Архів
П’ятниця,
21 лютого 2020 року

№ 13 (19761)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Одещина

Борги із зарплати не зникають

Олександр
ВИНОГРАДІВСЬКИЙ.

СТАНОМ на 1 січня 2020 року загальна сума заборгованості з виплати заробітної плати у регіоні становить 47,3 млн грн, її винні 14 підприємств, із них 11 — економічно активні. «Лідирують» Одеса, Білгород-Дністровський, Ізмаїл та Південний. Вчасно не отримали заробітну плату 955 штатних працівників, із них понад половина (50,7%) працює на підприємствах транспорту, складського господарства, поштової та кур’єрської діяльності. Більшу ж частину заборгували своїм співробітникам підприємства-банкрути — це 31,6 млн грн.

Порт працював ударно

ОДЕСЬКИЙ морський порт у 2019 році перевалив 25,344 млн т вантажів, що на 16,8% більше, ніж за 2018-й. При цьому перевалка експортних вантажів зросла на 18,24% і становить 18,666 млн тонн, а імпортних — на 17,1% і сягнула 5,273 млн тонн. Нагадаємо, що Одеський морпорт розташований у південно-західній частині Одеської затоки на штучно створеній території площею 109,5 га. У порту обслуговуються судна довжиною до 270 м і осадкою до 13 м. Загальна довжина причальної лінії — понад вісім км.

На флоті — поповнення

45 КУРСАНТІВ Інституту Військово-Морських сил України Національного університету «Одеська морська академія» стали офіцерами флоту. Лейтенантські погони, кортики і дипломи отримали ті, кого в буремному 2014-му покликало прагнення захищати Батьківщину. Серед випускників — учасники бойових дій і двоє осіб, нагороджених орденом «За мужність». Відзначимо, що у ВМС ЗС України з’явилася нова традиція — вперше лейтенантські погони колишнім курсантам прикріплювали їхні батьки.

Треба рятувати галузь

ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЯ задля подолання кризи в сфері виноградарства збирає пропозиції виноробів краю. Проблема є комплексною: втрачено окремі зовнішні ринки, якість продукції не відповідає євростандартам, недостатньо розвинений внутрішній ринок, неякісний митний контроль щодо імпорту продукції. В ОДА вважають, що треба просувати не окремі компанії, а загальний національний бренд — українське вино. Нагадаємо що в області найбільше виноградників у Болградському, Тарутинському, Білгород-Дністровському, Саратському, Арцизькому, Татарбунарському, Овідіопольському районах.

Профілактика не завадить

У БІЛГОРОДІ-ДНІСТРОВСЬКОМУ за рішенням місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій стали обробляти дезінфекційним розчином маршрутні автобуси.

Приводом став спалах інших вірусних інфекцій сезонного характеру і епідемія коронавірусу, що шириться світом із Китаю. Транспортне підприємство, яке здійснює перевезення пасажирів у місті, виконуючи доручення мерії, уклало договір зі спеціалізованим підприємством, яке проводитиме щотижневу профілактичну дезінфекцію маршруток.

Після обробки автобуси провітрюються, затим виїжджають на маршрути. Надалі, після зниження порогового значення захворюваності, процедура санітарної обробки салонів автобусів здійснюватиметься щомісяця.

Молоко від сокового заводу

КОМПАНІЯ «Вітмарк-Україна», яка виробляє соки Jaffa та «Наш сік» на Одеському консервному заводі дитячого харчування, почала виробництво рослинного молока, яке можуть вживати люди, організм яких не переносить лактозу. Як розповів президент компанії Віталій Вінницький, збудовано, по суті, новий завод із повним циклом виробництва починаючи із заготівлі свіжої сировини. Застосовано передове обладнання зі Швеції. Всього випускатиметься 11 найменувань нових видів молока: вівсяне, гречане, мультизлакове, рисове, рисово-мигдальне, а також напої з фруктами і ягодами.

Туризм теж годує

ДОХОДИ від туристичного збору в регіоні за 2019-й зросли на 84,5% порівняно з показниками попереднього року.

В Одесі зібрано 11,6 млн, у Білгород-Дністровському — 4,7 млн ​​грн. Зросли надходження також в Овідіопольському, Лиманському, Кілійському, Ізмаїльському, Татарбунарському районах. Загалом область заробила на туристах понад 21 млн грн.

Сироти при живих батьках

У 80% ДІТЕЙ, які проживають в інтернатах краю, є батьки. На Одещині нині проживає понад півмільйона дітей, що є одним із найвищих показників в Україні, та, на жаль, 5000 із них — сироти, а ще 2000 перебувають у складних життєвих умовах. Три тисячі дітей проживають в інтернатах та закладах інтернатного типу, проте тільки 713 з них мають статус сиріт, а у всіх інших є живі, але неблагополучні батьки. Цю сумну інформацію передано до Міністерства соціальної політики України. Ось тільки дітям від того не краще.

I сміх і гріх

ЦЯ ПРИГОДА сталася в Південному. Комунальники поблизу житлового будинку виявили пакет з великою сумою грошей. Одразу ж повідомили в поліцію, проте там не повірили і навіть налякали адмінпротоколом за безглузді жарти. Розгледівши на пакеті з 200 тисячами гривень назву банку, сумлінні громадяни здали гроші до його найближчого відділення. Як з’ясувалося пізніше, пакет з грошима… випадково випав з машини інкасаторів.

Що тільки не крадуть

ПРОТЯГОМ місяця невстановлені особи викрали близько чотирьох тонн трансформаторного масла на підстанціях у селах Тютюн, Кубей і Каракурт, що у Болградському районі. Оскільки аж ніяк не на кожній станції є резервні трансформатори, подібні ситуації загрожують великими економічними втратами як для пересічних громадян, так і для підприємств. Енергетики звернулися по допомогу до органів місцевого самоврядування і правоохоронців для встановлення патрулювання підстанцій.

Живі гроші з мертвих душ

ОФІС генерального прокурора тримає на контролі розслідування в кримінальному провадженні за фактом привласнення семи млн ​​грн бюджетних коштів, які призначалися як фінансова допомога 190 дітям.

За версією слідства, учасники організованої групи протягом двох років привласнювали бюджетні кошти шахрайським шляхом, оформлюючи соціальні виплати і допомоги на неіснуючих дітей, які нібито народилися поза установою охорони здоров’я. Підозрюються керівник відділу Управління соціального захисту населення Біляївської РДА та заступник керівника територіального відділення банківської установи.

Контрабанда не пройшла

СПІВРОБІТНИКИ прокуратури разом із поліцейськими і прикордонниками виявили в області склад підроблених сигарет, куди тютюнову продукцію контрабандним шляхом завозили з непідконтрольних територій і нелегально збували в Україні. Встановлено, що постачанням контрабанди займалася група жителів Донецької області у змові з кількома українськими військовослужбовцями. Контрафакт великими партіями перевозили через лінію розмежування і розміщували в підпільних складах у Донецькій, Дніпропетровській, Волинській та Одеській областях.

Під процесуальним керівництвом прокуратури Донецької області одночасно на територіях вищевказаних областей оперативно-розшуковими і спеціальними підрозділами Держприкордонслужби спільно з силами і засобами Національної поліції проведено більш ніж 90 обшуків. Виявлено та вилучено понад 750 тис. пачок сигарет на загальну суму понад 20 млн грн.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Не панікуйте!
Читати
Виконали і перевиконали
Читати
«Тінь» не зникає
Читати
Селу — обіцянки
Читати
Плата за ризик
Читати
Хто в передовиках
Читати
Обережно: майже весна
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове