Архів
Вівторок,
17 березня 2020 року

№ 20 (19768)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну
  • Неоголошена війна

Прогрес чи зрада?

Михайло ВЕДМІДЬ.

СИТУАЦІЯ на Донбасі залишається напруженою. Бойовики не припиняють обстрілювати позиції Об’єднаних сил, зокрема й із важкого озброєння, забороненого мінськими домовленостями. У неділю, 15 березня, противник 12 разів гатив по опорних пунктах українських військ, унаслідок чого четверо бійців дістали поранення. Загалом минулого тижня поранено 17 військовослужбовців ЗСУ, ще троє загинули…

Тим часом на засіданні Тристоронньої контактної групи у Мінську, яке відбулося минулої середи, 11 березня, домовилися про створення нового органу — консультативної ради при політичній підгрупі. Вона має сприяти політичному врегулюванню збройного конфлікту на Донбасі. Проте після опублікування тексту угоди в Україні спалахнуло суспільне обурення.

Критики звинуватили керівника ОПУ Андрія Єрмака, який погодив угоду, в намаганні легалізувати «Л/ДНР», перейти до прямих переговорів із їхніми представниками і, найголовніше, у можливому юридичному закріпленні статусу ОРДЛО як сторони перемовин щодо Донбасу, а країни-агресорки РФ — як спостерігача, на рівні Німеччини, Франції та ОБСЄ, а не як безпосередньої учасниці конфлікту.

Трохи згодом Єрмак спробував спростувати ці звинувачення: мовляв, бойовики і раніше були у ТКГ, тож нічого не змінилося. З 10 членів консультативної ради «від ОРДЛО» лише п’ятьох призначатимуть Донецьк і Луганськ, решту сформують переселенці, за рахунок чого Україна матиме більшість. Особливо наголосив, що «червоні лінії» не перетнуті й не будуть, так само як не буде прямого діалогу з представниками так званих народних республік і їхнього юридичного визнання.

Втім, судячи з тексту угоди, загроза капітуляції України на умовах РФ має вигляд настільки небезпечний, що навіть частина владної фракції «Слуги народу» виступила з такими ж, як і у опозиції, застереженнями.

Чи дослухаються Зеленський і Єрмак, який його представляє, до цих застережень, стане відомо 25 березня, коли у Мінську відбудеться чергове засідання ТКГ, на якому планується остаточно ухвалити рішення про створення нового органу — консультативної ради, яку вже дехто називає зрадою.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Запевняють, що готові рятувати
Читати
Кордони закрито
Читати
Привезли додому
Читати
Не втрапте на гачок
Читати
Тест на відповідальність
Читати
Підакцизні товари дорожчають
Читати
Наших професіоналів цінують
Читати
Результати теплої зими
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове