Архів
П’ятниця,
27 березня 2020 року

№ 23 (19771)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:КриницяНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Урожай-2020

Ранній старт Славутича

Василь ПІДДУБНЯК.

На два тижні раніше узвичаєних попередніми десятиліттями строків і без традиційного мітингу відбувся пуск дніпровської води у русло Північно-Кримського каналу. Причина такого раннього заповнення найбільшої у Європі штучної ріки — відсутність метеорологічної зими, рання весна та посушливі погодні умови, спричинені малою кількістю опадів — дощів і снігу.

ДНІПРОВСЬКОЮ водою, доставленою Північно-Кримським каналом, зрошуються поля Олешківського, Голопристанського, Скадовського та Каланчацького районів. За попередніми протоколами-намірами, зрошення сільгоспкультур та затоплення рисових чеків розпочнеться тут уже в другій-третій декаді квітня.

Невдовзі очікується підняття води до горизонтів, необхідних для початку заповнення Олександрівського магістрального каналу і старту водозаборів сільгоспвиробниками Скадовського та Голопристанського районів.

Заповнення міжгосподарської мережі у зоні дії Каховської зрошувальної системи відбувається згідно з графіком. Господарства Чаплинського, Новотроїцького та Генічеського районів готові хоч зараз розпочати поливний сезон.

Такі ранні старти меліораторів, вочевидь, вже у нинішньому десятилітті стануть нормою. І якщо тепла погода у березні та квітні в Україні особливих тривог не викликає, то останній місяць весни влаштує «тартар».

«Травень буде спекотним і посушливим, у середині місяця більше двох тижнів без опадів. Після двох місяців відносного тепла в травні одразу розпочнеться спека. З 2-го по 27 травня майже по всіх областях, окрім Карпат, не буде дощу. Сухо, спекотно, температура 28-32 градуси. На ярі культури дуже поганий прогноз щодо врожаю». Про це виданню «Сьогодні» розповів народний синоптик Леонід Горбань. За передбаченнями відомого знавця погоди, на початку літа в Україну прийдуть сильні дощі.

Тим часом усі області розпочали посівну кампанію ранніх ярих культур, зокрема пшениці, ячменю, вівса та гороху. Про це минулої п’ятниці в мережі «Фейсбук» повідомив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький. Станом на 19.03 було засіяно близько 4% посівних площ від прогнозу, тобто приблизно 600 тис. га. Передбачувана площа основних десяти ярих культур становить 15,2 млн га, що на 0,3 млн га більше, ніж у 2019 році. У структурі посівів ярої групи, за прогнозами, збільшиться част­ка кукурудзи та соняшнику, зменшиться ячменю, сої та цукрових буряків.

На фото автора: зрошувальний сезон-2020, по суті, стартував!

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Без урізання не обійдеться
Читати
«Епоха бідності» ще попереду...
Читати
Допоможуть із доставкою
Читати
Перед хворобою всі рівні
Читати
Кому карантин на руку
Читати
Мінімум із 2016 року
Читати
Не тільки гречка популярна
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове