Архів
Вівторок,
17 березня 2020 року

№ 20 (19768)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував
Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Дослідження

Домашній лікар, що муркоче

Павло ЄВДОКИМЕНКО, психофізіолог.

Чи знаєте ви, що котяче муркотіння пришвидшує загоєння різних травм, звільняє від стресу та задишки? Це справді так.

ЦИХ домашніх тварин по праву називають лікувальними. Коти урівноважують нервозність, допомагають нормалізувати тиск, підвищений через сильні переживання.

Було проведено експеримент, під час якого вчені вирахували, що коти мурчать на частоті до 150 Гц. Уплив звукових хвиль на таких частотах позитивно позначається на регенеративних функціях людського організму. Отож кішки можуть реально пришвидшити загоєння м’язів і кісток у людини. Котяче мурчання допоможе впоратися й із задишкою.

Дослідження довело: власники домашніх кішок рідше за інших зверталися до лікарів зі скаргами на хвороби серцево-судинної системи, проблеми з нервами.

Встановлено, що коти нормалізують тиск і серцевий ритм. У добровольців вимірювали тиск, пульс, знімали кардіограму на самому початку експерименту. Далі їм давали прослухати протягом 10 хвилин запис із мурчанням кота в діапазоні 100-120 герц. Паралельно учасникам показували фото котів. Після цього оцінка їхнього стану проводилася повторно.

За словами вчених, кардіограма змінювалася буквально на очах, наближаючись до норми. Спочатку тиск був підвищений (близько 126 мм рт. ст. у дівчат і 135 — у хлопців). Мурчання дало змогу знизити тиск (у дівчат до 119 мм рт. ст., у хлопців — до 132). У всіх добровольців стабілізувався серцевий ритм.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове