Архів
Вівторок,
3 березня 2020 року

№ 16 (19764)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Березень
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Донеччина

Маріуполь і Львів з’єднають дорогою

Галина ВЕРНИГОРА.

ПОЧАЛОСЯ будівництво траси, котра сполучить Маріуполь із трьома обласними центрами. Уряд затвердив перелік проєктів програми «Велике будівництво». Серед них і автошлях Решетилівка — Дніпро, що має пов’язати Маріуполь, Дніпро, Київ та Львів. Повідомляється, що всі підготовчі роботи для початку будівництва магістралі завершені. І що Державний фонд регіонального розвитку вже розподілив кошти, «відповідно до плану будівництва стратегічної магістралі».

Нагадаємо, зараз із Маріуполя до Львова можна дістатися «по прямій» хіба на поїзді. Торік ним скористались понад 800 тисяч пасажирів. Таким чином поїзд Маріуполь — Львів увійшов до п’ятірки потягів внутрішнього сполученння, котрими мандрували найбільше.

Відремонтували водогін

ГОДІ казати, скільки проблем мешканцям краю завдає пошкоджена цивільна інфраструктура Донбасу, надто на територіях, «обпалених» шестирічною війною з російським агресором. По можливості її відновлюють і налагоджують уповноважені технічні служби. Так, нещодавно у селищі Піски Ясинуватського району, яке свого часу сильно постраждало від обстрілів з артилерії та реактивних систем залпового вогню проросійських бойовиків, відремонтували пошкоджену ділянку магістрального Південно-Донбаського водогону №1. Як повідомила пресслужба Операції об’єднаних сил, забезпечили проведення робіт з обстеження і ремонту в районі цього населеного пункту представники мобільної групи української сторони СЦКК і патруля ОБСЄ.

Військове містечко за стандартами НАТО

У МАРІУПОЛІ розгортається масштабне будівництво. Невдовзі там зведуть військове містечко для бійців 56-ї бригади Збройних сил України. Як повідомив командувач військ оперативного командування «Південь» генерал-майор Ігор Палагнюк, там розташуються один із мотопіхотних батальйонів, солдатська їдальня, парк бойових машин і автомобільної техніки тощо. Вже виділено в повному обсязі кошти на будівництво інфраструктури бригади. Містечко споруджується за новітніми стандартами НАТО. Поблизу нього буде передбачена адміністративна, паркова і житлова зони. Командування відзначає, що ці інновації дадуть змогу вирішити і чимало побутових проблем бійців, які відтак зможуть краще зосередитись на бойовій підготовці.

Українські медики-екстремали

СПІВРОБІТНИКИ обласного центру екстреної медичної допомоги і медицини катастроф стали абсолютними переможцями на Перших відкритих європейських змаганнях бригад служб «швидкої допомоги», що відбулись у Республіці Білорусь. До конкурсного випробування входило шість складних практичних завдань із моделюванням різних ситуацій, що загрожували життю людини. Також було і теоретичне тестування, яке містило понад дві сотні запитань. Донеччани впорались найкраще!

Знову чорні лісоруби

У СЛОВ’ЯНСЬКОМУ районі за одну тільки ніч «чорні лісоруби» незаконно знищили сотню кремезних дубів. Це сталося на землях, що входять до складу Черкаської об’єднаної територіальної громади. Браконьєри орудували електропилами. Місцеві мешканці за діаметром стовбурів визначили вік насаджень: півсотня років і більше.

Як повідомив голова ОТГ Сергій Падалка, на території їхньої громади 270 гектарів лісових насаджень, і зараз вони перебувають у державній власності. За його словами, Держгеокадастр має передати їх у власність громади, «тоді і за деревами можна буде слідкувати, і використовувати їх ефективно». Поки ж що місцеві активісти вимушені власними зусиллями патрулювати місцевість.

Браконьєри встигли ще й вивезти награбоване. Їх зараз шукає поліція.

Довкілля чи бюджет?

У РЕГІОНІ за останні чотири роки не було побудовано жодної сміттєсортувальної станції. А тим часом, згідно зі свого часу бучно анонсованою «Програмою поводження з відходами», тут з 2016-го по 2020 рік мали з’явитись аж дев’ять сміттєсортувальних станцій — в Олександрівці, Добропіллі, Бахмуті, Торецьку, Слов’янську, Волновасі…

За словами заступника директора департаменту екології та природних ресурсів ДонОДА Яни Дьякової, зрив будівництва стався через брак коштів. «Обсяги надходжень екологічного податку до обласного фонду з охорони довкілля зменшено вдвічі, а може, й утричі, — поінформувала чиновниця. — До наступного року буде розроблений регіональний план поводження з відходами, до якого увійдуть заходи із невиконаної програми».

Згодяться навички цивільного захисту

МИРНІ мешканці прифронтової зони мусять бути чітко обізнані з тим, як мають діяти у разі артобстрілу, різних провокацій із ворожої сторони. Навчання навичкам із цивільного захисту провели в Авдіївській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 7 представники Об’єднаного центру цивільно-військового співробітництва і департаменту освіти і науки облдержадміністрації. Тренери відпрацьовували з учнями 5-6-х класів порядок дій при артобстрілі. Про мінну небезпеку інформували однолітків і гостей школярі старших класів, які пройшли підготовку та отримали сертифікати інструкторів із мінної небезпеки за програмою «Рівний — рівному». Вони показали присутнім тематичну виставу.

Військові роздали дітям інформаційні листівки, брошури та розмальовки, поспілкувались зі старшокласниками щодо вибору майбутньої професії і подарували шкільній бібліотеці добірку книг.

Побачити норку — велика удача

НА ТЕРИТОРІЇ регіонального ландшафтного парку «Клебан-Бик» (це у Костянтинівському районі) мешкає надзвичайно рідкісний представник червонокнижної фауни — європейська норка. Цей вид має статус тварини, що зникає на планеті, його занесено до бернської природоохоронної конвенції.

Про це повідомила біолог-дослідник парку Галина Семенюхіна. За її словами, ця тварина є жителем водно-болотних угідь. Гнізда облаштовує у дуплах дерев або старих покинутих норах водяних тварин. Норка — чудовий плавець і хижак (санітар природних угідь). Харчується рибою, жабами, раками, молюсками, комахами, навіть водоплавними птахами…

На території України, каже пані Галина, нині налічується заледве 200 особин європейської норки. Тому побачити її у дикій природі — велика удача.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Любов народу ох непостійна
Читати
Запевняють: до епідемії готові
Читати
Кадровий «струс»
Читати
Новації для педагогів-пенсіонерів
Читати
Хто не встиг — покваптеся
Читати
Комунального «дива» не сталося
Читати
Корупційний «віз» у землю вріс
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове