячних» (або вдячних, та не йому…) депутатів підтримати антикризові рішення. Але «монокоаліція» наказала довго жити: 198 голосів «за» — максимум, що з неї можна було «вичавити»… У справі порятунку країни до шостого президента приєднався п’ятий, тобто П. Порошенко. Отож на політичній карті постав «четверний союз»: назбирати 267 «за» поступливій частині «слуг» допомогли фракції «ЄС», «Голос» та члени групи «Довіра» (плюс трохи позафракційних), відтак «антиколомойський» законопроєкт таки ухвалено в першому читанні.

Наступна вимога МВФ — ринок сільгоспугідь — «вершина», яку майже за два десятки років Український парламент так і не спромігся підкорити. А тут на тобі! В історичну вже ніч на вівторок Верховна Рада України, проголосувавши понад 4 тисячі (!) поправок, ухвалила закон про відкриття ринку найбільшого і досі не розпроданого багатства нашого народу — землі.

Свої голоси за доленосний (передовсім — для покупців землі) закон дали «Слуги народу», «Європейська солідарність», «Голос», депутатська група «Довіра» і п’ятеро позафракційних. Фракції «Опозиційна платформа — За життя» (ОПЗЖ), «Батьківщина» і група «За майбутнє», нагаласувавшись з трибуни і з місць, за закон не голосували.

Отже, що найголовніше в цьому документі?

З 1 липня 2021 року до 1 січня 2024 року покупцями земель сільськогосподарського призначення можуть бути лише фізичні особи — громадяни України.

До 1 січня 2024 року для громадян діятиме обмеження на набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею до 100 га (таке обмеження не поширюється на земельні ділянки, набуті у власність громадянином до набрання чинності законом).

Землі державної та комунальної власності продаватися не будуть.

З 1 січня 2024 року покупцями зможуть бути також і юридичні особи.

Щодо допуску іноземців до ринку громадяни визначатимуться на референдумі.

Росіяни та підсанкційні особи до аукціону не допускатимуться, заборонено купівлю ділянок у прикордонній зоні.

Голосування Петра Порошенка і його «Європейської солідарності» за продаж землі почали називати зрадою інтересів українського народу, передовсім селянства. А що каже з цього приводу сам п’ятий президент України та лідер «Європейської солідарності»?

«Сьогодні 548 українців захворіли на коронавірус, — заявив на брифінгу у Верховній Раді 31 березня Петро Порошенко. — 13 українців померли. Дефіцит бюджету вже з початку року становить 40 млрд гривень. Це означає, що економіка увійшла у круте піке. Війну нам доведеться вести на три фронти: відсіч російській агресії, протидія пандемії коронавірусу і захист людей, у яких просто не залишається грошей, щоб витримати карантин. І для цього потрібна міжнародна допомога… Сьогодні нами прийнято надважливе рішення: запущено ринок землі, Я ще раз підкреслюю, що мова не йде про продаж землі. Це була принципова позиція «Європейської солідарності. 11 млн гектарів, які належать державі, тобто українському народу, заборонено продавати цим законом. Знайдені відповіді, що робити і як підтримати українського фермера, який уже багато десятків років мав право постійного землекористування. Лише їм надана можливість володіти землею за межами 100 гектарів…»

Загалом те, що сталося в нічному Українському парламенті, політологи, економісти і земельні магнати оцінюють, звісно, по-різному. І все ж більшість наголошує: закон — ні туди ні сюди. Або, як той казав, і вовки ситі, і кози цілі. Але, вочевидь, це «благодєнствіє» для влади нетривале…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Свіжі міністри
Читати
Більшість українців ще працює
Читати
Комуналка: вічні борги
Читати
«Вовину тисячу» обіцяють незабаром
Читати
Готові сидіти вдома
Читати
Виїхали назавжди
Читати
Торгівля жвава
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове