Архів
Вівторок,
18 лютого 2020 року

№ 12 (19760)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  Версія для друку          На головну
  • Запитання — відповідь

Депозит... через 15 років

Підготувала Надія ПРОЦКО.

«За життя мій батько був заможною людиною — обіймав посаду генерального директора аграрного підприємства. Так сталося, що з дружиною, моєю матір’ю, офіційно розлучився, проте нової сім’ї не створив. Помер він 2005 року, залишивши мені за заповітом усе своє майно. І ось випадково я довідався, що в одному з комерційних банків батько на депозитному рахунку зберігав значну суму грошей. Чи можу я претендувати на ці кошти, адже минуло стільки часу?» — цікавиться Микола В. із Херсонщини.

ІНОДІ ми навіть не підозрюємо про заощадження наших рідних — батьків, дідуся чи бабусі, які роками відкладали гроші, обмежуючи себе в усьому. Зазвичай зберігали їх у державних банках «на книжці» з метою допомогти своїм дітям чи онукам у скрутну годину, але частіше тримали, як то кажуть, собі «на смерть». Прикро, що часто їхня таємниця так і залишалася таємницею, бо життя раптово обривалося… Питання це надто делікатне, тому іноді спадкоємці відмовляються навіть від спроби з’ясувати, в якому банку зберігалися гроші та яким чином їх можна успадкувати.

Вклад (депозит), за ст. 2-ю Закону України «Про банки і банківську діяльність», — це кошти у готівковій або безготівковій формі, у валюті України або в іноземній валюті, банківських металах, які розміщені клієнтами на рахунках у банку на договірних засадах на визначений термін зберігання чи без зазначення терміну (під відсоток або дохід в іншій формі) і підлягають виплаті вкладнику відповідно до законодавства України та умов договору.

Будь-який вкладник може розпорядитися своїм банківським вкладом не тільки шляхом складання заповіту, а й залишивши заповідальне розпорядження банку. Воно може бути занесене до умов договору банківського вкладу або складене у формі окремого документа. На заповідальному розпорядженні має бути дата, а сам документ засвідчений підписом уповноваженого працівника банку. У такому разі до банку особисто може звернутися вказана в такому розпорядженні людина. І банк зобов’язаний надати їй інформацію про наявність вкладу в межах, визначених заповідальним розпорядженням.

Крім того, оскільки банківський вклад входить до складу спадщини, то на нього, незалежно від наявності заповіту або заповідального розпорядження, поширюються і положення чинного законодавства щодо обов’язкової частки у спадщині.

Отже, якщо особа відкрила вклад у фінансовій установі і не зробила заповідального розпорядження банку стосовно своїх коштів на випадок смерті, то підставою звернення спадкоємця в банк є нотаріально оформлений документ про право на спадщину із зазначенням частки спадкоємця у загальній сумі спадщини та реквізитів рахунка.

Варто пам’ятати, що, згідно з чинним законодавством, спадкоємцю вкладника, навіть якщо він не знає, в якому конкретному банку є депозит померлого, необхідно звернутися з відповідною заявою до нотаріуса за місцем відкриття спадщини протягом шести місяців із дня смерті вкладника. Відповідно до Цивільного кодексу і Закону України «Про банки і банківську діяльність», банки (фінансові установи), страхові компанії повинні надати нотаріусу на його запит відомості про наявність на ім’я померлого вкладів чи страхових виплат. Після закінчення шести місяців із часу відкриття спадщини нотаріус видає спадкоємцям свідоцтво про право на спадщину, а також право власності спадкодавця на відповідний вклад у банку (фінансовій установі).

Наголошуємо, що вклад або депозит перебуває на зберіганні у банку (фінансовій установі) до моменту запиту спадкоємця. Спадкоємець може звернутися по кошти у будь-який час після смерті спадкодавця. Це безстрокове право, яке гарантується законодавством України.

Тому, пане Миколо, ви маєте всі підстави отримати у банку гроші свого батька, навіть попри те що минуло 15 років із дня його смерті.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Перспективи туманні
Читати
Набирають заручників?
Читати
Заробили більше
Читати
Ловитимуть «на живця»
Читати
Будьте обережні!
Читати
Газ — найдешевший
Читати
Iз Заходу — на Схід
Читати
Демонструють прибутковість
Читати





Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове