Архів
Вівторок,
17 березня 2020 року

№ 20 (19768)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • З літопису наших днів

«Нашим» можна

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

1 січня 2019 року майже 70 тисяч гектарів за межами населених пунктів перейшли у підпорядкування Менської об’єднаної територіальної громади. На ділі ж ОТГ отримала землю, більша частина якої вже була здана в довгострокову оренду — переважно під занижені відсотки. Ділянки здавали як Держгеокадастр, так і райдержадміністрація. У випадку останньої можна спостерігати дуже цікавий розподіл земель, які числяться невитребуваними паями. Їх передавали на користь наближених до керівництва району людей.

ДЛЯ початку короткий екскурс у вітчизняне законодавство. Отже, невитребуваними (або нерозподіленими) паями є землі, визначені в проєктах чи схемах паювання земель колгоспів, але не витребувані власниками. Наприклад, громадянин працював у Стольненському КСП. Під час паювання земель колгоспу йому було визначено три гектари (умовно, звісно). Про це виписано сертифікат. Однак через певні обставини він його не забрав. У такому разі ділянка обліковується як невитребуваний пай, і числитиметься вона такою доти, доки чоловік не отримає державний акт (свідоцтво) на право власності на неї. А до цього часу його трьома гектарами розпоряджаються місцеві органи влади. У нашому випадку — це Менська РДА, яка й здає в оренду невитребувані паї.

Поведемо мову про таке собі ТОВ «Агролідер Мена», яке зареєстроване як юридична особа 14 серпня 2017 року. Розмір його статутного капіталу становить усього одну тисячу гривень. Підприємство спеціалізується на вирощуванні зернових, бобових і насіння олійних культур. Засновником і головою товариства є Володимир Булавка — депутат Менської міськради і голова райорганізації політичної партії «Наш край». Позаторік він задекларував дохід від підприємницької діяльності у розмірі 4 839 200 грн. На рахунках у банках офіційно числиться 150 тис. дол. та 1 млн 200 тис. грн, при цьому позаторік він задекларував 11 113 грн зарплати за роботу в «Агролідер Мена», тобто менше однієї тисячі гривень на місяць...

Повернімося до наших баранів, точніше до невитребуваних паїв. Де саме і які обсяги землі отримало в оренду підприємство Володимира Булавки? Розпорядженням за підписом голови РДА Валерія Щукіна ТОВ «Агролідер Мена» орендувало невитребувані паї для ведення товарного сільгоспвиробництва за межами смт Макошине, всього 336 га, іншим розпорядженням, уже за підписом в. о. голови РДА Сергія Мурованого, — ще 179 га поблизу Макошиного.

Щодо першого документа, то в суді його намагалося оскаржити місцеве підприємство ТОВ «Мена-Авангард» (статутний капітал 29 млн 609 тис. гривень), однак Чернігівський окружний адмінсуд став на бік адміністрації і вирішив, що орендувати землю може компанія із зоною фінансової відповідальності одна тисяча гривень.

Окрім того, Валерій Щукін щедрою рукою надав у довго­строкову оренду «Агролідер Мена» ще 959 гектарів невитребуваних паїв поблизу сіл Куковичі, Ушня, Слобідка і Блистова. Цікавий факт: дружина Володимира Булавки Оксана Булавка (теж депутат Менської міськради від «Нашого краю») тривалий час була заступником Валерія Щукіна, коли той перебував на посаді начальника фінансового управління РДА, а після того як він став головою, посіла його місце.

Та це ще не всі землі, які Валерій Щукін здав в оренду. Так, у березні 2018 року майже 325 га віддали за межами села Бігач фермерському господарству Ковбаси Віктора Олеговича. За дивним збігом обставин його син Дмитро Ковбаса є депутатом Менської міськради від БПП «Солідарність».

Ситуацію з «кумівським» розподілом землі коментує начальник відділу земельних ресурсів Менської міськради Павло Терентієв:

— Іще перед новим роком ми запитували інформацію в Менській РДА стосовно договорів. Нас цікавить, кому і під який відсоток адміністрація здала землю в оренду. Її нам не надали, хоча зобов’язані. Цільове призначення землі — сіножаті і пасовища, але весь цей масив, не змінюючи цільового призначення, без розробки проєктів землеустрою, розорали.

Журналістське розслідування решти діяльності місцевої влади, тобто грошових підрядів і будівельних тендерів, фінансування яких іде з району, триває. А поки що надіслане офіційне звернення до голови ОДА Андрія Прокопенка і прокурора області Андрія Парусова з проханням дослідити наявність конфлікту інтересів у розподілі землі.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Запевняють, що готові рятувати
Читати
Кордони закрито
Читати
Привезли додому
Читати
Не втрапте на гачок
Читати
Тест на відповідальність
Читати
Підакцизні товари дорожчають
Читати
Наших професіоналів цінують
Читати
Результати теплої зими
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове