Архів
Вівторок,
3 березня 2020 року

№ 16 (19764)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Березень

Березень

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Природні явища

Буває, що і нас трусить

Микола ЮРЧИШИН.

ІДЕТЬСЯ про землетруси — сильні коливання земної кори, викликані тектонічними або вулканічними причинами, що призводять до руйнування будівель, споруд, пожеж і людських жертв. На планеті трапляється понад 100 тисяч землетрусів на рік. Іншими словами, кожні п’ять хвилин земля здригається від поштовхів і коливань.

Землетруси завжди лякають людей своєю раптовістю. У світі від них щороку гине близько 10 тисяч чоловік. Дізнатись про початок землетрусу достовірно можна, лише уважно спостерігаючи за поведінкою тварин: вони відчувають його наближення за кілька годин і виявляють неспокій. Наприклад, кішки залишають селища і переносять кошенят в луки, а птиці в клітках за 10-15 хвилин до початку землетрусу починають активно літати. Перед поштовхом чуються незвичайні крики птахів, домашні тварини в хлівах збуджені. Найімовірнішою причиною такої поведінки тварин вважають аномалії електромагнітного поля перед землетрусом.

Людина ж ще й досі не навчилася заздалегідь виявляти наближення цього стихійного лиха. Нині відсутні надійні методи прогнозування землетрусів та їх наслідків. Однак за зміною характерних властивостей землі, а також незвичної поведінки живих організмів перед землетрусом (їх називають провісниками) ученим найчастіше вдається складати прогнози.

Слабкі землетруси спричиняють у будинках дзенькіт посуду, розгойдування люстр. Під час сильних тріскаються стіни, обвалюється стеля. Дуже сильні землетруси призводять до тріщин на поверхні землі, обвалів у горах, руйнування будівель.

Землетруси викликають й інші стихійні лиха, такі, як зсуви, лавини, селі, цунамі, повені (через прорив гребель), пожежі (при пошкодженні нафтосховищ і розриву газопроводів), пошкодження комунікацій, ліній енерго-, водопостачання та каналізації.

Територія нашої держави розташована у трьох сейсмоактивних зонах: Південне узбережжя Криму, Закарпаття (Північно-Східні Карпати) і найпотужніша — румунська зона Вранча.

Ось найпомітніші землетруси, зафіксовані сейсмологами, які сколихнули українські міста і села за останні 10 років.

29 листопада 2011 року жителі Криму відчули дивні поштовхи. У нейтральних водах акваторії Чорного моря на відстані 50 км від узбережжя півострова на глибині 12 км стався землетрус. Його магнітуда — 3,8 бала за шкалою Ріхтера. Перед цим з 1 до 11 листопада на півострові було зафіксовано вісім малих землетрусів у діапазоні магнітуд 0,1-1,6. При цьому негативних наслідків для Криму не виявили.

Проти 24 червня 2013 року неподалік Кривого Рогу Дніпропетровської області стався землетрус магнітудою 4,5. Поштовхи були приблизно за 100 км на південний схід від міста та за 340 км на південний схід від Києва. Постраждалих не було, однак низка людей писали про свої враження у соцмережах.

15 жовтня 2013-го землетрус похитнув Велику Ялту. Поштовхи найбільше відчули жителі курортного містечка Гурзуф. У їхніх будинках гойдалися люстри, дзвенів посуд і дрижали меблі. Науковці зауважили, що землетрус був незначний — силою 3-4 бали. Його епіцентр містився на дні Чорного моря за чотири кілометри від Гурзуфа і на глибині 10 км. Було уточнено, що поштовхів було не два, а всі чотири. Просто частину з них люди не відчули.

22 листопада 2014-го землетрус стався в Одесі. У квартирах містян гойдалися люстри, дзвенів посуд, багато хто відчував, як похитує перекриття, але інформації про які-небудь руйнування не було. Коливання відчули жителі Ізмаїла, Чернівців, Миколаєва та Херсона. Поштовхи були такої сили, що їх відчували навіть мешканці високоповерхівок. Магнітуду землетрусу оцінюють у 5,6 бала. Лише за два бали — до непоправного. Але минулося без жертв.

3 лютого 2015-го у Полтавській області зафіксовано землетрус магнітудою 4,6 бала. Його епіцентр розташовувався за 35 кілометрів на північний схід від Гадяча, біля села Василівка у Сумській області. Близько восьмої ранку люди відчули невеликі коливання. Дзеленчав посуд у сервантах. Постраждалих не було.

13 травня 2016 року мешканці Криму знову відчули поштовхи під ногами. Епіцентр був у Чорному морі, на 10-кілометровій відстані від Алушти. Магнітуда підземних поштовхів в епіцентрі становила три бали. В Алушті повідомили про два відчутні підземні поштовхи. Слабкі землетруси відбуваються на півострові і поблизу нього регулярно, причому у більшості випадків в акваторії Чорного моря. Жертв і руйнувань не було.

7 серпня 2016-го землетрус стався на території Донеччини поблизу Маріуполя. Його відголос відчували майже за 300 км — у Дніпрі, Запоріжжі, Бердянську і навіть Криму. Магнітуда поштовхів становила 4,6 бала. Епіцентр розташований за 78 км на південь від Донецька, глибина якого 10 км.

Отже, велика територія південно-західної і південної частини України належить до сейсмонебезпечної. Ця обставина повинна постійно враховуватися при обґрунтуванні розміщення нового будівництва.

В Україні створено національну мережу сейсмічних спостережень, до складу якої входить 18 сейсмічних і 14 комплексних геофізичних станцій. Найдавнішою є сейсмічна станція «Львів», заснована 1899 року. Цифрова сейсмічна станція «Київ» організована 1994-го і входить до складу Глобальної сейсмічної мережі.

Версія для друку          До списку статтей

«Неприємні» дні

за геофізичними чинниками:

9,                    понеділок,           19-21      год.

16,                  понеділок,           11-13      год.

18,                  середа,                  10-17      год.

19,                  четвер,                 2-5          год.

21,                  cубота,                  21-23      год.

23,                  понеділок,           4-8         год.

24,                  вівторок,             11-13      год.

27,                  п’ятниця,            2-5         год.

28,                  субота,                  16-18      год.

 

Перша чверть (зростаючий):

2.03 — схід 9.59, захід — 00.48.

Уповні:

9.03 — схід 17.27, захід — 6.43.

Третя чверть (спадаючий):

16.03 — схід 00.40, захід — 9.59.

Новий:

24.03 — схід 6.23, захід — 18.14.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове