Архів
П’ятниця,
21 лютого 2020 року

№ 13 (19761)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта
  Версія для друку          На головну
  • Гаряча тема

Знову готуються до оборони

Віталій НАЗАРЕНКО.

Почалася нова хвиля приватизації, і уряд виставив на продаж ДП «Чернігівторф». Планується, що до кінця року два заводи-філії пустять із молотка. Думки трудових колективів не питали, статистикою не цікавились. А вона така: підприємство закінчило рік із прибутком і без боргів із зарплати. Попри це профільне міністерство направило до Чернігова чергового «ефективного» менеджера, який раніше в галузі не працював.

ІРВАНЦІВСЬКИЙ торфозавод, котрий є філією ДП «Чернігівторф» і розташований у селі Кути Семенівського району, нещодавно відсвяткував 50-річчя. На цьому підприємстві працює близько 90 осіб. Воно є одним із бюджетоутворювальних у районі і сплачує щороку близько 3,5 млн грн податків у бюджети різних рівнів. Останні три роки завод вийшов на прибуток і не має заборгованостей. Але уряд виставив його на приватизацію.

— Мене передовсім хвилює доля виробництва і колективу, — говорить директор Юрій Журавльов. — На превеликий жаль, підсумки попередніх приватизацій промисловості в нашому районі є невтішними. Хлібокомбінат, молокозавод, деревообробний, крохмальний, цегляні заводи припинили свою діяльність. Я переконаний, що люди, які прийшли проводити приватизацію, мають власний інтерес. Бо чому у міністерства раптово виникає бажання призначити чергового в. о. директора ДП «Чернігівторф»?

Пана Юрія підтримує голова профспілки Ірванцівського торфозаводу Віра Бурій:

— Люди занепокоєні. Їх турбує, чи працюватимуть вони після приватизації. Хвилюються і жителі села Кути Другі, де наше підприємство утримує 16-квартирні будинки — там живуть наші пенсіонери. Ми не хочемо, щоб хтось порізав прибутковий завод на брухт. Тому колектив і громада боротимуться за збереження підприємства.

У подібній ситуації й колеги зі Смолинського торфозаводу. Його директор Валентина Огієнко наголошує: уперше за багато років підприємство закінчило рік із прибутком і без зарплатних боргів. Чотири мільйони гривень — саме стільки торік виплатив своїм працівникам завод. Колектив заводу занепокоєний черговим призначенням людини, далекої від торфогалузі. Міністерство і «Укрторф» знову це роблять за спинами місцевої влади і трудових колективів. На думку працівників заводу, мета таких призначень одна: підготувати заводи до подальшого знищення. «Ми вже три роки поспіль звертаємось із проханням передати наші підприємства громадам, і три роки нам відмовляють», — зауважила Валентина Огієнко.

Юрист і експерт із трудового права Олександр Кухарук називає призначення виконувача обов’язків ДП «Чернігівторф» продовженням торішньої історії з рейдерством.

— Трудовому колективу та громадам три роки не давали можливості реалізувати їхнє право на приватизацію. Натомість це підприємство намагались захопити рейдерським шляхом. Деякі приватні фірми, які мають кінцевих бенефіціарів у Росії та ОРДЛО, намагалися покласти фіктивну заборгованість на ДП «Чернігівторф». Показово, що їм у цьому підгравали чиновники з міністерства, які організовували незаконне постачання вугілля з окупованого Донбасу.

За словами правника, попри всі негаразди і відсутність допомоги від держави підприємство вдалося врятувати. Нині торфозаводи не просто стабільно працюють, а збільшують обсяги виробництва. І за цієї ситуації міністерство знову призначає невідомого галузі виконувача обов’язків — Петра Слуценка. Він є власником низки приватних підприємств, які займалися оптовою торгівлею металами і металевими рудами, діяльністю холдингових компаній, підтриманням театральних і концертних заходів, деякі згадуються у кримінальних провадженнях. А разом із ним туди заходить сумнозвісний Ілля Рокоче, котрий, як відомо, став причиною численних протестів трудових колективів, підписував із напівбандитськими формуваннями охоронні договори на сотні тисяч гривень.

— Як бачимо, на жаль, із приходом нової влади змін на краще не відбувається, — із сумом підсумовує Олександр Кухарчук. — Директор ДК «Укрторф» Андрій Озерчук досі на посаді і досі каламутить воду. Я як юрист уже підготував позови на захист інтересів трудових колективів. Будемо боротися і відстоювати права трудівників у суді.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Не панікуйте!
Читати
Виконали і перевиконали
Читати
«Тінь» не зникає
Читати
Селу — обіцянки
Читати
Плата за ризик
Читати
Хто в передовиках
Читати
Обережно: майже весна
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове