Архів
Вівторок,
18 лютого 2020 року

№ 12 (19760)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  Версія для друку          На головну
  • Небайдужі

Час запалювати зорі

Ганна КЛІКОВКА.

Запорізька область.

Фото Анни Головко.

У селі Веселянка, неподалік Запоріжжя, ентузіасти взялися врятувати від цілковитого занепаду шкільну обсерваторію! Саме ту, з якої півтора століття тому сільські дітлахи спостерігали зоряне небо.

ТАКЕ диво тоді для них влаштував граф Іван Канкрін, сенатор і меценат, землевласник, державний діяч. Граф мешкав у Веселянці в своєму маєтку з 1881 року, повернувшись з російсько-турецької війни. Займав високі посади та був почесним громадянином міста Олександрівськ. Став меценатом і одним із засновників Олександрівського механіко-технічного училища (сучасна Запорізька політехніка). У селах нинішнього Запорізького району донині добрим словом згадують Канкріна, його благодійність була просто вражаючою. У своїй рідній Веселянці споруджував винокурні та ретифікаційні заводи, займався обробітком земель, власним коштом побудував земську лікарню, школу для дітей робітників, а при ній у 1882-му — справжню обсерваторію!

Міцна правильно споруджена шкільна обсерваторія працювала аж до кінця 1980-х років XX століття, а потім було втрачено телескоп і почався період тихого вмирання. Тепер у старовинному історичному приміщенні — склад вугілля для школи. Будівля руйнується й занепадає.

Втім, все у світі має логічні ланцюжки, яким не дано перериватися й через століття. Серед нового покоління, на щастя, є люди, не байдужі до минувшини і здатні змінювати світ заради майбуття. Знайшлися вони й у Веселянці. Мешканці селища Євген Хмелевський із родиною та активістка Анна Головко організували громаду й запустили проєкт із відновлення обсерваторії. Вони зібрали ентузіастів на перший суботник і вже укріпили цеглу на даху.

— Наступним етапом належить замінити залізний дах, реставрувати купол, укріпити фундамент, очистити приміщення від вугілля. До речі, в школі, якій належить це приміщення, пообіцяли після толоки прибрати звідти паливо, — розповіла Анна Головко. — Головне, що ми вже першими діями призупинили руйнацію незвичайної архітектурної пам’ятки старовини. Адже такого вже ніхто не спорудить, а в майбутньому, коли проєкт увінчається встановленням телескопа, це буде надзвичайно цікавий туристичний об’єкт! Звичайно, усе це потребує потужної фінансової підтримки, робочих рук. Ми відкрили благодійний рахунок, знаходимо у мережах багатьох прихильників. Було б неймовірною удачею натрапити на такого сучасного Канкріна, який би захотів, щоб на оновленій обсерваторії красувалося його ім’я. Мріємо…

А поки що Євген з дружиною Лілею, Анна, їхні друзі-ентузіасти гуртують товариство до наступних суботників. Спрямували листи на адреси Григорівської сільської ради і постійних депутатських комісій із питань охорони здоров’я, освіти, культури, спорту і соціального захисту із проханням посприяти добрій справі.

Вони сповнені гарних планів і властивої молодості романтики. «Виїхати за місто, відпочити на березі річки, посмакувати екологічними фруктами та овочами, адже у Веселянці селяни вирощують найсмачніші томати і зелень, а ще й гарного вечора подивитись через справжній телескоп на зоряне небо! Особисто я дуже люблю такі проєкти. А як цікаво буде дітям! І від міста всього 15 кілометрів, дістатися зручно і легко», — написала Анна на своїй сторінці у соцмережі.

Справді, час здійснення сміливих бажань, бо коли ж їх і реалізувати, як не замолоду! Граф Іван Канкрін з високості, ймовірно, усміхається…

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Перспективи туманні
Читати
Набирають заручників?
Читати
Заробили більше
Читати
Ловитимуть «на живця»
Читати
Будьте обережні!
Читати
Газ — найдешевший
Читати
Iз Заходу — на Схід
Читати
Демонструють прибутковість
Читати





Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове