Архів
Вівторок,
24 березня 2020 року

№ 22 (19770)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господар

Добрий господар

Сторінку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Ловчі пояси: ефективно і безпечно

В АРСЕНАЛІ садівників є чимало засобів боротьби зі шкідниками саду. Чи не найефективніше рішення — застосування ловчих поясів. По суті, це пастки, які можна безпечно використовувати протягом усього сезону. Їх неважко зробити самостійно або ж придбати в магазині. Всі вони діляться на три групи: відловлювачі шкідників у накопичувач (сухі), клейкі й отруйні.

Сухі

Зазвичай це всілякі воронки, виготовлені з паперу, жорсткої або ворсистої тканини, пластикових пляшок. Дія заснована на вилові комах, що прокидаються в ґрунті й піднімаються вгору по стовбуру для подальшого розвитку, або тих, що рухаються в зворотному напрямку.

Принцип виготовлення такий. Смужку вибраного матеріалу завширшки 20-30 см обгортають навколо стовбура дерева на висоті 30-50 см над землею. Надійно і щільно закріплюють, формуючи лійку, розтрубом спрямовану донизу. Виходить, що комахи або гусениці повзуть по стовбуру і потрапляють у глухий кут. За відгуками садівників, такий захист максимально ефективно працює на яблунях, майже повністю оберігаючи їх від плодожерки.

Воронки можуть бути і двобічними — спрямованими вниз і вгору. Таким чином ми захищаємо дерево і від «висхідних», і від «низхідних» шкідників. Виготовляється подібна конструкція аналогічно до попередньої, але смугу матеріалу (паперу, мішковини) беруть ширшу, щільно зав’язують посередині, залишаючи «спіднички», спрямовані вгору і вниз.

Так чи інакше, пастки потрібно регулярно перевіряти і чистити, відправляючи шкідників у вогонь. Слід зазначити, що деякі дрібні комахи можуть знаходити тріщинки на стовбурі і, проповзаючи ними, минути заслін. Щоб цього не сталося, потрібно під місцем кріплення пояса обмазати стовбур глиною або садовим варом.

Є й дотепні варіанти сухих ловчих поясів. Непогано «працюють» старі панчохи, намотані на стовбури в кілька рівнів: для деяких комах вони стають нездоланним бар’єром.

Смуги зі скловати ушкоджують ніжні тільця гусениць.

Ще один вид воронки виготовляється зі шматка товстої гуми, яким обгортають стовбур, і кінці його міцно склеюють. Потім гума підвертається таким чином, що утворюється резервуар, в який наливають олію. Комахи, що повзуть по стовбуру з крони вниз, потрапляють у нього і вибратися вже не можуть. Це пристосування зручне тим, що «росте» разом із деревом, позаяк гума розтягується і досить довго не псується.

Клейкі

Інший різновид механічного захисту — липкий пояс. Він найкраще захищає дерева від садових мурах, що розселяють попелиць на молодих листочках.

У продажу є готовий невисихаючий клей для виготовлення ловчих поясів. На упаковках деяких можна прочитати, що засіб наноситься безпосередньо на стовбур дерева. Однак застережемо вас від такого простого застосування. В результаті подібного «захисту» кора дерева може необоротно постраждати.

Будь-які засоби слід нанести спочатку на підкладку. Це стосується і тих сумішей, що приготовані за народними рецептами. Садівники застосовують, наприклад, смолу або дьоготь. Або такий рецепт: 10 частин соснової смоли, одна частина каніфолі, півтори частини вазеліну. Все ретельно змішати і варити на повільному вогні до отримання клейкої маси.

Отруйні

Смугу матеріалу (папір, мішковина) завширшки 20-25 см просочують інсектицидом. Потім її щільно закріплюють на стовбурі на висоті 40-50 см від землі у вигляді спіднички. Щоб отрута довше не випаровувалася, поверх пояса можна прилаштувати поліетиленовий захист.

Найчастіше такі пояси закріплюють на яблунях — вони чудово захищають від гусениць.

До подібного способу захисту можна зарахувати ще один засіб, який наносять безпосередньо на стовбур дерева. Це суміш креоліну (препарат, який використовують у ветеринарії для обробки тварин від паразитів) з олією.

Важливий аспект захисту плодових дерев з допомогою ловчих поясів — своєчасність застосування: щойно навесні настають теплі дні, ще до розпускання листя і після побілки.

Версія для друку          До списку статтей

В РЕКОМЕНДАЦІЯХ щодо застосування добрив здебільшого йдеться про їх призначення і, власне, використання. І рідко можна зустріти застереження, які доступно пояснюють негативні наслідки неправильного внесення препарату або добрива. Хіба що про попіл самий лише позитив. Та чи можна його змішувати з мінеральною поживою, а якщо можна — з якою саме, розповімо в одному з матеріалів.

Час готувати картоплю до садіння. Залежно від обраного методу на це знадобиться від трьох до 30 днів. Майте, втім, на увазі, що триденний експрес-метод не вельми надійний, тому варто все-таки пройти повний цикл. Отже, повідаємо, що саме передбачає передпосівна підготовка бульб, а ви, шановні, будете вирішувати, як і що вам під силу зробити.

І — з деяких не дуже оптимістичних міркувань (дай Боже, щоб не знадобилося) подамо таку собі інформацію, яку дику зелень можна споживати в їжу ранньої весни. Насправді та ж лобода чи корінь пирію корисні, смакують у борщах, салатах. Про всяк випадок, як-то кажуть.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове