Архів
П’ятниця,
3 квітня 2020 року

№ 25 (19773)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Квітень Наша пошта

Квітень

Cторінку підготував

Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Нотатки метеоролога

І сонечко пригріє, і приморозки навідаються

Тетяна АДАМЕНКО,

начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеоцентру.

ПЕРШИЙ весняний місяць, як і попередні, виявився дуже теплим — середня місячна температура повітря на 3-6 градусів перевищила норму, і це навіть за обставин, що протягом місяця спостерігалося інтенсивне похолодання. Через вторгнення холодного повітря впродовж двох-трьох днів морози сягали 5-10 градусів. І знову, як і у попередні місяці, в Україні відзначався дефіцит опадів. Особливо у південних областях, де їх майже не було.

Весняна активна вегетація озимих культур розпочалася дуже рано, разом із переходом середніх добових температур повітря через плюс 5 градусів уже на початку березня. Похолодання у третій декаді було короткочасне і не мало загрози для рослин.

За довгостроковим прогнозом погоди, нинішнього квітня середня місячна температура на переважній частині території України очікується на 2-3 градуси вища за кліматичну норму і становитиме 10-12 градусів тепла. Кількість опадів буде дещо менша за норму по всій території країни — 70-90 відсотків.

У першій п’ятиденці квітня ймовірність дощів дуже невелика. У другій, за умови зміни синоптичної ситуації, помірні дощі можна очікувати на всій території країни, одночасно знизиться температурний фон.

У другій декаді квітня можлива хвиля холоду (зниження температури вночі, крім півдня і крайнього заходу, до приморозків) і лише невеликі опади. У третій підвищення температури вночі до 7-12, вдень до 16-22, на півдні та заході України місцями до 24-26 градусів тепла.

За кліматичними даними, квітень — той місяць року, стосовно якого немає сумніву, що це вже не зима, але ще й не літо, як іноді буває у травні. Жодного разу за всю історію метеорологічних спостережень квітень не був холодніший, ніж березень, як не був і теплішим за травень.

Весняні процеси в Україні зазвичай поширюються у напрямку з південного заходу на північний схід. За кліматичними даними, середня місячна температура повітря коливається від шести у крайніх північно-східних районах до 10 градусів тепла на Закарпатті, на Південному узбережжі Криму та на півдні Одеської області. Із середини місяця спочатку в південних областях, а згодом і в північних відбувається перехід середньої добової температури повітря через плюс 10 градусів. Саме тоді створюються умови для активної вегетації теплолюбних рослин. Нинішнього року ці строки, ймовірно, будуть дещо раніші.

За даними багаторічних спостережень метеорологічних станцій, під час похолодань у квітні майже щороку спостерігаються приморозки, інтенсивність яких може сягати 5-10, на північному сході 10-15, на Південному узбережжі Криму — 4-6 градусів морозу. Надзвичайною кількістю приморозків відзначився квітень 2017 року, що призвело до втрати частини врожаю плодових і ягідних культур, адже вони настали після аномально теплої погоди у березні, яка обумовила раннє цвітіння плодових.

Для нашої території характерне надзвичайне різноманіття погоди у весняний період. Так, далекого 1929 року перша декада квітня була по-зимовому холодна. Морози досягали мінус 12-15°, на Житомирщині — мінус 17°, а висота снігового покриву в багатьох районах становила 20-40 см. 2017-го у квітні великою дивиною було випадання й утримання снігового покриву в середині місяця. А найтепліший квітень 1950-го та 1975 років, коли максимальна температура вдень підвищувалась до плюс 30°.

У квітні зазвичай активізується грозова діяльність, відзначаються перші зливи, зацвітають жовтець, кульбаба, продовжують квітувати проліски. Наприкінці місяця у південній половині України вдягаються в своє весняне вбрання жовта акація, верба, клен гостролистий, смородина, порічки, аґрус.

Версія для друку          До списку статтей

Перша чверть (зростаючий):

1.04 — схід 10.57, захід — 2.54

Уповні:

8.04 — схід 20.12, захід — 6.54

Третя чверть (спадаючий):

15.04 — схід 3.23, захід — 11.34

Новий:

23.04 — схід 6.22, захід — 20.24

Перша чверть (зростаючий):

30.04 — схід 10.54, захід — 2.33

 

«Неприємні» дні

за геофізичними чинниками:

 3, п’ятниця,          17-19 год.

 5, неділя,               9-11 год.

 8, середа,               13-15 год.

 9, четвер,               20-22 год.

13, понеділок,       7-9 год.

19, неділя,             22-23 год.

25, субота,              17-19 год.

27, понеділок,       13-14 год.

29, середа,              6-9 год.

30, четвер,             13-14 год.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове