Архів
Вівторок,
17 березня 2020 року

№ 20 (19768)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Розповідає лікар

Пухирці на губах

Ольга ЧУДІНОВА,

епідеміолог.

Це характерний вияв вірусу герпесу першого типу. Від цієї інфекції потерпають слизові оболонки (зокрема й очей, якщо туди потрапляє вірус), лімфатичні вузли, печінка, селезінка та імунітет загалом.

У ДІЛЯНЦІ зараження можуть збільшуватися лімфоїдні вузли. До того ж це захворювання може супроводжуватися підвищенням температури, головним болем, а у деяких випадках — давати дуже серйозні ускладнення, як-от запалення головного мозку. Імунітет до вірусу простого герпесу першого типу мають менш ніж п’ять відсотків людей. Інфекція затримується на слизовій, переходить у нервові волокна, через них дістається вузлів нервів і там на якийсь час «засинає». А те, чи активізуватиметься вірус знову, залежить від загального стану імунітету людини. У багатьох висипання виявляються бодай раз за холодний чи теплий сезон. Сприяють цьому і переохолодження, і теплові удари, що позбавляють захисну систему рівноваги, а також сезонні ГРВІ, стреси. Приміром, у студентів це відбувається під час сесій.

Як же лікують простий герпес? Важливо не проґавити момент появи висипань. Перший сигнал — це печіння і свербіння на місці майбутніх пухирців. Якщо на цьому ранньому етапі застосувати спеціальну противірусну мазь, то цілком імовірно, що пухирців не буде взагалі або вони будуть маленькі й швидше загоюватимуться. Щодо ліків, то існують спеціальні противірусні препарати, які може призначити лікар-інфекціоніст.

Допомагають також спиртові настоянки (наприклад, на основі календули чи прополісу). Можна, змочивши ватку, акуратно протерти уражену ділянку. Так ви її підсушите і знезаразите.

Якщо вірус герпесу надокучає постійно, варто з’ясувати, що коїться з імунітетом. Для цього сімейний лікар порадить вам насамперед здати загальний аналіз крові, а також перевірити рівень цукру.

Не варто проколювати пухирці чи знімати струпи — це загрожує тим, що інфекція потрапить на інші ділянки тіла.

Головні правила профілактики — уникати близьких контактів із людиною, що має герпес. Потрібно користуватися окремим рушником і посудом, не брати чужої косметики і нікому не позичати власної, не переохолоджуватися, не перебувати довго на сонці, а у стресовий період споживати якомога більше овочів і фруктів із вітаміном С, який підтримує імунну систему.

І наостанок: коли з’явилися струпики, герпес уже не заразний, адже інфекція міститься у пухирцях. Утім, є ще одна проблема: до ранки може потрапити збудник іншої хвороби. Тож не варто цілуватися, доки від герпесу не залишиться й сліду.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове