Архів
П’ятниця,
21 лютого 2020 року

№ 13 (19761)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарНаша пошта

Добрий господар

Сторінку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Коли терміни стратифікації згаяні

ТРАПЛЯЄТЬСЯ, що бажане насіння зерняткових чи кісточкових культур удалося придбати лише наприкінці зими (наприклад, у лютому). Рекомендовану стратифікацію проводити вже ніколи. Що робити?

Слід вдатися до так званого способу швидкої стратифікації насіння деревних культур.

Насіння зерняткових слід намочити у воді на дві доби і часто міняти воду. Потім на 20 хвилин опустіть його в рожевий розчин марганцівки і промийте. Помістіть насіння у вологий пісок або тирсу (дво-трирічної давності) і тримайте в холодильнику за температури плюс 5°С.

Перед висіванням прогрійте насіння в теплому світлому приміщенні. Стежте за накльовуванням: як тільки насіння почне проростати, відразу висівайте.

До посівного матеріалу кісточкових культур застосовують «шокову технологію».

Перед первинним замочуванням можна зробити скарифікацію (надпилювання) твердих і товстих оболонок.

Замочіть кісточки в теплій воді на дві-три доби, міняючи воду. Потім помістіть його в чистий вологий пісок або вологу тирсу і — в холодильник. Розрахуйте місяць до висівання насіння і потім проморозьте кісточки з субстратом (за температури мінус 6°С) протягом півтори-двох годин.

Занесіть кісточки в тепле приміщення і змочіть гарячою водою (щоб було приємне для руки тепло). Якщо вони масово не потріскаються, то прийом можна повторити.

Версія для друку          До списку статтей

ГОСТЕМ сторінки в наступному куточку буде вчений агроном із с. Оникієвого Маловисківського району Кіровоградщини І. А. Дзигора, який розповість про перспективні сорти яблунь. Чому вони такі популярні, запитує садівник, і відповідає: тому що мають збільшені бали щодо смакових якостей, високі товарні й технологічні показники, довго зберігаються. Тож вчитаймося в короткі характеристики кожного з пропонованих сортів і виберімо для себе найкращий.

Також дамо пораду М.М. Богацькому з с. Конатнівців Шаргородського району Вінниччини та іншим городникам, як і що робити, аби цибуля не стрілкувалася.

Ну, а господиням, сподіваємось, буде не зайвим нагадування правил варіння рису, адже він більше смакує, коли не злипається і зернинки відстають одна від одної.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове