Архів
Вівторок,
3 березня 2020 року

№ 16 (19764)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Березень
  Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Посварились через сіно

Підготувала

Надія ПРОЦКО.

«Мій сусід склав тюки сіна висотою до чотирьох метрів навпроти вікна моєї хати просто на межі між нашими земельними ділянками, не відступивши ні метра від огорожі — металевої сітки. Мало того, що світу божого не видно, так ще й переживаю, адже зберігати сіно за два метри від моєї старої хати, збудованої ще на початку минулого століття, просто небезпечно. З сусідом у нас стосунки не склались, марно з ним говорити, а голова сільради розводить руками, мовляв, розбирайтесь самі. Що мені, 80-річній, робити, де знайти раду?» — запитує Раїса Петрівна ІЛЬЧЕНКО із села Містки Сватівського району, що на Луганщині.

У РЕДАКЦІЙНІЙ пошті часто зустрічаються подібні листи. Ми неодноразово піднімали цю тему на своїх сторінках, розповідали про норми відступу від межі земельної ділянки при зведенні будинку чи саджанні дерев тощо. І хоча ці питання чітко регулюються Державними будівельними нормами (ДБН), вирішити їх завжди складно, адже кожен власник земельної ділянки вважає, що має право розпоряджатись своєю землею як завгодно. Тому, замість того щоб дотримуватись чинного законодавства і мирно домовитися із сусідами, керуючись при цьому здоровим глуздом, люди роками судяться, з’ясовують стосунки, звинувачують одне одного і навіть втрачають здоров’я.

Нагадуємо, що 01.10.2019 року набрали чинності нові будівельні норми — ДБН Б.2.2-12:2019 «Планування та забудова територій», які серед іншого регулюють і питання відстаней між будівлями та спорудами як на власній, так і на сусідніх ділянках, відстаней до меж, протипожежних розривів тощо.

Крім того, власники земельних ділянок зобов’язані дотримуватися правил добросусідства, які записані у Земельному кодексі України. Згідно зі статтею 103-ю цього документа, власники та землекористувачі земельних ділянок повинні:

— обирати такі способи використання земельних ділянок відповідно до їх цільового призначення, при яких власникам, землекористувачам сусідніх земельних ділянок завдається найменше незручностей (затінення, задимлення, неприємні запахи, шумове забруднення тощо);

— не використовувати земельні ділянки способами, які не дозволяють власникам, землекористувачам сусідніх земельних ділянок користуватися ними за цільовим призначенням (неприпустимий вплив);

— співпрацювати при вчиненні дій, спрямованих на забезпечення прав на землю кожного з них та використання цих ділянок із запровадженням і додержанням прогресивних технологій вирощування сільськогосподарських культур і охорони земель (ст. 103-тя ЗКУ);

— вимагати припинення діяльності на сусідній земельній ділянці, здійснення якої може призвести до шкідливого впливу на здоров’я людей, тварин, на повітря, земельні ділянки та інше (ст. 104-та ЗКУ).

Як вирішити спірні питання між сусідами? Звичайно, краще почати з розмови, можливо, сусід таки піде назустріч. Адже він має розуміти, чим загрожує зберігання легкозаймистих матеріалів неподалік будинку. Ще раз зверніться і до органів місцевого самоуправління, але цього разу із письмовою заявою. Гадаємо, місцева влада допоможе прийняти компромісне рішення. Також можна написати скаргу у місцеве відділення ДСНС (у даному випадку — у Сватівський міськрайонний відділ) і вимагати перевірки щодо дотримання сусідом правил протипожежної безпеки. Ну і, як відомо, кожен має право захищати свої інтереси в судовому порядку.

На жаль, не у всіх життєвих ситуаціях можна легко розібратися, особливо на відстані, і не всі вони підпадають під дію законів. Існують певні моральні принципи і правила добросусідства, і якщо їх дотримуватись, то проблем не виникатиме.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Любов народу ох непостійна
Читати
Запевняють: до епідемії готові
Читати
Кадровий «струс»
Читати
Новації для педагогів-пенсіонерів
Читати
Хто не встиг — покваптеся
Читати
Комунального «дива» не сталося
Читати
Корупційний «віз» у землю вріс
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове