Архів
Вівторок,
18 лютого 2020 року

№ 12 (19760)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Криниця
  Версія для друку          На головну
  • Про це говорять

Якщо в Криму нема води...

Михайло ГУБАШ.

Скандальна заява в ефірі одного з телеканалів глави фракції «Слуга народу» Давида Арахамії наробила галасу у суспільстві. Очільник монобільшості сказав, що пішов би на відновлення подачі води в анексований Крим в обмін на відведення російських військ із Донбасу. Його заява наробила галасу у суспільстві.

СЛОВА Арахамії багато хто сприйняв за позицію партії, а не його особисту. Тому новопризначений керівник Офісу президента Андрій Єрмак наголосив, що заява голови фракції «Слуга народу» про запуск води в окупований Крим є його особистою думкою.

Відреагував і лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров: «Якісь арахамії торгуватимуть нашою територією? Якщо хтось у державі допускає, що можна здати територію, цілісний народ кримських татар, можна буде здати всіх українців, а їх там ні багато ні мало 500 тисяч... Ми не допускаємо того, що держава може нас продати за воду».

Перед тим у представництві президента України в АР Крим спростували інформацію про можливе відновлення водопостачання на окупований півострів. «Вода каналом піде до Криму лише після деокупації. Ніякої води до деокупації», — заявив постпред президента України в АРК Антон Кориневич.

Таку ж позицію підтвердили й у парламентському Комітеті з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій, національних меншин і міжнаціональних відносин, ухваливши рішення про неможливість постачання води в Крим до його деокупації.

Тож Арахамія був змушений вибачатися перед тими громадянами, яких «могли образити» його слова. Мовляв, його «підставив» ведучий телеканалу, в ефірі якого прозвучала контраверсійна заява чільника фракції СН.

Не залишилася без уваги ця «особиста думка» Арахамії й у Кремлі. Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив: «Крим — це російський регіон, і, безумовно, в рамках існуючих програм розвитку забезпечується також і водопостачання цього регіону. Якщо є якісь пропозиції щодо додаткового водопостачання цього регіону на комерційній або на іншій основі, вони можуть бути розглянуті». Він також додав, що «Крим не може бути об’єктом будь-яких обмінів, про це не йдеться».

Варто зауважити, що через нестачу прісної води за роки окупації ґрунти на півострові стали засолені й неродючі. У січні цього року представники окупантів у Криму заявили, що стан з водою на півострові катастрофічний — її вистачить на 90-100 днів. Загалом основні водосховища Криму наповнені на 37%. Через обміління водоймищ у Сімферополі введено обмеження на подавання води. Днями там ухвалено рішення про відключення гарячого водопостачання, крім суботи та неділі, і перехід на графік подавання холодної води вранці і ввечері.

Своє бачення розв’язання проблеми запропонував колишній представник президента України в Криму Борис Бабін: «Якщо в Північному Криму нині справді є економічна катастрофа, зупинилося сільське господарство і зупиняється промисловість, нехай Росія віддасть нам контроль хоча б над цими територіями. Можливо, ведення переговорів з цих питань — під гарантії миротворців, під якесь перехідне правосуддя... Ось це розмова. А решта — це лише прикриття корупційної оборудки».

Як бачимо, є варіанти. І якщо Крим потерпає від нестачі води, Україна, вочевидь, готова його напоїти. У разі повернення, звісно.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Перспективи туманні
Читати
Набирають заручників?
Читати
Заробили більше
Читати
Ловитимуть «на живця»
Читати
Будьте обережні!
Читати
Газ — найдешевший
Читати
Iз Заходу — на Схід
Читати
Демонструють прибутковість
Читати





Мал. А. Василенка.

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове