Архів
П’ятниця,
21 лютого 2020 року

№ 13 (19761)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта

Добрий господар

Сторінку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Кімнатний лимон не має відпустки

ВИРОЩУВАННЯ цитрусових у домашніх умовах — заняття дуже захопливе. Тим паче що чим доросліша рослина, тим більше плодів на ній дозріває.

Всі цитрусові, в тому числі й лимон, досить вимогливі до умов вирощування в будинку. Вони не люблять сухого повітря і високих температур, особливо взимку. В холодну пору року оптимальна температура повітря для лимонного деревця — 15-18°С.

Взимку на кімнатних рослинах вірогідна поява кліщів і попелиць. Тому цитрусові рослини потрібно регулярно і ретельно оглядати. Від цих комах-шкідників дієві препарати фітоверм, актеллік.

Лимон любить часте обприскування. Коли ж рослина ще невелика, її бажано «купати» у ванній під душем.

Підживлюють лимон круглий рік, оскільки за сприятливих умов культивування в нього немає вираженого періоду спокою. Але взимку дози і частоту підживлень скорочують удвічі.

Протягом року лимон має кілька хвиль активного росту.

Щоб у деревця сформувалася компактна крона, у процесі розвитку молодої рослини потрібно регулярно прищипувати верхівки приростів. Вперше цю операцію виконують, коли пагони досягнуть 7-10 см, залишивши тільки три-п’ять листочків.

Кімнатний лимон, вирощений із живця, може добре кущитися самостійно.

А ось стовбурець щепленого лимона вкорочують на висоті 15-20 см. При цьому залишають угорі кілька добре розвинених бруньок, спрямованих урізнобіч. Надалі з них виростуть кілька пагонів.

Для формування гармонійної крони деревця залишають три-чотири пагони, решту слід видалити.

Залишеним гілочкам (першого порядку) не дають рости на більш як 20-25 см.

Пагони другого порядку залишають на 10 см коротшими, а всі наступні (третього і четвертого порядків) — на 5 см.

Коли у деревця лимона з’являються гілочки четвертого порядку, формування крони завершують. На це йде два-три роки.

Головне стежити за тим, щоб після першого прищипування на стовбурі проростала не одна верхня брунька, а хоча б ще два-три одночасно. Якщо цього не відбувається, єдиний пагін видаляють.

Правильно сформована крона прискорює початок плодоношення деревця.

Дуже позитивно позначається на розвитку лимона його перебування в літній період на відкритому повітрі, в напівтіні. Слід лише стежити, щоб нічні температури не опускалися нижче 12°С.

Восени важливо занести кімнатний лимон у приміщення до того часу, коли температура опуститься до плюс 10-12°С. Це допоможе рослині уникнути стресу через різкий контраст температур. Тоді лимон не сприйматиме низькі температури як період спокою, після якого він, опинившись у теплі, зацвітає.

Якщо таке все ж сталося, то без подальшого досвічування деревця зав’язь опаде і черговий врожай буде втрачено.

Лимон — вічнозелена рослина і в наших умовах має умовний період спокою, зацвітає в листопаді-грудні. Досвічування деревця й підживлення дають змогу зберегти зав’язь, яка утворилась у результаті осіннього і зимового цвітіння.

А в періоди весняного і літнього цвітіння на кімнатному лимоні додаються нові зав’язі.

Відтак на дорослому дереві, за яким здійснюється правильний догляд, протягом усього року висять лимони різного ступеня стиглості. На здоровій і сильній цитрусовій рослині можна побачити і достигаючі плоди, і квіти одночасно.

Версія для друку          До списку статтей

ГОСТЕМ сторінки в наступному куточку буде вчений агроном із с. Оникієвого Маловисківського району Кіровоградщини І. А. Дзигора, який розповість про перспективні сорти яблунь. Чому вони такі популярні, запитує садівник, і відповідає: тому що мають збільшені бали щодо смакових якостей, високі товарні й технологічні показники, довго зберігаються. Тож вчитаймося в короткі характеристики кожного з пропонованих сортів і виберімо для себе найкращий.

Також дамо пораду М.М. Богацькому з с. Конатнівців Шаргородського району Вінниччини та іншим городникам, як і що робити, аби цибуля не стрілкувалася.

Ну, а господиням, сподіваємось, буде не зайвим нагадування правил варіння рису, адже він більше смакує, коли не злипається і зернинки відстають одна від одної.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове