Архів
Вівторок,
17 березня 2020 року

№ 20 (19768)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Зверніть увагу

Формула здоров’я

Марія ВАНДА, сімейний лікар.

До неї входить, зокрема, вправа з підняттям ніг. Завдяки цій звичці можна поліпшити свій стан за багатьох недуг.

ДЛЯ виконання вправи слід лягти якомога ближче до стіни, маючи під собою рівну поверхню ліжка чи килимок на підлозі.

 Підніміть ноги й поставте їх якомога ближче до стіни, щоб вони опинилися під кутом 90 градусів. Ваші коліна мають бути рівні, а голова — лежати на підлозі чи на ліжку.

 Розслаблені плечі (не притискайте їх до вух) і стегна перебувають на одному рівні. Руки вільно лежать по боках долонями догори чи вниз.

 Якщо ви відчуваєте напруження в шиї — підкладіть під голову валик із рушника чи невелику подушечку. Можна підкласти подушку чи валик під поперек чи сідниці. Зробіть так, як вам зручно.

 Розслабтеся. Просто лежіть і глибоко дихайте, уповільнюючи вдихи та видихи. При цьому можете перевірити, чи немає в тілі якихось затисків чи напруження, відчути, як із ніг спадає важкість.

 Перебувайте в цьому положенні від п’яти до 20 хвилин (вам має бути комфортно).

 Якщо хочете припинити вправу, притисніть коліна до грудей, поверніться на правий бік і полежте, зробивши кілька глибоких подихів.

Відштовхуючись ногами й руками, підведіться або, якщо ви робите це перед сном, засинайте.

Існує сім причин на користь цієї щоденної вправи.

1. Поліпшується травлення. Положення ніг угорі позитивно впливає на травлення. Коли ви перебуваєте в цій позі, більше крові припливає до внутрішніх органів, поліпшується перистальтика, їжа легше проходить травним трактом. Усе це сприяє регулярному випорожненню й зменшує ризик виникнення закрепів.

Крім того, в такому положенні краще засвоюються поживні речовини, внаслідок ефективнішому й швидшому травленню поліпшується апетит.

2. Знімає набряки. Фахівці Гарвардської медичної школи з’ясували, що підняття ніг допомагає розподілити накопичену рідину по всьому тілу, поліпшує циркуляцію крові в ногах і тим самим зменшує набряки. Іноді все, що вам потрібно після довгого робочого дня, — це лягти, обіпертися ногами на стіну та розслабитися.

3. Зменшує втому й важкість у ногах. Підняття ніг догори — один із найкращих способів зняти напруження в ногах, стопах і стегнах.

Ці три ділянки потерпають найдужче, коли ми протягом дня тривалий час проводимо на ногах. Виконуючи цю вправу, ви змінюєте положення ніг, завдяки чому можете цілком позбутися важкості в цих частинах тіла. Полежавши так 15-20 хвилин, відчуєте легкість у ногах.

4. Сприяє ліпшій циркуляції крові. Посилюється приплив крові до верхньої частини тіла, збагачуючи її киснем.

Така вправа корисна для регулювання артеріального тиску, поліпшення стану за варикозного розширення вен і просто для відпочинку наприкінці важкого дня.

5. Заспокоює нервову систему. Це положення сприяє відновленню повільнішого й ритмічнішого дихання та цілковитому розслабленню.

У такому стані у вашому тілі інтенсивніше відбуваються процеси відновлення і загоєння, знімається напруження в ділянці живота, шиї та скронь.

6. Зменшує біль у спині. У цілком рівному положенні тіла навантаження на спину може бути більше через те, що наш хребет не повністю прямий, а зігнутий у різних місцях. Коли ви піднімаєте ноги, це зменшує тиск і підтримує природний вигин хребта. Ефект посилює підкладена під спину невелика подушечка.

7. Знімає стрес і тривогу. Практикуючи щоденне підняття ніг догори, ви активізуєте парасимпатичну систему й режим «відпочинку і травлення». Повністю розслаблюючи своє тіло і розум, досягнете медитативного стану, всі важливі процеси в організмі врівноважаться, а стрес і тривога зменшаться.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове