Архів
П’ятниця,
7 лютого 2020 року

№ 9 (19757)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Весела світлицяНаша поштаСоняшник
  Версія для друку          На головну
  • Новини АПК

Приголомшливо неочікуване рішення

Марія КРАМАР.

Ганна КЛІКОВКА.

ЄВРОПЕЙСЬКА комісія тимчасово призупинила ввезення з України на територію ЄС м’яса птиці, м’ясної продукції з птиці та термічно необроблених продуктів з птиці. Як повідомила Державна служба з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів України, причиною заборони став спалах пташиного грипу на підприємстві «Хутір» у Немирівському районі Вінницької області. Водночас відомство вважає таке рішення «приголомшливо неочікуваним для української сторони», оскільки Україна відповідно до міжнародних зобов’язань повідомила своїх міжнародних торговельних партнерів про виявлення випадку грипу птиці та вжила усіх необхідних заходів щодо контролю і ліквідації спалаху захворювання. До речі, торговий представник України Тарас Качка одразу після повідомлення про виявлення пташиного грипу на українському підприємстві заявляв, що це не стане причиною заборони ввезення до ЄС української продукції.

Наразі українська делегація у Брюсселі проводить переговори про відновлення експорту курятини до країн Євросоюзу.

Кому зима до вподоби

БІЛЬШІСТЬ людей радіють теплій зимі: і морози не дошкуляють, і на опаленні економиш. Але не лише нам до вподоби такі зміни клімату — чудово почуваються і звірі, зокрема, гризуни. Їх цієї зими на полях як ніколи багато.

За даними Держпродспоживслужби, гризуни вже заселяють від 35 до 53% посівних площ озимих зернових культур і ріпаку, а окремі поля озимини — до 65-85%. У Рівненській і Закарпатській областях нараховується від однієї до чотирьох колоній гризунів на гектар, а в осередках Вінницької, Волинської, Запорізької, Луганської, Полтавської, Черкаської областей — до 6-9 на гектар.

Як пояснила Оксана Орлова, головна спеціалістка відділу захисту рослин правління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби, в одній колонії гризунів може налічуватися до 20 особин. А 20 великих піщанок з’їдають стільки ж трави, скільки одна велика вівця вагою 40 кілограмів. За її словами, найбільшої шкоди на полях завдають сірі полівки, миша польова, малі лісові миші, а втрати врожаю озимини від сірих полівок місцями сягають 50%. Тож спеціалісти нагадують: якщо кількість жилих колоній зростає до 3-5 і більше на гектарі, слід негайно розпочати обробку посівів спеціальними засобами захисту рослин від гризунів.

На жаль, за теплої погоди поширюються і небезпечні хвороби рослин, які здатні розвиватися при температурі від 4-5°С. У Держпродспоживслужбі повідомляють, що на загущених посівах озимих пшениці та ячменю у степу, подекуди лісостепу відзначається розвиток борошнистої роси, септоріозу, гельмінтоспоріозу, кореневих гнилей, бурої листової іржі.

Розвивається вівчарство

В ЗАПОРІЗЬКІЙ області активно розвивається галузь вівчарства: спостерігається тенденція не тільки збереження, а й нарощування чисельності поголів’я овець, а також поліпшення генетичної якості та підвищення їх продуктивності, збільшення обсягів виробництва продукції. Ця тенденція радує, адже в степовому регіоні є для цього всі умови і призабутий успішний досвід.

Керівник Департаменту агропромислового розвитку ОДА Андрій Поляков констатує, що впродовж останніх п’яти років поголів’я овець збільшилося на 15,5 тисячі голів, зокрема, тільки торік— на сім тисяч. Активізувався інтерес до розвитку цього виду тваринництва у Пологівському, Вільнянському та Гуляйпільському районах. За чисельністю поголів’я овець у сільгосппідприємствах область посідає друге місце та третє — із виробництва вовни в Україні. Департамент всіляко заохочує вівчарів брати участь у семінарах та конференціях, де вони запозичують досвід передових племінних підприємств і мають можливість ознайомитись із селекційними здобутками та новітніми технологіями у галузі. В регіоні створена Асоціація вівчарів області та діє племінний репродуктор із розведення і вирощування таврійського типу асканійської тонкорунної породи овець, який реалізує племінне поголів’я не тільки в області, а й за її межами.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Не впоралися з субсидіями
Читати
Здорожчає холодна вода
Читати
Коронавірусу поки немає
Читати
Пріоритет — Європа
Читати
Ласкаво просять у Монголію...
Читати
Нагороди міністра
Читати
Новий шлях «Укрзалізниці»
Читати
Сальдо — позитивне
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове