Архів
П’ятниця,
7 лютого 2020 року

№ 9 (19757)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну

 

28.11.1965

Псується кукурудза

ХОРОШУ кукурудзу виростили цього року на Одещині. Майже по 30 центнерів зерна зібрано на круг. Більшість качанистої залишилася в колгоспах і радгоспах на корм худобі.

В області провели семінари по правильному зберіганню кукурудзи в качанах і в зерні. Передові господарства скористалися порадами і вчасно впоралися з багатим урожаєм. Там, де не вистачало зерносховищ і сапеток, качани, звільнені від обгорток, склали на дерев’яні щити або очищені від зерна стержні і забуртували. Через кожні три метри встановлено душники. Так зберігають кукурудзу в колгоспах «Україна» Білгород-Дністровського, імені Щербакова, «Шляхом Леніна» Роздільнянського районів, «Дружба» — Саратського та в багатьох інших.

Але є й такі господарства, де зовсім не дбають про вирощений урожай. В артілі імені Карла Маркса Любашівського району контролери виявили 330 тонн неочищеної кукурудзи, частина якої вже зіпсувалася. Голову колгоспу О. Балакана оштрафовано на 100 карбованців і попереджено, щоб до 10 грудня вся кукурудза була очищена і перевезена в сапетки.

Гори неочищеної кукурудзи лежать у багатьох господарствах Миколаївського, Ширяївського, Кодимського, Великомихайлівського, Красноокнянського та інших районів області. Врожай, за який боролися тисячі механізаторів, під загрозою.

Область давно повідомила про завершення збирання кукурудзи. Але хіба можна вважати зібраним той урожай, який не в коморі, а псується і гине на токах?!

Й. АДАМОВСЬКИЙ,

кор. «Сільських вістей».

Одеська область.

 

04.12.1968

Турботи льонарів і коноплярів

ЗАВЕРШУЄ свій біг 1968 рік. Льонарі й коноплярі республіки складають останні іспити. У грудні їм належить багато зробити.

Передусім необхідно завершити продаж продукції державі. На 25 листопада річний план по здачі волокна льону (в переведенні) виконано на 38 процентів, конопель — на 47,5, стебел південних конопель — на 52,4. Отож працювати є над чим.

Продаючи державі тресту льону і конопель, необхідно звернути особливу увагу на її сортування за кольором, ступенем вилежування та довжиною. Соломку льону і конопель, стебла південних конопель сортують за кольором і довжиною.

Важливо також уже тепер готувати насіння. Очищення насіння, перевірку треба поліпшити, бо в окремих областях ця робота проводиться надто повільно.

Агрономам добре відомо, що зберігання засміченого насіння погіршує його якість. Домішки бур’янів підвищують вологість зерна, а кволе, бите льононасіння сприяє ураженню посівного матеріалу хворобами та шкідниками.

Насіння, засмічене повитицею чи пажитницею, додатково очищають на магнітних машинах, які є на насіннєочисних пунктах відділень «Сільгосптехніки», на приймальних пунктах Держкомітету по хлібопродуктах і комбікормовій промисловості та на державних льононасінницьких станціях.

Треба заготовляти й місцеві добрива. Знатні льонарі Герої Соціалістичної Праці Н. Заглада, Є. Саух, Л. Сербіна, конопляр — Герой Соціалістичної Праці Н. Житневська саме завдяки добривам виборювали високі врожаї. Різні компости, курячий послід, деревний попіл, гноївка — ось той арсенал поживних речовин, використання яких збільшить прибутки від льону і конопель. Грудень — добра пора для підготовки кадрів. У грудні належить переглянути склад існуючих ланок, укомплектувати їх механізованою робочою силою.

Г. ПОЛІЩУК,

начальник відділу льону і конопель Міністерства сільського господарства УРСР.

 

26.11.1969

Радіоконцерт для читачів

У НЕДІЛЮ, 21 грудня, о 13 годині для читачів «Сільських вістей» по першій програмі Українського радіо передаватиметься концерт ліричної пісні. Виконуватимуться народні пісні, твори радянських композиторів, мелодії з кінофільмів. Перед мікрофоном виступлять прославлені майстри мистецтв Радянського Союзу — народні артисти СРСР Дмитро Гнатюк, Юрій Гуляєв, Іван Козловський, Георг Отс, Бела Руденко, Людмила Зикіна, народні артисти республіки Анатолій Солов’яненко, заслужені артисти Юрій Богатиков, Муслім Магомаєв та інші.

Сьогодні ми звертаємося до учасників конкурсу «Наш друг, зв’язківець», до всіх читачів «Сільських вістей». Дорогі друзі! Програму концерту буде складено за вашими побажаннями. Запрошуємо кожного, хто хоче послухати по радіо свій улюблений твір у виконанні відомих артистів, надіслати до редакції заявку.

Заявки можуть бути індивідуальні і колективні — від родин, членів бригад, ланок, трудівників ферм, від гуртків і студій художньої самодіяльності, шкільних класів тощо.

Шановні товариші! Ми хочемо запросити до Києва найпалкіших любителів музики. Тих, хто має бажання зустрітися в радіостудії зі своїми улюбленими артистами — учасниками концерту — і особисто замовити їм пісню, просимо взяти участь у невеличкій музичній вікторині. Пропонуємо лише одне запитання:

Назвіть пісні радянських композиторів, що входять до репертуару народного артиста СРСР Дмитра Михайловича Гнатюка.

Десятьох товаришів, які дадуть найповнішу відповідь на це запитання, буде удостоєно спеціальних призів — книги «Співає Дмитро Гнатюк» з дарчим написом славетного співака. Вони одержать також його фотографію з автографом. Трьох переможців цієї вікторини буде запрошено до столиці України.

До зустрічі в ефірі і в радіостудії!

12.01.1971

Де придбати решета?

ДОБІРНЕ насіння — запорука хорошого врожаю. Всі ми це дуже добре знаємо. Але наша артіль «Шлях до комунізму» ще не підготувала насіння до сівби. Маємо хорошу сортувальну машину ВІМ, а користуватися нею не можемо — немає решіт для всіх культур.

Шукали ми з бригадиром механізаторів В. Щурко решіт і в сусідніх артілях, зверталися до РТС, але марно.

Де ж їх можна придбати?

Не можемо дістати і нафталіну для боротьби з кліщем.

Т. СТЕПАНОВА,

агроном колгоспу.

Великописарівський район

Сумської області.

 

09.10.1973

Свободу Луїсу Корвалану!

ТРУДЯЩІ Радянської України разом з усіма чесними людьми землі рішуче висловлюють гнівне обурення сваволею, яку чинить чілійська реакція, вимагають негайно зупинити руку катів, що загрожують розправитися з Генеральним секретарем Комуністичної партії Чілі Луїсом Корваланом... У повідомленнях кореспондентів РАТАУ говориться про мітинги протесту, які проходять на підприємствах, будовах, у колгоспах, радгоспах, навчальних закладах республіки.

КИЇВ. Мітинг солідарності з боротьбою чілійського народу і гнівного протесту проти підготовлюваної розправи над Луїсом Корваланом відбувся в управлінні Київського метрополітену. Його учасники висловили рішучий протест проти контрреволюційних дій чілійської реакції.

Начальник метрополітену М. К. Орлов, секретар парткому управління метрополітену Е. С. Горшков, старший майстер цеху служби рухомого складу Е. Ф. Судьбін та інші заявляли про братерську солідарність з народом Чілі, гнівно таврували ганьбою злочинні дії фашиствуючої хунти, яка грубо зневажає конституційні норми і права людини.

В одностайно прийнятій резолюції метрополітенівці зажадали негайного звільнення Луїса Корвалана, всіх патріотів Чілі, припинення масових розстрілів і арештів, що їх проводить військова хунта в країні.

12.05.1974

Кінолекторій у сільському клубі

У СЕЛАХ Могилів-Подільського району діє науково-атеїстичний кінолекторій, організований міськкомом партії, відділенням товариства «Знання» та дирекцією кіномережі. У його програмі — виступи лекторів-атеїстів, демонстрування кінофільмів на науково-атеїстичну тематику. Значний інтерес у сільських трудівників викликають влаштовані в клубах виставки атеїстичної літератури.

М. КРИЛОВ,

нешт. кор. «Сільських вістей».

Вінницька область.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Не впоралися з субсидіями
Читати
Здорожчає холодна вода
Читати
Коронавірусу поки немає
Читати
Пріоритет — Європа
Читати
Ласкаво просять у Монголію...
Читати
Нагороди міністра
Читати
Новий шлях «Укрзалізниці»
Читати
Сальдо — позитивне
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове