Архів
Вівторок,
17 березня 2020 року

№ 20 (19768)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей

Читач — газета

Постійний кашель — тривожний симптом

 

«Моя дочка-підліток постійно покашлює, хоча не має ознак застуди. Дільничний педіатр причину цього не може установити. Що спричиняє такий кашель? Куди треба звернутися по допомогу?»

Олексій З.

м. Фастів Київської області.

 

КАШЕЛЬ — це нормальний захисний механізм для видалення слизу і чужорідних часток із дихальних шляхів. Однак він також може бути симптомом. Напад кашлю може бути спричинений специфічними або неспецифічними чинниками, такими, як алергени, холодне повітря, фізичне навантаження тощо. Тривалий сухий кашель можуть спричинити трахеїт, фарингіт, бронхіт.

Найчастіша причина тривалого кашлю — помилки в лікуванні звичайної застуди. На першому місці серед них — недбале ставлення до захворювання і надія, що рано чи пізно кашель мине сам. Рекомендую доньці читача все ж таки ретельніше перевірити органи дихання, носоглотку, бо дуже часто кашель без видимих причин виникає саме через пересихання чи набряк слизової оболонки носа, накопичення слизу в гайморових пазухах тощо.

Серед причин тривалого кашлю можуть бути непередбачувані — наприклад, підвищена кислотність шлункового соку. Коли кислотність підвищується, шлунковий сік потрапляє в стравохід, призводить до печії і подразнює кашльові рецептори.

Його може спричинити також серцева недостатність, через яку в легенях утворюється застій крові, внаслідок чого виникають серцева астма й кашель, який посилюється в горизонтальному положенні тіла, особливо турбуючи вночі. Зверніться з донькою до кардіолога і зробіть УЗД серця.

Викликати постійний, зокрема й сухий, кашель можуть також паразити, які не завжди легко діагностувати. Нерідко його спричиняють аскариди, тому варто провести антигельмінтну терапію, але обов’язково після консультації та під наглядом фахівця.

Лише виявивши ймовірну причину кашлю, можна щось рекомендувати в його усуненні, зокрема й за допомоги ефірних олій.

Світлана ЯКІВ’ЮК,

отоларинголог.

 

Кисломолочні продукти проти молока

 

«Дуже люблю кисломолочні продукти, особливо прохолодне сире молоко. Однак після його вживання відчуваю дискомфорт у животі. Чоловік радить відмовитися від цього продукту. Невже молоко може шкодити?»

Валерія С.

с. Заміхів Новоушицького району Хмельницької області.

 

ЗГОДНА з вашим чоловіком щодо відмови від сирого молока. Очевидно, у вашому шлунку нема ферменту для його травлення (що й нормально для дорослих). А от кисляк, сироватка — то корисні продукти. Вчені довели, що кисломолочні продукти придушують гнилісні бактерії в кишечнику. Сотні експериментів із людьми похилого віку довели, що всім на ніч ліпше пити пахту. Можна також уживати кисломолочні продукти.

Дуже корисним продуктом, що чинить ще й оздоровчу дію, є сироватка. Вона містить багато кальцію, потрібного організмові людини для міцності кісток та для засвоєння різних корисних речовин. Окрім того, завдяки наявності органічних кислот сироватка для організму є джерелом енергії, корисна і для роботи мозку. За рахунок органічних кислот вона нормалізує рН крові, діє на нирки як гарний і водночас щадний сечогінний засіб, розчиняючи оксалати й урати. Проте, якщо в людини є камінці в нирках, сироватку слід пити обмежено: 1-2 склянки на день.

На основі сироватки можна приготувати квас, який має гарну сечогінну властивість, розчиняє і виводить камінці з нирок. Але вживають його потроху, починають із двох-трьох ковтків перед їдою чи за півгодини після неї, доводячи дозу до 100 мл за раз, тричі на день.

Можна приготувати квас із хроном (селерою, петрушкою). Потерти на тертці 100 г хрону, залити 3 л сироватки, настояти 3-5 днів у теплому місці. Коли закінчиться, зробити перерву на 10-15 днів. Такий квас посилює кровообіг і приплив крові, зокрема до органів малого таза, стимулюючи їхню роботу.

Як продукт природного бродіння, сироватка корисна за дисбактеріозу, але в цьому разі до неї потрібно додавати клітковину, наприклад висівки: дві столові ложки висівок ретельно розмішати зі 150 мл сироватки та з’їсти як окрему страву.

Корисним буде так званий буряковий кефір. Узяти по 0,5 склянки свіжого соку червоного буряка й кислого молока (чи кефіру), перемішати й поставити в холодильник. Через 2-3 години можна пити — за раз чи два підходи спожити маленькими ковточками. Бажано так робити вранці та ввечері. Такий кисляк можна вживати як окрему їжу протягом місяця. Він допомагає в разі закрепів і корисний як профілактичний протипухлинний засіб.

Олена СВІТКО,

знавець народної медицини.

 

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове