Архів
П’ятниця,
7 лютого 2020 року

№ 9 (19757)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Довкілля

Порятунок спільними зусиллями

Василь ГОРВАТ.

Закарпатська область.

Унаслідок небезпечних геологічних процесів територію соляних шахт у селищі Солотвино Закарпатської області наприкінці 2010 року було оголошено зоною екологічного лиха державного значення. У межах деградованої ділянки — сотні домогосподарств, школи, адміністративні будівлі та дороги.

СЕЛИЩЕ розташоване на гігантському соляному куполі, який, за підрахунками спеціалістів, містить 250 млн тонн солі. Соляні шляхи із Солотвина впродовж століть вели до прилеглих імперій і держав. Тепер на місці давніх розробок — знамениті солотвинські озера, вода в яких настільки насичена сіллю, що в ній неможливо потонути.

Свого часу в Солотвині працювало дев’ять шахт, нині діючими залишаються дві. Лікуватися від астми та алергії у підземних соляних палатах з унікальним мікрокліматом приїздили з усіх куточків колишнього Союзу. Але наприкінці 90-х на околицях селища почала інтенсивно просідати земля. Вода, потрапивши у відпрацьовані штольні, вимивала сіль, утворюючи під землею величезні карстові пустоти, у які обвалювався ґрунт. Периметр і глибина провалів збільшуються зі швидкістю один-два метри на тиждень. Головна загроза — збільшення однієї з пустот у бік житлової частини селища. Для жителів небезпечної зони збудували оселі в іншій частині Тячівського району.

Про проблему Солотвина й необхідність якнайшвидшого її розв’язання писали й «Сільські вісті». Місцеві мешканці, екологи, журналісти апелювали не лише до українського уряду, а й до міжнародних інституцій. Очолювана Європейською комісією експертна консультативна місія, відвідавши регіон, дійшла висновку щодо високої імовірності затоплення шахт. З огляду на це було розроблено стратегію зменшення стихійного ризику — проєкт ImProDiReT. До його напрацювання долучилися місцеві громади, вітчизняні й закордонні спеціалісти, фахівці державних установ.

Днями учасники проєкту ImProDiReT на конференції в Ужгороді репрезентували план скоординованих спільних дій з метою ліквідації надзвичайної ситуації у Солотвино та поступового комплексного розвитку території. У заході взяли участь чільники краю, представники профільних міністерств і відомств, науковці Інституту геологічних наук НАН України, що склав унікальні мапи ризиків, та Делфтський технічний університет (Нідерланди), який розробив мобільний додаток для оповіщення людей про близьку небезпеку, спостерігачі місії ОБСЄ, іноземні партнери проєкту ImProDiRe. Обговорювався стан справ у селищі, заслуховувалися звіти про вже виконані роботи, зокрема про результати геологічних досліджень небезпечних геологічних процесів, створення карт підтоплень, оцінювались їх потенційні небезпеки.

Справа потроху рухається, тож є надія, що мрія про спокійне безпечне життя Солотвинської громади, яка намагається розвиватися на свій страх і ризик, нехай і не так швидко, як хочеться, але здійсниться.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Не впоралися з субсидіями
Читати
Здорожчає холодна вода
Читати
Коронавірусу поки немає
Читати
Пріоритет — Європа
Читати
Ласкаво просять у Монголію...
Читати
Нагороди міністра
Читати
Новий шлях «Укрзалізниці»
Читати
Сальдо — позитивне
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове