|
|
|||||||
|
||||||||
|
||||||||
| ||||||||
|
Версія для друку До списку статтей Коли терміни стратифікації згаяні ТРАПЛЯЄТЬСЯ, що бажане насіння зерняткових чи кісточкових культур удалося придбати лише наприкінці зими (наприклад, у лютому). Рекомендовану стратифікацію проводити вже ніколи. Що робити? Слід вдатися до так званого способу швидкої стратифікації насіння деревних культур. Насіння зерняткових слід намочити у воді на дві доби і часто міняти воду. Потім на 20 хвилин опустіть його в рожевий розчин марганцівки і промийте. Помістіть насіння у вологий пісок або тирсу (дво-трирічної давності) і тримайте в холодильнику за температури плюс 5°С. Перед висіванням прогрійте насіння в теплому світлому приміщенні. Стежте за накльовуванням: як тільки насіння почне проростати, відразу висівайте. До посівного матеріалу кісточкових культур застосовують «шокову технологію». Перед первинним замочуванням можна зробити скарифікацію (надпилювання) твердих і товстих оболонок. Замочіть кісточки в теплій воді на дві-три доби, міняючи воду. Потім помістіть його в чистий вологий пісок або вологу тирсу і — в холодильник. Розрахуйте місяць до висівання насіння і потім проморозьте кісточки з субстратом (за температури мінус 6°С) протягом півтори-двох годин. Занесіть кісточки в тепле приміщення і змочіть гарячою водою (щоб було приємне для руки тепло). Якщо вони масово не потріскаються, то прийом можна повторити. Версія для друку До списку статтей | ГОСТЕМ сторінки в наступному куточку буде вчений агроном із с. Оникієвого Маловисківського району Кіровоградщини І. А. Дзигора, який розповість про перспективні сорти яблунь. Чому вони такі популярні, запитує садівник, і відповідає: тому що мають збільшені бали щодо смакових якостей, високі товарні й технологічні показники, довго зберігаються. Тож вчитаймося в короткі характеристики кожного з пропонованих сортів і виберімо для себе найкращий. Також дамо пораду М.М. Богацькому з с. Конатнівців Шаргородського району Вінниччини та іншим городникам, як і що робити, аби цибуля не стрілкувалася. Ну, а господиням, сподіваємось, буде не зайвим нагадування правил варіння рису, адже він більше смакує, коли не злипається і зернинки відстають одна від одної.
|