Архів
Вівторок,
3 березня 2020 року

№ 16 (19764)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Березень
  Версія для друку          На головну
  • Соціальна панорама

Суспільство рівних можливостей

Олена КОЩЕНКО.

«ЛЮДИ з інвалідністю обслуговуються поза чергою». Такі таблички можуть з’явитись у касах транспорту, а також на підприємствах, в установах і організаціях усіх форм власності та підпорядкування, які надають будь-які послуги населенню. Як повідомило Мінсоцполітики, відповідні зміни до законодавства буде внесено найближчим часом. Кабмін посилює соціальні гарантії осіб з інвалідністю для їхньої інтеграції у суспільне життя та підвищення доступності до інфра­структурних об’єктів.

Тим часом у Харкові вперше у країні репрезентували послугу онлайн-перекладача мови жестів.

«Грін-карта» для IТ-спеціаліста

В УКРАЇНІ з’явилась «грін-карта» для фахівців інформаційних технологій з інших країн. Уряд установив квоту на імміграцію 5000 висококваліфікованих спеціалістів для працевлаштування в українських ІТ-компаніях. А це означає, що запрошені іноземці зможуть дістати посвідку на проживання та імігрувати в Україну з усією родиною, навіть матимуть право відразу відкрити в нас приватне підприємство. Очікується, що більшість таких запрошених спеціалістів можуть становити громадяни Індії, Пакистану та інших країн цього регіону.

Щороку в Україні відкривається близько 40 тисяч вакансій комп’ютерників. У той час як вітчизняні університети загалом випускають їх щоліта щонайбільше 16 тисяч. Навіть якщо всі вони зразу ж тут праце­влаштуються, все одно нашим технологічним компаніям бракуватиме кадрів. Усталилася ще й така тенденція: 40-45% «айтішників», випускників вітчизняних вишів, щойно одержавши диплом, їдуть працювати за кордон або ж залишаються в Україні, але працюють віддалено на зарубіжні компанії.

Знайти управу на домашніх тиранів

ДЛЯ постраждалих від домашнього насильства діє «гаряча лінія». Сервіс цілодобово доступний за номером 15-47, дзвінки безплатні зі стаціонарних і мобільних телефонів, анонімні та конфіденційні.

Вже зараз оператори цієї служби констатують: 93 відсотки звернень надходять від жінок, чиї чоловіки призвичаїлися під час сімейних сварок розпускати руки. Ще 4% — це дзвінки від дітей шкільного віку, яким номер «гарячої лінії» повідомили у школах.

Життя у гуртожитку

4118 — саме стільки гуртожитків нараховується в Україні, повідомило Міністерство розвитку громад і територій. Приватизувати свою кімнату мають змогу мешканці лише 2769 таких будинків, оскільки тільки вони підпадають під дію закону «Про забезпеченння реалізації житлових прав мешканців гуртожитків». Тим часом у державній власності залишається 345 гуртожитків, в яких мешкає 34 265 чоловік. Ще 2170 гуртожитків — у комунальній власності, їх населяють 282143 особи. Зрештою ще 23 921 чоловік проживає у 254 гуртожитках, які перебувають у статутному капіталі підприємств.

Муніципальна няня

ЗБІЛЬШЕНО суму виплати за загальнодержавною програмою «Муніципальна няня». Якщо торік розмір щомісячної компенсації сім’ї з малолітньою дитиною, яка користувалася послугами няні, поки батьки працюють, становив 1626 грн, то нині — 1779 гривень…

Як відомо, компенсаційні виплати прирівнюються до розміру офіційного прожиткового мінімуму для дітей віком до 6 років і надаються на кожну дитину, за якою на основі оформленого відповідним чином договору здійснюється догляд.

Нашого цвіту по всьому світу

ЗА кількістю мігрантів наша держава посіла восьме місце у світі. Щонайменше 5,9 мільйона українців сьогодні проживають за межами своєї країни. Про це йдеться у звіті ООН про міграцію і діаспори у світі. Наголошується, що цей показник майже дорівнює тому, що був зафіксований в Україні у «лихих» 1990-х.

Більшість українців проживають у Польщі, Канаді, США, Ізраїлі, Австралії, а також у державах пострадянського простору.

Політпартій уже понад три сотні

СТАНОМ на кінець лютого в Україні зареєстровано майже 1,5 мільйона юридичних осіб.

Що стосується їхньої форми власності, то перший «десяток» має такий вигляд: товариства з обмеженою відповідальністю — 678 тисяч (вважаймо, мало не кожне друге), приватні підприємства — 200,3 тисячі, органи влади — 94 тисячі, громадські організації — 89,1 тисячі, фермерські господарства — 47 тисяч, об’єднанння співвласників багатоквартирних будинків — 32,9 тисячі, профспілкові підрозділи — 28,6 тисячі, кооперативи — 28,1 тисячі, релігійні організації — 26,4 тисячі, благодійні фонди — 19,1 тисячі.

Водночас в Україні зареєстровано 352 політичні партії, звітує Держстат.

Набули українське громадянство

УПРОДОВЖ 2014-2019 років набули громадянство нашої держави 110 тисяч іноземців. Серед них 73 194 — за правом народження в Україні, 24 697 — за територіальним походженням (за таким принципом громадянство може отримати людина, якщо один із її батьків, дід або бабця, брат або сестра, син чи дочка, онук чи внучка народились або до 24 серпня 1991 року постійно проживали на території України). Також 6 170 чоловік стали новоспеченими власниками паспорта з тризубом за спеціальним указом Президента. Наприклад, Володимир Зеленський надав громадянство 11 іноземцям, котрі воювали на Донбасі на боці України…

Втім, за останні п’ять років 62 тисячі 951 українець здав паспорт громадянина України і оформив документи для виїзду за кордон на постійне проживання. Такі дані оприлюднив Мін’юст України.

Премія за геройський вчинок

КАЖУТЬ, у житті завжди є місце подвигу. І мужня людина гідна пошани не лише співвітчизників, а й держави. Кабінет міністрів запровадив грошову винагороду для українців, які здійснили «визначний геройський вчинок». Як заявив Прем’єр-міністр Олексій Гончарук, рішення, ухвалене на засіданні уряду 26 лютого, дасть змогу виплатити по 105 тисяч гривень одноразової допомоги від держави 207 Героям України або ж родинам таких загиблих… При цьому, щоправда, він не уточнив, який вчинок вважається «визначним геройським». Хочеться думати, передовсім ідеться про захисників Вітчизни на Донбасі…

Втім, ця нова урядова ініціатива радше призабута стара. Адже відповідна нагорода була передбачена указом п’ятого президента Петра Порошенка ще у березні 2019 року.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Любов народу ох непостійна
Читати
Запевняють: до епідемії готові
Читати
Кадровий «струс»
Читати
Новації для педагогів-пенсіонерів
Читати
Хто не встиг — покваптеся
Читати
Комунального «дива» не сталося
Читати
Корупційний «віз» у землю вріс
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове