Архів
Вівторок,
3 березня 2020 року

№ 16 (19764)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Березень
  Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Побоїще в Жмеринці

Віктор ЗЕЛЕНЮК.

Вінницька область.

Події 27 лютого уже ввійшли в історію міста як «кривавий четвер». Того дня на засіданні чергової сесії міської ради був учинений розбійний напад на приміщення, де працювали депутати. Виникла кривава сутичка з потерпілими — нападниками, поліцейськими та депутатами.

ПІД ЧАС затвердження порядку денного сесії оприлюднили пропозицію депутата Валерія Кушера проголосувати питання про припинення повноважень секретаря міської ради Юрія Світлака. Голосування відбулося: троє депутатів висловилися «за», двадцять п’ять — «проти».

Робота сесії продовжилася, і саме в цей момент з коридору міськради почали лунати крики, зчинився гамір: молоді люди у спецформі «дружинників» намагалися штурмом захопити будівлю. Проти них стали правоохоронці й дехто з депутатів.

Непростими зусиллями поліції вдалося взяти ситуацію під свій контроль. Внаслідок жорстоких сутичок було затримано більш ніж два десятки осіб. В тому числі й лідерів двох громадських організацій із Вінниці — «Едельвейса» та «Національних дружин». Про це на брифінгу ввечері того ж дня повідомив начальник ГУНП у Вінницькій області Юрій Педос. За його словами, затриманим учасникам заворушень від 17 до 35 років.

— Вони принесли із собою димові шашки, газові балони, петарди… — повідомив генерал. — На нашу думку, мотиви розбою пов’язані із сесією міськради, на якій розглядали питання про недовіру виконувачу обов’язків міського голови. Однак остаточну версію буде встановлено після розслідування. Зокрема, з’ясуємо, хто саме спрямував молодиків із Вінниці до Жмеринки.

У той же час на сайті Вінницької ГО «Національні дружини» з’явилося повідомлення, що їхня акція у Жмеринці була мирна й спрямована проти в. о. міського голови Юрія Світлака через «його відомі кримінальні методи ведення справ».

Про «мирну» акцію також заявив колишній міський голова Жмеринки та екс-нардеп Віктор Жеребнюк, який того дня був перед міськрадою серед учасників протесту. Свою думку він оприлюднив на одному з міських сайтів Жмеринки. Проте відеокадри з «мирного» протесту нагадують справжнє побоїще. Розбиті голови, сліди крові на підлозі у приміщенні міськради, звуки від вибухів петард, димова завіса, автомобілі «швидкої», до яких медики переносять закривавлених постраждалих...

Як уточнили у прес-службі прокуратури Вінницької області, було затримано 22 особи, 19 з яких належать до так званих молодіжних рухів. «Молодики, вчиняючи опір працівникам поліції, із застосуванням балонів сльозогінного газу, господарських ножів, бруківки, дерев’яних палиць, уламків бордюрного каменю з метою припинення роботи сесії пошкодили вхідні двері та вікна приміщення міської ради, майно, а також завдали тілесних ушкоджень громадянам, які знаходилися в приміщенні міської ради, та працівникам Жмеринського ВП ГУНП у Вінницькій області», — йдеться в офіційній заяві прокуратури Вінницької області. Також зазначається, що, крім 19 молодиків з «Нацдружин» і «Едельвейса», було затримано і «двох депутатів Жмеринської міської ради та місцевого жителя — «кримінального авторитета», що вчиняли протиправні дії на місці події й наносили тілесні ушкодження особам, яких затримувала поліція».

Попри неординарну ситуацію депутати все-таки завершили засідання. На місці інциденту почала працювати слідчо-оперативна група.

А вже через день після побоїща в міськраді на період досудового розслідування Вінницький міський суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб без права внесення застави тринадцятьом затриманим. Ще трьох підозрюваних узято під варту та визначено розмір застави 168 160 гривень. Щодо решти шести підозрюваних, серед яких є неповнолітні, слідчі судді обрали запобіжні заходи у вигляді цілодобових домашніх арештів.

В. о. міського голови Юрій Світлак разом із прихильною до нього більшістю депутатського корпусу записав відеозвернення до керівників держави, в якому просив узяти «на особистий контроль» ситуацію з розслідуванням подій у Жмеринці. При цьому він наголосив, що молодики «у чорному» продовжують погрожувати місцевим депутатам.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Любов народу ох непостійна
Читати
Запевняють: до епідемії готові
Читати
Кадровий «струс»
Читати
Новації для педагогів-пенсіонерів
Читати
Хто не встиг — покваптеся
Читати
Комунального «дива» не сталося
Читати
Корупційний «віз» у землю вріс
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове