Архів
Вівторок,
17 березня 2020 року

№ 20 (19768)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Допекло

Біла глина чи чорна напасть?

Ганна Кліковка.

Запорізька область.

Пристрасті довкола будівництва на території Вільнянського району каолінового кар’єру і збагачувальної фабрики, які точаться ось уже три роки, вступили у нову фазу — мітингів та активних протестів. «Ми проти кар’єру!» — із таким та іншими гаслами понад півсотня мешканців району прийшли до будівлі облдержадміністрації в день роботи сесії Запорізької обласної ради, щоб укотре звернутися до депутатів із вимогами не розпочинати видобуток каоліну на території місцевих громад, який має намір здійснювати одне з товариств з обмеженою відповідальністю.

НА СЕСІЮ обласної ради пропустили 10 мітингувальників. Активісти більше трьох годин сиділи у сесійній залі — тримали транспаранти і чекали на можливість виступити із трибуни.

«У збагачувального комбінату є всі документи, він хоче взятися до роботи. Але люди налаштовані радикально — захищати свою землю. Нас кинула влада, тобто ми загрузли в судових позовах. Правоохоронні органи не хочуть вирішувати наше питання. Ми звертаємось до депутатів, щоб не дійти до протистояння», — висловив загальну думку мешканець Вільнянська, представник мітингувальників Роман Кононенко.

Згодом зі словами підтримки людей виступили двоє депутатів обласної ради від Вільнянського району. Відповів на запитання прокурор області Володимир Калюга, наголосивши, що в рамках кримінального провадження буде перевірятись, чи не було порушень чинного законодавства під час виділення землі під кар’єр.

До протестів на рівні обласного депутатського корпусу селяни вдалися після того, як наприкінці лютого побачили, що поблизу села Зелене працює техніка, розпочалися підготовчі роботи для подальшого будівництва кар’єру. До місця події збіглися місцеві мешканці, а також приїхали патрульні поліцейські, які слідкували за порядком.

Люди зверталися до чиновників різних рангів, громадських організацій, навіть перекривали частину траси Харків — Сімферополь поблизу села Матвіївка. Понад сотня мітингувальників більш як дві години ходили пішохідним переходом із гаслами: «Ні — каоліновому кар’єру!», «Ми проти кар’єру!». Але голос селян чиновники вперто не хочуть чути.

Днями великий мітинг зібрався у центрі Зеленого, де йшлося про те, що селяни готові до останнього відстоювати свою позицію. Передусім їх непокоїть, що погіршиться й без того несприятлива екологічна ситуація, а також не відомо, що буде після «розкопки» землі. До того ж законність дозволу, який отримала фірма на будівництво кар’єру, люди вважають сумнівним.

Вільнянці вбачають потужну загрозу від майбутніх териконів — величезних відвалів просто неба. Отже, порода потраплятиме у довкілля й у села, розташовані за 200-300 метрів від крайки цього кар’єру. А ще буде порушено два водоносні горизонти.

Свого часу у Нововасилівському будинку культури відбулися громадські слухання з приводу будівництва каолінового кар’єру та збагачувальної фабрики поблизу Вільнянська. У зібранні взяло участь понад 700 людей — жителів кількох сусідніх сіл. Екологи, геологи і представники збагачувального комбінату запевняли: дослідження щодо можливості видобутку каоліну, або, як його називають, білої глини, та його впливу на довкілля тут проводили ще у 1980-х роках. Вони підтвердили, що родовище цілком безпечне. Та місцевих турбує можливе забруднення води річки Вільнянка, а також погіршення радіаційного фону. Зійшлися на проведенні додаткових досліджень.

Навіч одне: люди вже не вірять нікому й нічому. Вони звикли, що їх постійно намагаються ошукати задля наживи, нехтуючи їхнім здоров’ям. До того ж, дослідивши, як ведеться жителям територій, де проводиться розробка подібних родовищ, відкривають для себе досить непривабливу картину — залишені терикони, великі водойми з водою, не проведену рекультивацію ґрунтів тощо. Вільнянці не хочуть собі такого екологічного лиха.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Запевняють, що готові рятувати
Читати
Кордони закрито
Читати
Привезли додому
Читати
Не втрапте на гачок
Читати
Тест на відповідальність
Читати
Підакцизні товари дорожчають
Читати
Наших професіоналів цінують
Читати
Результати теплої зими
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове