Архів
Вівторок,
24 березня 2020 року

№ 22 (19770)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Загальні «розсадні» правила

ПЕРЕДУСІМ — слід підтримувати оптимальний температурний режим. Правило таке: до появи сходів температура вища (близько 25°С), після появи — нижча на 5-7°С вдень і на 10°С уночі.

Застій води у посудині з поганим дренажем призводить до загибелі насіння, а також сходів у початковій стадії.

Світло і тепло — основні складові успішного вирощування розсади. Додаткове освітлення збільшує шанси на успіх. Освітлювати рослини потрібно стільки часу, щоб світловий день був 12-14 годин. Бажано досвідчувати розсаду рано-вранці або ввечері.

Не запізнюйтеся з пікіруванням. Для більшості овочевих культур це необхідно зробити після появи двох-трьох справжніх листків. Після пікірування рослини поливають і притіняють на один-два дні.

За чотири-п’ять днів після пікірування проводять перше підживлення рослин. Найкраще для цього використовувати розчини мінеральних та органічних речовин. Добрива дають раз на 10 днів, чергуючи «хімію» та органіку.

Перед висадженням розсади на постійне місце її треба обов’язково загартувати. За 10 днів до переселення рослин ємності з ними виносять на 2-3 год. на засклені лоджії, веранди, відкривають вікна в кімнаті. Час перебування розсади на відкритому повітрі поступово збільшують.

Садять розсаду на грядку ввечері або в похмуру погоду. Горщики з рослинами і ямки перед висадженням рясно поливають.

Версія для друку          До списку статтей

В РЕКОМЕНДАЦІЯХ щодо застосування добрив здебільшого йдеться про їх призначення і, власне, використання. І рідко можна зустріти застереження, які доступно пояснюють негативні наслідки неправильного внесення препарату або добрива. Хіба що про попіл самий лише позитив. Та чи можна його змішувати з мінеральною поживою, а якщо можна — з якою саме, розповімо в одному з матеріалів.

Час готувати картоплю до садіння. Залежно від обраного методу на це знадобиться від трьох до 30 днів. Майте, втім, на увазі, що триденний експрес-метод не вельми надійний, тому варто все-таки пройти повний цикл. Отже, повідаємо, що саме передбачає передпосівна підготовка бульб, а ви, шановні, будете вирішувати, як і що вам під силу зробити.

І — з деяких не дуже оптимістичних міркувань (дай Боже, щоб не знадобилося) подамо таку собі інформацію, яку дику зелень можна споживати в їжу ранньої весни. Насправді та ж лобода чи корінь пирію корисні, смакують у борщах, салатах. Про всяк випадок, як-то кажуть.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове