Архів
Вівторок,
3 березня 2020 року

№ 16 (19764)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Березень
  Версія для друку          На головну
  • Дива рідного краю

Озеро без дна

Олеся КОСТЕНКО.

СЕРЕД густого лісу біля села Водяне Знам’янської міськради Кіровоградської області зачаїлося найзагадковіше озеро України. Науковці називають його Берестуватим, але в народі воно більш відоме як Чорне.

Хоча Берестувате є гідрологічною пам’яткою природи, місцеві жителі рідко до нього навідуються. Кажуть, через безлюдність, темні лісові хащі і зарослі береги тут часто буває не по собі. Зате охоче розповідають легенди, пов’язані з цією місциною. Насамперед про затонулу карету турецького аги, виготовлену з чистого золота, вкриту діамантами і сапфірами. Про заховані награбовані скарби Махна. А ще — про невільників, яких татари гнали через цей ліс. Тих, хто, вибившись із сил, не міг іти далі, нібито топили в Чорному озері. Дехто стверджує, що їхні стогони чутно й досі.

Так було чи ні — нині перевірити це неможливо. Але озеро й справді має свої таємниці. Найбільша загадка полягає у тому, що досі ніхто не може виміряти його глибини, хоча таких спроб було багато. Працівники місцевого держлісгоспу розповідають: якось, узявши дві мотузки по 250 метрів, почали їх опускати. «Пристрій» зупинився, ймовірно, досягши дна, аж коли котушка другої мотузки була розмотана майже до кінця. Очевидно, дно в озері, оточеному болотом, де росте мoх i папoрoть, має кілька шарів із тoрфу, oпалoгo листя й гiлoк. Така багатошаровість і заважає визначити його глибину. Водолази глибше як 90 метрів зануритися не можуть через дуже холодну воду. В усі пори року вона має майже однакову температуру (12-13 градусів). Навіть у сильні морози озеро повністю не замерзає. Єдиний вид риб, здатний вижити за таких умов, — земляний карась (різновид сріблястого карася). Неодноразові спроби населити озеро іншими видами були приречені на невдачу.

Іншою загадкою озера є плавучі острови, на яких ростуть дерева і чагарники. По всій площі біля озера ніби розкидано суцільні купиння верболозу, очерету, папороті, кропиви, які постійно мігрують поверхнею. Тож, стоячи, здавалося б, на березі, можна несподівано опинитися посеред озера. На території болота зосереджені сфагнові мохи, хвощі, інша різноманітна рослинність, характерна, швидше, для Кавказу або Тибету, а не для центральної України. На таких острівках щедро квітнуть рідкісні орхідеї, латаття.

Як же утворилось озеро Берестувате?

Вчені розповідають, що час його народження — льодовиковий і післяльодовиковий періоди, коли тала вода почала накопичуватись у заглибинах рельєфу. Доказом того, що озеро реліктового походження, є особливі види болотних рослин (грушанка круглолиста, бобівник трилистий).

У ході археологічних розкопок неподалік озера в 1949 році було виявлено залишки городища Чорноліської культури і 265 стародавніх курганів (ІІІ століття до н. е.). Тобто знайдене городище є ровесником Давнього Риму. З часом степ поглинули густі ліси й великі болота. Крони високих дерев сплелися у суцільне шатро, котре не пропускає сонця. Буйна рослинність зробила ліс закритим для людей, чим зберегла його первозданність. Тут можна знайти багато рідкісних представників флори і фауни, занесених до Червоної книги України.

Нині єдиною спорудою на березі Чорного озера є старий занедбаний будинок — колишня урядова дача, куди свого часу приїжджали на відпочинок державні мужі. У 1950 році неподалік збудували дослідницьку базу, запросили науковців із різних куточків тодішнього Союзу. Територію огородили високим парканом. Через 18 років базу закрили, а всі результати досліджень вивезли до Москви.

У товщі озерної води накопичується газ метан, який має властивість вибухати — це ті дивні звуки, які інколи можна почути на березі. Втім, любителям незайманої природи й пташиного співу вони на заваді не стануть.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Любов народу ох непостійна
Читати
Запевняють: до епідемії готові
Читати
Кадровий «струс»
Читати
Новації для педагогів-пенсіонерів
Читати
Хто не встиг — покваптеся
Читати
Комунального «дива» не сталося
Читати
Корупційний «віз» у землю вріс
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове