Архів
Вівторок,
17 березня 2020 року

№ 20 (19768)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  Версія для друку          На головну

«Боїнг» не сів, винні сидітимуть

Михайло ГУБАШ.

Днями у Нідерландах розпочався суд у справі збитого літака рейсу МН17. Кілька країн вимагали призначити міжнародний трибунал, проте у Раді Безпеки ООН цю ініціативу заблокувала Росія. Тому процес судового розгляду і відповідного покарання винних вирішили провести в Окружному суді Гааги.

НАГАДАЄМО: пасажирський Boeing-777 «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс із Амстердама до Куала-Лумпура, був збитий над окупованою частиною Донбасу 17 липня 2014 року. На борту літака перебувало 283 пасажири й 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

В процесі розслідування жахливої трагедії Міжнародна спільна слідча група з представників Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів і України дійшла висновку, що лайнер збили ракетою, випущеною із зенітно-ракетного комплексу «Бук». Було також встановлено, що цей ЗРК належить 53-й зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони збройних сил РФ, яка дислокується у Курську.

Позаторік у травні Нідерланди і Австралія офіційно звинуватили Росію у причетності до катастрофи рейсу МН17. Торік у червні спільна слідча група назвала імена чотирьох підозрюваних, яких вважають причетними до транспортування та бойового застосування «Бука». Це колишній офіцер ФСБ, «екс-міністр оборони» так званої ДНР Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал, а на час збиття літака полковник ГРУ генштабу ЗС РФ, глава «ГРУ ДНР» Сергій Дубинський, підполковник ГРУ Олег Пулатов (усі троє — громадяни Росії) і громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці «ДНР».

Стосовно останнього у Службі безпеки України повідомили, що ще замолоду, у 16-річному віці, його було засуджено за зґвалтування групою осіб на п’ять років. І три роки він провів у місцях позбавлення волі в місті Дубно Рівненської області. На цей час його місцеперебування не встановлено. За деякими даними, Харченка кілька років тому було вбито на території Росії, — чи не тому що забагато знав про причини катастрофи «Боїнга». Втім, слідство допускає, що він може бути живий і перебувати на території України. Місцеперебування інших фігурантів справи відоме, їм повідомлено про підозру.

Зрозуміло, що викрасти «Бук» із військової частини, таємно доправити його через кордон в Україну, збити там пасажирський лайнер і вивести ЗРК назад до РФ учотирьох було неможливо. Як з’ясувала слідча група, до операції були залучені близько 100 осіб: «Усі вони росіяни або належать до незаконних проросійських збройних формувань на Донбасі».

Так само неможливо було зробити чорну справу без відома або наказу керівництва — як армійського, так і державного. Тут єдина інтрига: чи назвуть у суді прізвища Путіна або міністра оборони РФ Сергія Шойгу?

Відповідаючи на це запитання, адвокат родичів загиблих Джеррі Скіннер сказав: «Певно, ми почуємо прізвища наближених до Путіна радників, які підтримували тісні зв’язки з дійовими особами на Сході України. Гадаю, ми почуємо і про пана Путіна. Не думаю, що дізнаємося багато. Але, на мою особисту думку, така потужна і високотехнологічна зброя не могла залишити територію Російської Федерації, якби це не було санкціоновано на найвищому рівні. Все сталося саме так, як це сталося. Саме тому, що пан Путін дав на це дозвіл. Про це можна говорити з упевненістю».

Паралельно із судовим процесом у Нідерландах Скіннер від імені 40 сімей родичів жертв подав позов до Європейського суду з прав людини проти Росії та її президента Путіна. Потерпілі вимагають від РФ 330 мільйонів доларів компенсації. До речі, Скіннер — це саме той адвокат, який свого часу домігся виплати урядом Лівії компенсації за підрив літака у небі над шотландським Локербі.

Адвокат також висловив сподівання, що вирок у цій справі буде винесено за рік чи трохи більше.

Втім, тут із ним не згодна доцент кафедри міжнародного права Амстердамського вільного університету Маріке де Хоон. Авторитетна експертка вважає, що судовий процес триватиме не менш як п’ять років.

Російський журналіст-розслідувач, головний редактор видання «The Insider» Роман Доброхотов також допускає, що під час судового процесу серед обвинувачених може з’явитися і президент РФ Володимир Путін. І це зробить його «токсичним» для міжнародних контактів.

Журналіст переконаний, що Кремль не піде шляхом Ірану, який визнав збиття українського авіалайнера поблизу Тегерана. Москва продовжуватиме заперечувати свою причетність до збиття малайзійського літака над Донбасом, адже в іншому разі керівництву РФ доведеться визнати факт збройної агресії проти України. «Тут ситуація абсолютно інша, адже Boeing був збитий над територією України. В разі якщо вони скажуть, що це навіть не солдат, а якийсь сепаратист натиснув на кнопку, а керівництво тут ні до чого, то це все одно буде визнанням того, що важка військова техніка була доправлена на територію іншої держави. А за всіма визначеннями — і відповідно до міжнародних договорів, і до російського кримінального права — це є збройною агресією щодо іншої держави», — наголосив Доброхотов.

Тож, як не крути, а озвучене кілька років тому припущення терориста Гіркіна-Стрєлкова про його можливу присутність на лаві підсудних Міжнародного кримінального суду поряд із Володимиром Путіним має шанс справдитися.

А там побачимо, процес триватиме як мінімум іще рік.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Запевняють, що готові рятувати
Читати
Кордони закрито
Читати
Привезли додому
Читати
Не втрапте на гачок
Читати
Тест на відповідальність
Читати
Підакцизні товари дорожчають
Читати
Наших професіоналів цінують
Читати
Результати теплої зими
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове