Архів
Вівторок,
17 березня 2020 року

№ 20 (19768)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Тернопільщина

Треба мобілізувати резерви

Зенон МИХЛИК.

СЕСІЯ обласної ради виділила три мільйони гривень для запобігання поширенню коронавірусу. На ці кошти придбають апарат штучної вентиляції легень, засоби індивідуального захисту і медикаментозні препарати. Водночас депутати звернулись до керівництва держави з пропозицією спростити процедуру тендерних закупівель цих необхідних речей. Адже такі формальності, наголошують, забирають кілька тижнів, а за цей час може інфікуватися не одна людина.

Нині ж медики запевняють, що до прийому можливих перших хворих готові. За словами начальника облуправління охорони здоров’я Володимира Богайчука, визначено два лікувальні заклади на 100 ліжок, є й резервні. Лікарі різних ланок пройшли відповідне навчання. Медичні установи краю забезпечені індивідуальними масками, є два апарати для вентиляції легень, тест-системи, майже 20 апаратів штучного дихання. Однак для ефективної протидії коронавірусу цього замало, потрібно щонайменше 14,5 млн грн, щоб придбати додаткове устаткування і забезпечити надійніший захист медперсоналу від інфекції.

Далеченько докотилося яблучко

НА МІЖНАРОДНІЙ виставці «Fruit Logistica 2020», що відбулася у Берліні, свою продукцію представили експоненти із 93 країн світу. Серед них — представники ФГ «ГАДЗ» з Бучацького району. Вони провели перемовини із трейдерами з Японії, Індонезії, Малайзії, Пакистану, Монголії, Бразилії, Канади, Катару, Саудівської Аравії та низки країн Європейського Союзу щодо постачання своєї садовини.

Торік ринки для збуту яблук фермерське господарство відшукало у 20 країнах, зокрема, добралося до Сінгапуру, Гонконгу і навіть Мальдивських островів. Також налагодило нові зв’язки в країнах Перської затоки, Азії, Африки та Європи. Кажуть, попит на їхню продукцію росте, бо вона екологічно чиста, не містить залишків пестицидів.

Поки батьки на передовій...

ДІТИ учасників російсько-української війни з Тернопільщини, Київщини і ще кількох східних областей разом побували на 10-денному відпочинку в Славську на Львівщині. Не лише насолоджувалися карпатськими краєвидами, а й здійснили низку цікавих екскурсійних подорожей — до мукачівського замку Паланок, старовинного середмістя Львова, Трускавця.

Про змістовне дозвілля дітей захисників України подбало волонтерське об’єднання «Схід та Захід — єдині», яке зібрало для цього кошти.

Кінолітопис народного спротиву

ФІЛЬМ «Червоний», створений за мотивами однойменного роману Андрія Кокотюхи, з’явився на екранах у серпні 2017 року й зібрав у прокаті майже три мільйони гривень. Нині в Бережанах і Кременці завершуються зйомки нової кінострічки за назвою «Червоний. Без лінії фронту».

Відображені події 1935 —1945 років на Тернопільщині та Волині: протистояння українських патріотів репресіям польських, німецьких і російсько-радянських окупантів. Головний герой — Данило Червоний, студент Кременецького ліцею, який став командиром загону Української Повстанської Армії.

Прем’єрні покази фільму відбудуться вже в серпні цього року.

Надійний тил

ВОЛОНТЕРИ благодійного фонду «Пам’ять і любов» доправили на схід українським бійцям понад сім тонн гуманітарної допомоги: медикаменти, пічки-буржуйки, капусту, картоплю, овочеві та м’ясні консерви, крупи, солодощі та понад 60 дитячих малюнків і листів. Також відправили дев’ять нових холодильників у Приморський санаторій для військових на Запоріжжі.

До збору допомоги долучилися й представники громадських організацій «Я — волонтер», «Козацько-десантний рій» і ветерани війни в Афганістані.

Таємниці старого храму

МАЙЖЕ 10 років тому в селі Кордишів Шумського району майстри, які перекривали місцеву церкву Покрови Пресвятої Богородиці, знайшли у піддашші скриню. У ній були накази, звернення, інструкції, листівки ОУН, патріотична література, повстанські часописи УПА, господарські записи. Про цю історію згодом розповіла документальна книга «Бандерівська скриня: архів УПА з криївки в Кордишеві».

Нещодавно побачило світ її друге, доповнене, видання. Річ у тому, що фахівці з питань культурної спадщини, продовжуючи дослідження давнього храму, торік натрапили на ще одну замасковану криївку. Виявлені там матеріали суттєво збагатили інформацію про підпільну діяльність патріотів, котрі входили до керівництва районного та підрайонного проводів ОУН.

Дочекалися

У ЦЕНТРІ соціального обслуговування при Чортківській міській раді запрацювала служба перевезення людей на візках. Відтепер особи, які мають порушення опорно-рухового апарату, можуть добратися до лікарні чи іншої потрібної установи на спеціально обладнаному таксі. Безкоштовно.

Так корисніше

ГОСПОДАРЯМ, які з настанням весни наводять лад на власних подвір’ях, садках, у Теребовлянській ОТГ запропонували альтернативу: не спалювати обрізане гілля, а віддати на переробку. Місцева комунальна установа має дробарку, яка перетворить ці відходи на щепу. Таким чином буде користь для довкілля і здоров’я, адже при спалюванні дим виділяє шкідливі речовини. А подрібнена дармова деревина стане у пригоді для опалювання шкіл та садків.

Студія молодих талантів

НАЙВИЩУ нагороду міжнародного фестивалю у Чехії — медаль і Почесний диплом «Лідіцька троянда» — здобула Софія Гевко, вихованка фотостудії «Ікс-позиція», що діє при Тернопільській станції юних техніків (керівник Василь Стрижко). Відзнаки вручив Генеральний консул Республіки Чехія у Львові Павел Пешек. До речі, це не перша перемога студійців — загалом на престижних виставках і фестивалях вони уже завоювали три медалі та сім дипломів.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Запевняють, що готові рятувати
Читати
Кордони закрито
Читати
Привезли додому
Читати
Не втрапте на гачок
Читати
Тест на відповідальність
Читати
Підакцизні товари дорожчають
Читати
Наших професіоналів цінують
Читати
Результати теплої зими
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове