Архів
П’ятниця,
7 лютого 2020 року

№ 9 (19757)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • На зв’язку — Львівщина

Амбіції «Мукко»

Ілько КОЛОДІЙ.

СІМЕЙНА ферма «Мукко» планує утримувати найбільшу козячу ферму в Європі — вісім тисяч голів. Нині фермери обробляють близько 1,3 тисячі гектарів землі, доглядають 500 корів та одну тисячу кіз. На сучасному міні-заводі щомісяця переробляють близько 160 тонн коров’ячого та козиного молока і виготовляють 15 видів сирів: із лавандою, перцем чилі, прованськими травами, трюфелями та інші. Зараз усі сили родини Кмітів спрямовані на розвиток бізнесу, а більшість коштів іде на розширення ферми й удосконалення лінії переробки молока. Як повідомляла держстатистика, на кінець 2019 року в сільськогосподарських підприємствах України утримувалося 172 тисячі овець і кіз.

Перспективи Рави-Руської

ГРОМАДСЬКЕ об’єднання «Інститут транскордонного співробітництва та європейської інтеграції» розробив стратегію розвитку міста Рава-Руська на 2020-2024 роки. У її підготовці взяли також участь працівники міської ради і представники громад. Це перший документ, завдяки якому місто на кордоні — до Європейського Союзу лише три кілометри — дістало бачення перспектив розвитку. На основі вивчення громадської думки ГО «Інститут транскордонного співробітництва та європейської інтеграції» запропонувало розвивати старовинне прикордонне місто як історико-культурний та природно-рекреаційний заповідник.

Легендарна зв’язкова

4 ЛЮТОГО 94-й день народження відзначила Дарія Гусяк — зв’язкова головнокомандувача Української повстанської армії Романа Шухевича. За свою націоналістичну діяльність жінка 25 років відсиділа у тюрмах Верхньоуральська в Росії.

У 1948 році Дарія вступила до ОУН. Шухевич особисто приймав її присягу на вірність Богу й Україні. 2 березня 1950 року дівчину заарештували. Побиттям і катуваннями вимагали назвати місце перебування її командира. Та вона мовчала.

Звільнившись, Дарія не мала права жити на Львівщині, тож переїхала у містечко Волочиськ на Хмельниччині. До пенсії працювала у кравецькій майстерні. У 1995 році місцева влада Львова надала Дарії Гусяк однокімнатну квартиру. «Якби не ця війна, то ще б пожила, а так відчуваю, що довго не витримаю, — зі сльозами каже іменинниця. — Дуже болить, що найкращі сини знову вмирають за Україну…»

Круасани для школярів

ЗА ВИСОКУ оцінку з української мови — безкоштовний круасан. Акцію під таким гаслом організували дві львівські крамниці. Власники закладів прагнуть таким чином популяризувати рідну мову. Школярам подібне заохочення до навчання припало до душі — вони із задоволенням поспішають зі щоденниками по ласощі.

Попрощалися з колядою

У ЛЬВОВІ завершився XXI фестиваль «Велика коляда». Він проходив у храмі Пресвятої Євхаристії (Домініканський собор), де колядували та щедрували чимало колективів, серед яких — аматорські та професійні, дитячі, однорідні та мішані хори, фольклорні, камерні ансамблі, виконавці з різних областей України. З 2011 року на фестивалі започатковано висвітлення різдвяних традицій окремими етнографічниими групами. Зокрема, на цьогорічній «Великій коляді» своє мистецтво демонстрували яворівчани.

Що у гаманцях

СЕРЕДНЯ номінальна заробітна плата в області у грудні 2019 року становила 10415 грн. Про це повідомило обласне управління статистики. Порівняно з листопадом 2019 року заробітна плата зросла на 10,9%, з груднем 2018-го — на 13,6%. Найоплачуванішими торік були працівники підприємств та організацій фінансової і страхової діяльності (19355 грн); державного управління й оборони; обов’язкового соціального страхування (18506 грн); з постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря (16743 грн); з добування сирої нафти та природного газу (16590 грн). Найменший розмір заробітної плати зафіксовано у працівників тимчасового розміщування й організації харчування (5785 грн), поштової та кур’єрської діяльності (5935 грн).

Зимують у парку

МІСЬКА влада Львова залишила 13 урятованих лебедів зимувати у Стрийському парку. Тутешні працівники піклуються про вихованців і регулярно їх підгодовують. Відвідувачів парку попередили, аби ті не годували лебедів хлібом, бо це може зашкодити їхньому здоров’ю — у птахів од хліба починається запалення кишківнику. Допомагає лебедям і сама природа — зима виявилася навдивовижу теплою…

Судитимуть суддю?

СУДДЯ Турківського райсуду Лука Кріль вже вдруге за відносно короткий час потрапив до рук прокурорів САП. Унікальність ситуації полягає в тому, що 2018 року, коли представника Феміди вперше затримали за хабар, він був єдиним суддею у Турківському райсуді. На даний час Кріль відсторонений, але все ж примудрився взяти ще один хабар. Попередню справу слухає ВАКС, який випустив Кріля під заставу в розмірі 80 000 гривень.

У разі доведення обох епізодів Кріль стане корупціонером-рецидивістом.

Не дипломат, а контрабандист

НА КОРДОНІ з Польщею затримали мікроавтобус із «дипломатичним імунітетом». Про це повідомили у Державній прикордонній службі. Контрабандист видавав себе за представника Місії ООН. Однак прикордонники Мостиського загону спільно з працівниками Держмитслужби України припинили в пункті пропуску «Шегині» завдяки інформації, отриманій від співробітників УСБУ у Львівській області, спробу незаконного вивезення великої партії тютюнових виробів до ЄС. Сигарети віз 34-річний житель Львівщини мікроавтобусом з дипломатичними номерами. Втім, під час перевірки з’ясувалося, що дипломатична карта і дипломатичні номерні знаки для автомобіля у порушника фальшиві. Загалом у мікроавтобусі псевдодипломата нарахували майже 118 тисяч пачок сигарет.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Не впоралися з субсидіями
Читати
Здорожчає холодна вода
Читати
Коронавірусу поки немає
Читати
Пріоритет — Європа
Читати
Ласкаво просять у Монголію...
Читати
Нагороди міністра
Читати
Новий шлях «Укрзалізниці»
Читати
Сальдо — позитивне
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове