Архів
Вівторок,
18 лютого 2020 року

№ 12 (19760)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Житомирщина

Iнвалідність — не соціальний вирок

Галина ВЕРНИГОРА.

ДЛЯ ГРОМАДЯН із інвалідністю проблемою з проблем є їхня соціалізація, інтеграція у суспільство. На жаль, держава у цьому плані докладає недостатньо зусиль. Тож люди з інвалідністю почали самі об’єднуватись у громадські організації і вже разом боротись за свої права. Серед таких і «Соціальна єдність», яка днями у Житомирі представила програму, спрямовану на безбар’єрне спілкування для осіб із проблемами слуху, що обслуговуються в органах місцевого самоврядування і державних структурах. ОДА повідомила: «Спільно з представниками громадських об’єднань осіб із інвалідністю, представниками дотичних виконавчих органів прийнято рішення щодо подальшої роботи у цьому напрямі і формування узгоджених пропозицій для підвищення доступності осіб з обмеженими можливостями».

Проти платіжок — із димовими шашками

СПРАВЖНІМ шоком для багатьох мешканців України стали вручені їм у лютому платіжки за послуги житлово-комунального господарства. Мало того, що істотно здорожчала холодна вода, так іще з’явився новий платіж — «за розподіл газових систем», де нерідко ще й значилися просто космічні суми. Через це у краю доведені до відчаю пенсіонери навіть узялися за димові шашки…

Днями в обласному центрі сотні краян влаштували пікети під стінами будівель комунальних служб, включно і з АТ «Житомиргаз». Вони вимагали скасувати постанову №2080 «Про затвердження змін до деяких постанов НКРЕКП». Учасники пікету принесли із собою бочку, у якій спалювали платіжки, а посеред акції запалили димові шашки. Люди сподівалися почути пояснення щодо підвищення тарифу на доставляння газу. Та так його і не діждались.

Нові можливості центрів зайнятості

НЕ СЕКРЕТ, що багато жінок із малими дітьми хотіли б знайти хоч якусь можливість заробітку, проте не можуть полишити вдома дітей. От якби була така можливість — працювати з віддаленим доступом, заробляти вдома.

Тож у центрах зайнятості області взялися навчати краян, як організувати власну справу з допомогою цифрових технологій. Для тих, хто потерпає без заробітку, організовують спеціальні курси. Їх слухачі можуть скористатися актуальними знаннями: як просувати бізнес у соціальних мережах, хто така цільова аудиторія, як надалі з нею працювати. Днями подібні заняття вперше розпочалися в обласному центрі. «Ми хочемо показати людям, як продавати власну продукцію з допомогою сучасних засобів комунікації, передовсім через Інтернет, соціальні мережі. По-перше, це відсутність бар’єрів ринку, бо сьогодні он-лайн-продажі не обмежують. По-друге, клієнтами можуть бути люди не тільки з України, а й із різних куточків світу», — зазначив директор міського департаменту економічного розвитку Микола Костриця.

Дбають про лісову сівозміну

ІЩЕ сім десятків років тому у Коростенському районі було висаджено тисячі гектарів монолісів — суцільних насаджень сосни, дуба, бука. Нині вони повсюдно хворіють і легко вражаються шкідниками. Так відбувається тому, пояснюють лісівники, що на самому початку не можна було висаджувати моноліси. У природи своя лісова сівозміна. Вона тисячоліттями продукує змішані типи вгідь, набагато стійкіші до хвороб і кліматичних змін, які краще вдобрюють ґрунти. Саме тому у лісгоспах краю на місці колишніх вирубувань почали висаджувати змішані ліси. Причому не лише з молодих деревець, а й кущів — бузини, ліщини, калини, бірючини тощо. До речі, ці ягідні кущові культури добре приваблюють пташок, які своєю чергою знищують багатьох комах-шкідників. Зокрема, так уже роблять у Турчинецькому лісництві, де мають удосталь доброго садивного матеріалу. Там є декілька теплиць, де вирощуються саджанці основних лісових культур.

Дієва допомога

В ОБЛАСТІ за участі поліцейських і фахівців ІТ-технологій реалізується незвичайний освітній проєкт для підлітків і студентів — із набуття навичок у сфері комп’ютерних технологій та кібербезпеки. Його назва «Моє безпечне майбутнє». До розробки відповідної програми долучились фахівці регіонального відділення Федерації робототехніки та штучного інтелекту України. Метою проєкту є допомога молоді, яка перебуває у складних життєвих обставинах, мала конфлікт із законом та відповідно потрапила у поле зору поліції. Це певна адаптаційна програма, що допоможе їм знайти нові інтереси, розширити світогляд і вирватися з негативного середовища.

Наприкінці лютого розпочнуться групові заняття на базі кафедри комп’ютерних наук і космічного центру Житомирського національного агроекологічного університету. Викладачі проводитимуть із юнаками і дівчатами спеціалізовані заняття на постійній основі. На участь у них уже зареєструвались чимало молодих краян.

Наступ на нелегальні АЗС

БЕЗ ПОСЛУГ автозаправних станцій не може обійтися жодний водій, адже не заправиш свого залізного коня — не поїдеш. Зазвичай вибирають ту АЗС, де ціна на бензин чи дизельне пальне нижча. От тільки за рахунок чого вона там нижча? Нерідко саме тому, що ця станція нелегальна, її власники не сплачують податків державі та належних відрахувань до місцевого бюджету, та ще й продають пальне дуже сумнівних якості та походження. Тож, щоб нарешті вивести бензин АЗС «із тіні», по всій країні взялися за ліквідацію нелегальних АЗС.

Активно ведеться така робота і на Житомирщині, де працює телефонна гаряча лінія, оператори якої приймають інформацію про функціонування нелегальних автозаправок у населеному пункті. За повідомленнями громадян здійснили перевірку 246 об’єктів у регіоні. В результаті припинили незаконну діяльність уже 29 автозаправних станцій (читай: стільки ж розпочато і кримінальних проваджень). На них загалом вилучено майже 100 тонн пального і ще на 30 накладено арешт.

Відлуння Другої світової

У ПУЛИНСЬКОМУ районі під час розкопок місць колишніх запеклих боїв із нацистами представники громадської організації «Пошук» виявили останки 22 солдатів Другої світової війни. При них знайшли шість медальйонів, лише три з яких вдалося прочитати. Два з них належали солдатам Грінченку і Ковтуну родом із Кіровоградщини, один — бійцю із Вірменії. У двох перших знайшлися нащадки. «13-го і 14-го лютого воїнів-кіровоградців перепоховали з почестями на їхній малій батьківщині. Зокрема, й у селі Варварівка Долинського району. Останки вірменського солдата передали представникам вірменської громади», — повідомив пошуковець Вадим Баранівський.

Пошук загиблих і зниклих безвісти солдатів Другої світової триває.

Двійня, і знову двійня!

ЗА СЛОВАМИ лікарів, коли йдеться про природне зачаття, то шанс, що у жінки вдруге поспіль народиться двійня (чи близнята) вкрай малий. Проте у мешканки Коростенського району Катерини Невмержицької сталося саме так. Нещодавно у районному пологовому будинку жінка вдруге поспіль народила двійню. Дев’ять років тому у неї народилися Максим і Настя, 6 лютого — дівчинка Оксана і хлопчик Роман. Дівчинка народилася вагою 2600 грамів і хлопчик 2100 грамів.

Породілля не приховує свого щастя: «У нашому роду такий випадок стався узагалі вперше. Спасибі долі, що мене так щедро дітками нагороджує».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Перспективи туманні
Читати
Набирають заручників?
Читати
Заробили більше
Читати
Ловитимуть «на живця»
Читати
Будьте обережні!
Читати
Газ — найдешевший
Читати
Iз Заходу — на Схід
Читати
Демонструють прибутковість
Читати





Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове