Архів
Вівторок,
17 березня 2020 року

№ 20 (19768)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«У жовтні 2019-го я досяг 60 років, маю 16 років 3 місяці 21 день страхового стажу. Коли я матиму право на призначення пенсії?»

Петро ДЕРЖИБАБА.

с. Любомирка

Бердичівського району

Житомирської області.

 

ВІДПОВІДНО до частини першої статті 26-ї Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон 1058), право на призначення пенсії за віком 2019 року мають особи після досягнення віку 60 років та за наявності страхового стажу не менш як 26 років.

Зважаючи на положення частини другої статті 26-ї Закону 1058, у разі відсутності в особи 2019-го 26 років страхового стажу після досягнення віку 60 років право на призначення пенсії за віком така особа набуде після досягнення віку 63 роки 2022-го за наявності на час досягнення цього віку страхового стажу не менш як 19 років. За відсутності зазначеного страхового стажу право на призначення пенсії за віком особа набуде після досягнення віку 65 років 2024-го (частина третя статті 26-ї Закону 1058).

Ви як чоловік 19.10.1959 р. н. набудете право на пенсію за віком після досягнення віку 65 років, якщо до того часу не зміниться тривалість вашого страхового стажу.

 

«Чи перераховується розмір грошової допомоги у зв’язку з уточненням усередненого показника заробітної плати по країні?»

Леонід БИЦЮРА.

с. Бурти

Кременчуцького району

Полтавської області.

 

ЗВАЖАЮЧИ на те, що в разі відсутності на день призначення пенсії даних про заробітну плату (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески та яка відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон) враховується для обчислення пенсії, для визначення середньої заробітної плати (доходу) враховується наявна заробітна плата (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески та яка відповідно до цього Закону враховується для обчислення пенсії.

Статтею 40-ю Закону передбачено, що після отримання даних про показник середнього заробітку за рік, що передує року звернення за призначенням пенсії, пенсію перераховують із дня її призначення з урахуванням такого показника, визначеного за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії. Зазвичай це стосується тих пенсіонерів, які звертаються за призначенням пенсії на початку року, коли показник середнього заробітку за попередній рік іще не визначено.

Виплата грошової допомоги здійснюється органами Пенсійного фонду одноразово в розмірі 10 місячних пенсій за рахунок коштів Державного бюджету України одночасно з першою виплатою пенсії, яку призначено до виплати.

Оскільки розмір пенсії станом на день її призначення змінюється з урахуванням нового показника середньомісячної заробітної плати, то грошову допомогу також перераховують.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Запевняють, що готові рятувати
Читати
Кордони закрито
Читати
Привезли додому
Читати
Не втрапте на гачок
Читати
Тест на відповідальність
Читати
Підакцизні товари дорожчають
Читати
Наших професіоналів цінують
Читати
Результати теплої зими
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове