Архів
Вівторок,
17 березня 2020 року

№ 20 (19768)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Порада

Лузайте, але в міру

Оксана СКИТАЛІНСЬКА,

дієтолог.

Багато хто з нас полюбляє соняшникове насіння. Воно смачне і дуже корисне. Але при його споживанні все ж потрібно знати міру.

СОНЯШНИКОВЕ насіння містить ненасичені жирні кислоти омега-6, деякі мінеральні солі, трохи білка і жиророзчинні вітаміни А, D, К. Вітамін Е, який є у ньому, захищає серце і судини, сприятливо впливає на травлення, підтримує гостроту зору. Соняшникове насіння також містить вітаміни групи В, вітамін С, каротин і мінерали — залізо, фосфор, натрій, магній, кальцій, калій. Особливо багато магнію: вшестеро більше, ніж у житньому хлібі, який завжди вважався джерелом цього елемента.

Соняшникове насіння сприяє зміцненню кісток та імунної системи. Завдяки клітковині та жиру воно стимулює кишечник до скорочення, а це корисно для тих, хто потерпає від закрепів. Лецитин — також цінна речовина у цьому насінні, адже допомагає організму боротися з атеросклерозом, підвищенням холестерину, діє як гепатопротектор тощо. Втім, воно досить калорійне — 578 ккал на 100 г. Дорослим раджу вживати не більш як 30 грамів на день. І обов’язково сирого, бо під час смаження жири в насінні окислюються, втрачаючи корисні властивості, натомість набуваючи шкідливих.

За калорійністю півсклянки насіння можна порівняти з плиткою шоколаду, а склянку — з батоном або порцією шашлику зі свинини. Тож не зловживайте ним! Надто ті, хто має каміння в жовчному міхурі та надмірну вагу. А ще додам: від лускання насіння зубами останні псуються.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове