Архів
Вівторок,
17 березня 2020 року

№ 20 (19768)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Медичний лікнеп

Небезпеки пониженого тиску

Олег КИШКАР, кардіолог.

ЗНИЖЕНИЙ артеріальний тиск так само небезпечний, як і підвищений. Особлива шкода завдається головному мозку: існує ризик кисневого голодування. Крім того, уповільнюється обмін речовин. Тобто всі системи опиняються на «голодному пайку».

Недуга має такі ступені:

показник тиску 100 на 70 мм рт. ст.;

показник тиску 90 на 60 мм рт. ст.;

показник тиску нижче 70 на 60 мм рт. ст.

Особливо небезпечними є II і ІІІ ступені, які загрожують серйозними негативними наслідками. Наприклад, таким ускладненням, як порушення мозкового кровообігу.

Для декого низький тиск слугує сигналом про приховану проблему.

Умови, які можуть спричинити низький кров’яний тиск

Вагітність. Кровоносна система розширюється в період вагітності, тому тиск може знизитися. Після пологів він повертається до персонально нормального.

Серцеві патології. Низка хвороб серця здатна спричиняти низький тиск. До них можна віднести дуже низький серцевий ритм (брадикардія), патології серцевих клапанів, серцевий напад, серцева недостатність.

Ендокринні порушення. Патології щитоподібної залози, хвороба Аддісона, низький цукор у крові та навіть діабет можуть спровокувати низький тиск.

Зневоднення. Цей стан може спричинити слабкість, запаморочення, втому. До зневоднення призводять висока температура, блювота, тривала діарея, зловживання діуретиками і надто активне фізичне навантаження.

Втрата крові. Це може статися внаслідок травми/внутрішньої кровотечі, через що зменшується вміст крові в організмі, це й провокує різке падіння тиску.

Складна інфекція. Якщо інфекція проникає в кровоплин, це може спровокувати падіння тиску (септичний шок).

Гостра алергійна реакція. Може бути спричинена харчовими продуктами, медикаментозними препаратами, отрутами комах. Анафілаксія призводить до труднощів із диханням, свербежу, набряку горла і падіння артеріального тиску.

Дефіцит поживних речовин. Брак вітаміну В12 і фолатів у раціоні харчування перешкоджає утворенню еритроцитів у потрібному обсязі, провокуючи низький тиск.

Тому передусім потрібно звернутися до лікаря, щоб визначити, чи є подібні небезпечні стани.

Артеріальний тиск можна підвищити в домашніх умовах. На допомогу прийдуть шматочок оселедця чи солоної бринзи, солоний огірочок, трохи рису, приправленого соєвим соусом. Підвищує тиск і хлорид натрію (кухонна сіль). Але постійно вдаватися до цих способів не слід. Надмірна кількість натрію веде до серцевої недостатності, надто в осіб похилого віку. Краще випити склянку або дві води. Рідина додасть об’єму крові (й збільшить її тиск на судинні стінки) та усуне ймовірне зневоднення.

Можна одягти компресійні гольфи або панчохи. Їх, як правило, застосовують для зменшення підпухлості й болю у варикозних венах. Окрім цього, цей медичний текстиль зменшує об’єм крові в нижніх кінцівках. Витіснена кров піднімає тиск у головному кровоплині. Відповідну позу при цьому підібрати не так легко. Якщо ви сидите, можна закинути ногу на ногу. Таким чином зменшиться об’єм крові в ногах і підвищиться тиск у головних судинах. Стоячи, можна схрестити стегна, як ножиці, стиснувши їх. Результат буде схожий.

Ось що ще фахівці радять робити в разі гіпотонії:

1) мінімізувати вживання спиртних напоїв;

2) практикувати фізичні навантаження (хоча б гуляти) — це поліпшує тонус судин;

3) не користуватися гарячими ваннами, підійде контрастний душ;

4) звести до мінімуму вміст вуглеводів у харчуванні, солодке вживати у вигляді фруктів;

5) приймати їжу малими порціями 4-5 разів на день.

Починати ж медикаментозне лікування треба після консультації з лікарем. Самолікування може бути шкідливе.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове